Тренирайте детето да ходи на гърне

19.04.2016, 16:30

Стига с тия памперси

   
 
Тренирайте детето да ходи на гърне

Като родители на малко дете сигурно вече мечтаете за момента, в който то ще започне да се изхожда на гърне, а не в памперса. В интерес на истината преди години, когато не е имало памперси, а се е боравело с пелени, децата са научавани да ходят на гърне много по-рано - около деветия месец и почти винаги преди първата годинката. Сега обаче нещата са се променили, а и много педиатри препоръчват децата да бъдат приучавани към гърнето между 2 и 3-годишна възраст, когато са емоционално готови за това.

Все пак проучвания по въпроса показват, че в някои части на света, като Азия, Африка, латинска Америка и при нас в Източна Европа децата се учат на гърне от по-ранна възраст. Във Виетнам пък малчуганите ползват гърнето от около 9-месечна възраст, а на 2 години са напълно отказани от памперса. Това може да стане с една техника, наречена Елиминационна комуникация. Да видим как става.

По течението

Всяка техника, разбира се, трябва да бъде съобразена със самото дете. Родителите могат да направят ходенето на гърне като игра за децата си, така че техниката да подхожда на техния начин на общуване с детето. Започнете да слагате детето на гърнето преди да му смените памперса. Ако му се ходи, то ще се изходи, ако не, просто сложете чист памперс. Резултатът при родители, които са пробвали това, е, че са започнали да ползват много по-малко памперси, а децата им са започнали да ползват и гърнето.

Да уцелите момента

Повечето деца дават сигнали, когато им се ходи до тоалетна. Или започват да плачат, да се пипат по памперса или да се мръщят по странен начин. Знаците на по-големите деца са по-лесни за разчитане от знаците на бебетата, а едно 2-годишно дете може напълно разбираемо да каже, че му се пишка или ака. Щом разберете, че детето има нужда да се изходи, слагайте го на гърнето без да губите време.

Не се притеснявайте от критика

Ще има много хора, може би и педиатри, които ще критикуват този метод и ще ви казват да не насилвате детето си да седи на гърнето. Но случаят изобщо не е такъв. Въпросът не е да карате детето си насила да седи на гърнето, а да го накарате по желание да го прави, чрез игри, комуникация и поощрение.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta