Димитър Попов: Клубът на "Челси-България" е уникален за Източна Европа  13 Виж всички снимки

24.05.2013, 12:28

Разговор с председателя на фенклуба на Челси у нас

   
 
Димитър Попов: Клубът на "Челси-България" е уникален за Източна Европа
Източник: Христо Узунов/ Div.bg

Срещаме се с председателя на Фенклуб Челси-България Димитър Попов в българския дом на английския отбор - мястото, което е обзаведено с адски много фенска любов. Помещението е като храм на Челси - пълно е със снимки от паметни срещи, оригинални тениски, шалове (най-новият, разбира се, е от финала на Лига Европа срещу Бенфика), автографи, а на видно място стоят бутонките на Джон Тери, с които капитанът на Челси игра с националната фланелка срещу България. Поговорихме си за фенклуба и за бъдещето на любимия Челси, което тепърва ще става ясно.

Първо да ти честитя победата на Челси в Лига Европа.

То не е само победа, а и купа.

Така е. Дишаш ли по-леко сега, когато Челси спечели финала? По-спокоен ли си?

Е, някакво удовлетворение е. Тази купа нали знаеш, че не е от най-важните, но все пак е нещо.

Разкажи как беше в Амстердам, знам, че гледа на живо финала?

Супер преживяване беше. Аз малко в последния момент заминах, но не съжалявам изобщо. Страхотен град между другото. С всякакви удоволствия, стига да имаш пари. Хубав мач, победа.

В Англия как се възприемат такива фенклубове на техните отбори, но от други държави?

Мога да ти кажа какви са последните впечатления, които ми направиха самите англичани. Ние като бяхме в Амстердам, така или иначе се засякохме с тях по кръчмите. Пихме бира. Те доста добре се държаха с нас. Свикнали са да смятат, че повечето фенове на Челси извън Англия са привърженици на отбора от "ерата Абрамович". Поговорихме си малко и разбраха, че въобще не е така и че има хора между нас, които са от 20 и повече години фенове на този отбор. Съвсем приятелски се държат, даже се радват на такива хора като нас. Това са една част от феновете. Има една друга част, които вече не ходят на стадиона по различни причини, но най-вече заради комерсиалността, която е завладяла футбола. Те са малко по-крайни и не възприемат толкова добре футболни фенове на отбора си, които не са от самата им държава. Но тези, с които бяхме в Амстердам, бяха ок.

Има ли някаква разлика между българските футболни фенове и английските?

Съществена разлика няма. Всички хора по света, които обичат фубола, правят едно и също нещо – пеят, пият бира и ходят на мачове. Няма кой знае каква разлика. Единственото, което може би на мен ми е направило впечатление, е, че англичаните всяко нещо могат да го обърнат на шега. Не знам дали е заради законите, които влязоха, но вече омразата е на много ниско ниво. Даже не само англичаните. Сега на финала на Лига Европа, който гледахме, феновете на Бенфика бяха общо взето приятелски настроени. Като цяло я няма омразата, няма ги грозните жестове. По-скоро става едно надвикване, докато бирата не си каже нейното (смее се).

926329Христо Узунов/ Div.bg

Защо решихте да си имате собствено помещение за Фенклуб "Челси – България"?

Основната причина е, че обстановката и атмосферата, която е подходяща за гледането на такива мачове, знаеш къде е, това са така наречените пъбове, които обаче са кът в София. За България въобще да не говоря. Запазването на места е сложно и трудно. Освен всичко друго не винаги това запазено място ти е гарантирано, защото там ходят много хора. Последният такъв случай - една маса, която трябваше да е за доста хора, ни бе отказана и това вече преля чашата. Решихме да си направим място, където да гледаме спокойно всеки мач. Два месеца обикаляхме със заместник председателя на фенклуба, за да търсим подходящо място. Спряхме се на сегашното, започнахме подготовката му за това, което в момента представлява.

Това кога се случва?

Лятото преди две години.

А самият фенклуб е основан много преди това, нали?

Да, през 2004 г. е основан.

Колко души членуват при вас?

Мисля, че тази година са около 90 души тези, които си извадиха карти.

926320Христо Узунов/ Div.bgСертификатът, удостоверяващ, че "Челси-България" е официалният фенклуб на тима у нас.Има ли някакви дейности, които извършвате като фенклуб, като общност?

Има, да. Участвали сме в най-различни турнири заедно с другите фенклубове. Последно участвахме в един турнир между футболни отбори от самите фенклубове, който се проведе в Студентски град. Иначе сме взимали участие и в благотворителен турнир заедно с фенклуба на Манчестър Юнайтед. Турнирът беше за деца, които са в неравностойно положение. Там също така подарихме и доста неща, които бяхме събрали от хора от фенклуба, от различни фирми, които ни помогнаха. Общо взето такива мероприятия. Другото, което е – правим ежегодни сбирки на фенклуба в различни градове в България, където да могат да дойдат и хора, които нямат възможност да идват в София или пък по една или друга причина не могат да се срещнат с нас. Всички нормални неща за една такава организация. Естествено помагаме и на хора, които не могат да си подсигурят билети за мачовете на Челси и които не са част от фенклуба. Най-мащабната акция, която направихме за посещение на мач, беше със Стяуа Букурещ, където отидохме един рейс около 50-60 човека.

Има ли някакви специални изисквания, които един човек трябва да покрива, за да стане член на вашия фенклуб?

Не. Няма кой знае какви изисквания. Не може да налагаш изисквания за това някой да е фен или да не е. Просто трябва да обича Челси и да си плаща редовно членския внос, това е (смее се).

Каза ми преди време, че мястото, на което се събирате, е уникално за Източна Европа. Какво имаш предвид?

Аз поне не знам друго подобно място. За България съм сигурен, че няма. Говорили сме и с колеги от други държави, които са виждали снимки и казват, че това е невероятно и че такова нещо не са виждали. Подобни места има, но те са общо взето в заведения и в кръчми, украсени по някакъв начин. И по-точно някой ъгъл или част от заведение, но цяло такова място, което е направено само за подобно нещо, няма. Това имах предвид.

Предполагам, че си чувал за българина, който се прекръсти Манчестър Юнайтед?

Да, познаваме се даже.

Някой от вашия клуб има ли такива амбиции да смени името си?

Не, засега поне не знам. Но пък може някой да реши да кръсти дъщеря си Челси. Ако се случи, веднага ще ви кажа.

926321Христо Узунов/ Div.bgФланелката и бутонките на Джон Тери от мача България - Англия от 2 септември 2011 г. Имената са на двете му деца.

А сега да си поговорим малко за футбол. Какво предстои на Челси в следващите няколко месеца?

На Челси му предстои най-важното нещо – да си намери мениджър, който да отговаря на името на отбора. Преди това има още един мач с Манчестър Сити в турнира, който правят и където Бенитес най-вероятно ще доизкара на поста си. Всички чакаме да се върне Специалния и да довърши работата, която така или иначе започна в Челси. Разбира се, с евентуалните негови виждания и покупка на футболисти, които той смята за добре, за да си реализира целите. Защото аз не мога да приема, че този отбор с тези играчи, които има в момента и играят в Челси, с тези пари, които взимат, трябва да се стреми да завърши в топ 4. Поне за мен това е несериозно.

Какво мислиш за Фернандо Торес? Той е футболист, който общо взето разделя хората на два лагера – такива, които много го харесват и такива, които му се подиграват.

Аз съм от този лагер, където го харесват много. Критиците имат донякъде право, че не оправдава парите си, но простата причина, поради която го харесвам, е, че виждам в този човек много голямо желание да се раздава за отбора. И то особено тази година. Не знам дали Бенитес има някакъв принос за това Торес да играе с такова желание, да се бори за всяка топка и да отстоява желанието за победа на останалите играчи. Обаче този човек е един от малкото в отбора, който не се отказва и търси победата докрай. Всички клетви, които му бяха хвърлени, а и тази сума, която беше похарчена за него и която му тежеше на гърба, няма начин да не му се отразят. Той трябваше да е някакво пълно перде, за да продължава да играе като в стария си отбор. Освен всичко друго, хората трябва да си дадат ясна представа, че Челси не е Ливърпул. В Челси се купиха играчи, играещи зад нападателя, които не са от хората, които много обичат да подават. Ти гледаш мачове и знаеш. Напротив – те обичат сами да завършват атаките си. Неслучайно Челси е един от отборите, които са с най-различни голмайстори. Докато в Ливърпул примерно целият отбор играеше за това да създава положения за футболиста, който играе най-изнесен напред. При нас не е така. Даже съвсем наскоро, ако не се лъжа в мача с Тотнъм, Азар или Мата имаше възможност да подаде на Торес, който беше на празна врата. Човекът реши да стреля и изпусна. Така че Челси е малко по-различен отбор. Играчите, които бяха купени, са страхотни и затова казвам, че с такива футболисти няма начин да не искаш да станеш първи. Но в същото време това се отразява и Фернандо Торес, който е напред и му трябваше известно време. За мен този сезон е много по-добър за Торес, отколкото миналият. Общо погледнато като голове и асистенции за всички турнири е първи в Челси.

И привличането на Демба Ба също е оказало влияние върху желанието му да се докаже.926319Христо Узунов/ Div.bg

Съвсем нормално е като имаш конкуренция да се опитваш да доказваш, че ти си за този пост и че ти трябва да играеш в тези мачове. Освен всичко друго Торес е много добър в този сезон, в който Челси изигра ужасяващо много мачове. Торес показа, че има и физическата подготовка да издържи. Мисля, че в Лига Европа от четвъртфиналите той е вкарал гол във всеки един мач. Вярно е, че много хора искат той да вкарва и във Висшата лига, но не всеки път се получава. Съществува въпросът дали трябва да бъде продаден, или да го оставят като дойде Моуриньо. Но за мен твърдо трябва да остане.

Точно това щях да те питам – какво е бъдещето за Фернандо Торес? Вече се носят слухове, че Фалкао ще заиграе в Челси.

Нали знаеш, че тези отбори, които имат възможност да купуват играчи, ги свързват общо взето с всички топ футболисти. Не е само Фалкао и за Кавани се говори. Дори и за Рууни се говореше, че Челси са питали какви пари ще искат от Манчестър Юнайтед. Но за него специално се съмнявам, защото Юнайтед е пряк конкурент за титлата и не вярвам да си продадат такъв играч. Но при тези пари, които се въртят в момента, всичко е възможно.

Добре, каква ти е прогнозата за финала в Шампионска лига между Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен в събота?

Мисля, че Байерн вече няма да изпусне финала. Това им е трети финал за четири години и ще им бъде малко в повече и този да не го вземат, така че мисля, че в крайна сметка те ще бият.

Кажи ми една дивашка история, за която се сещаш в момента.

Първото, което ми идва наум, е посещението на мача със Спарта в Лига Европа. Беше много хубаво изкарване, като изключим това, че забравих на закуската в хотела билетите за мача. След около 5 минути, като се усетих, че трябва да се върна до ресторанта, някой вече ги беше взел. Около 2 часа се разправяхме с персонала, че там е имало едни билети, които няма как да са се изпарили. Започна се едно ровене по кофите, по пералните, където перат покривките. Билетите не се намериха, защото естествено някой искаше да ходи на мач. В крайна сметка четиримата си купихме пак билети. И в интерес на истината си ги взехме преди мача на черно за места, които бяха нещо като ложи и то на 1/3 от цената. Но нашата цел беше все пак да сме в гостуващия сектор и в навалицата успяхме да отидем там, където трябваше. И бихме, което компенсира тази моя разсеяност.

ДИВ блиц (за Челси, разбира се):

Давам: общо взето почти всичко – времето, парите, които изкарвам, нервите най-вече

Искам: каквото иска всеки един фен на такъв отбор – ако не печели всеки мач, то поне да показва, че иска да печели и да играе сериозно, с раздаване

Взимам: билети и отивам на мач

Защо Челси не спечели титлата в Англия и какво си спомня Димитър Попов за тима преди "ерата Абрамович" можете да прочетете при колегите от Sporta.bg.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ФЕНКЛУБА НА ЧЕЛСИ В БЪЛГАРИЯ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Ако това интервю ви е харесало, присъединете се към Div.bg във Facebook, за да четете още интересни разговори и любопитни статии.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 31
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Валентин Басаров | 31.05.2013 | 16:30
31 Не съм голям фен на отбора,но се кефя,че истинските фенове могат да отидат и да се срещнат с други като тях.
от Kamen Jelqzkov | 30.05.2013 | 16:41
30 тоя как се сетихте за него, това първо и второ - това е адски дълго интервю.
от milen doktorov | 30.05.2013 | 15:27
29 тая фенщина не я разбирам
от uchtiviq los | 30.05.2013 | 14:43
28 не знаех,че имаме толкова запален фенклуб :)
от petar dimitrov | 29.05.2013 | 17:35
27 И аз научавам сега за този фен клуб на Челси.
от Пияно пиле | 29.05.2013 | 16:10
26 Отговор на коментар #25 от Бойко Мишевски : да, наистина,голяма страст :)
от Бойко Мишевски | 29.05.2013 | 15:45
25 кави луди фенове на футбола има,аз и по тв не се сещам понякога да го гледам.
от Бойко Мишевски | 29.05.2013 | 15:44
24 Не знаех,че такъв клуб съществува.
от траян тодоров | 29.05.2013 | 14:56
23 чак пък уникален....
от трендафил въжарски | 29.05.2013 | 12:46
22 всеки има право да се кефи на каквото си иска
от kolj kolev | 28.05.2013 | 15:53
21 Добра подредба са направили като гледам на този клуб.
от Митридат Египетски | 28.05.2013 | 15:42
20 Отговор на коментар #11 от трендафил въжарски : да бе, все едно е роден в Лондон, нещастника
от david copperfield | 28.05.2013 | 11:44
19 Отговор на коментар #10 от ico iliev : И добре правиш да ти кажа :).
от властен олигарх | 28.05.2013 | 11:44
18 Отговор на коментар #3 от kolio nikolov : Да не съм чул за тебе повече след това.
от Батко съссладко | 28.05.2013 | 11:44
17 Отговор на коментар #2 от icko selski : Фен на Челси признавам само този който е преди ерата Абрамович, а такива почти няма ;).
от Средновековен Рицар | 28.05.2013 | 11:43
16 Отговор на коментар #1 от Анита Кралева : Сигурно се събират 5-6 човека там :).
от david copperfield | 28.05.2013 | 11:43
15 Манчестър Юнайтед имат по-голям фенклуб ;).
от властен олигарх | 28.05.2013 | 11:43
14 Организирали са се добре, браво на тях.
от Батко съссладко | 28.05.2013 | 11:42
13 Че те Челси фенове у нас ли имали :)?
от Средновековен Рицар | 28.05.2013 | 11:42
12 Браво на тях, че си имат такъв фенклуб.
от трендафил въжарски | 28.05.2013 | 11:25
11 Отговор на коментар #5 от стефан рогошов : много добре си им го казал
от ico iliev | 27.05.2013 | 22:50
10 Радвам се че е уникален, но на мен специално не ми пука за Челси.
от sleeping sun | 27.05.2013 | 18:22
9 УУУУУУУ, ДОЛУ ЧЕЛСИ!!
от Камък Врачански | 27.05.2013 | 17:56
от stojn popov | 27.05.2013 | 17:14
7 Отговор на коментар #3 от kolio nikolov : Набират ли още членове?
от Hristo Grozev | 27.05.2013 | 17:06
6 сега, за да не те намразят всички други, трябва да направиш интервюта с всички останали фенклубове на отбори, нали се сещаш?
от стефан рогошов | 27.05.2013 | 16:53
5 няма ли за тебе беге отбори бе,чуждопоклонник
от atanas angelov | 27.05.2013 | 16:20
4 Отговор на коментар #2 от icko selski : страхотни са и мен много ме кефят
от kolio nikolov | 27.05.2013 | 16:12
3 трябва и аз да се включа в този клуб
от icko selski | 27.05.2013 | 13:13
2 Евала на такива хора, които с такава страст споделят общата си любов към един отбор.
от Анита Кралева | 27.05.2013 | 11:07
1 Ами браво на тези хора, имат някаква страст и правят всичко възможно, за да я поддържат!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta