Тайната на пухкавия омлет

12.03.2012, 18:53

   
 
Тайната на пухкавия омлет
Източник: Flickr/Neeta Lind

Като няма какво друго да се яде, изборът винаги е бил предопределян от яйцата. С оглед на скорошните събития – рязкото повишаване на тяхната цена и засиленото обсъждане на въпроса за щастието на кокошките обаче, яйцата май ще бъдат все по-пренебрегвани. Е, сигурно и това ще трае само няколко дни или до Великден, когато горките ние щем, нещем ще закупим по пет кори яйца от щастливи и нещастни кокошки, за да отбележим празника както подобава.

Така или иначе, ако все пак дотогава ви изпадне някое яйце, не се колебайте да го пръжнете на омлетче. Задължително е за омлета да разполагате с яйца, но тайната на пукхавия омлет е всъщност във водата и в капака на тигана.

Сигурно не съм ви разкрила някаква свещена тайна, но все пак можете да се възползвате от следната рецепта. Най-вече, защото омлетът става за не повече от 5-7 минути.

Продукти (за един омлет):

3-4 яйца

3-4 супени лъжици вода

100-150 гр. сирене, кашкавал, шунка (по желание)

Омлетоправене:

Счупвате яйцата в една купа. Разбивате ги. Към тях добавяте водата. Съотношение 1:1 – едно яйце – една лъжица вода. Разбивате сместа отново. Добавяте сиренето/кашкавала/шунката. Можете да сложите също гъби, кисели краставички, кренвирши и т.н. Добавяте малко сол. Пак разбивате. В тиган, в който предварително сте сложили малко олио и сте загрели на котлона, изсипвате получената смес и захлупвате тигана с капак. Така омлетът се изпържва и бухва, като необходимото за това време е около 3 минути. След това можете да го обърнете, за да се опържи и от другата страна. За същото време.

Колкото по-постен е омлетът ви, толкова по-пухкав ще стане. Но пък сиренето, кашкавалът и шунката придават още по-добър вкус. А и ако станат по-евтини от яйцата, май ще наблегнем на сиренето с олио и червен пипер, което също ни е много любимо.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 58
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Diana Marinova | 09.04.2012 | 20:37
58 Аз слагам прясно мляко вместо вода.
от Пламен Панайотов | 14.03.2012 | 16:04
57 Отговор на коментар #54 от Petyr Botev : Тайната е много любов и да си много гладен!
от Пламен Панайотов | 14.03.2012 | 16:01
56 Обожавам омлет, ама да му се слага и всякакви други неща!
от Radina Ivaylova | 14.03.2012 | 11:44
55 Отговор на коментар #40 от властен олигарх : Хаха, напомняш ми за брат ми, който умееше да готви само неща с яйца.
от Petyr Botev | 14.03.2012 | 11:43
54 Отговор на коментар #47 от Miroslav Liliev : Това е важно правило, в противен случай омлетът попива мазнината и става много тежък.
от Дара Арнаудова | 14.03.2012 | 11:41
53 Сигурно ако яйцата са от щастливи и еко кокошки, омлетът ще стане още по-вкусен :)
от Boginq Iordanova | 13.03.2012 | 18:01
52 Рецептата е чудесна!Бързо лесно и вкусно,но вече НЕ и евтино!
от petko petrov | 13.03.2012 | 17:38
51 ама че вкусотияя ;)
от Miro Slav | 13.03.2012 | 16:13
50 Отговор на коментар #31 от boris nikolov : Перфектанта закуска, обяд, вечеря... :)
от Miro Slav | 13.03.2012 | 16:10
49 Отговор на коментар #1 от принцеса веса : Скок има и в цената на месото, така че май ще я караме на хлЕб и сол.
от Miroslav Liliev | 13.03.2012 | 16:07
от Miroslav Liliev | 13.03.2012 | 16:07
47 Отговор на коментар #35 от властен олигарх : никога не слагам много мазнина, даже предпочитам без.
от Miroslav Liliev | 13.03.2012 | 16:07
46 оххх, прияде ми се.
от Mer Zlatkova | 13.03.2012 | 15:50
45 Отговор на коментар #30 от krenvirsh salamov : Да бе, при тази цена на яйцата! Това си е лукс меню.
от Mer Zlatkova | 13.03.2012 | 15:49
44 Винаги ми се разпада и се превръща в бъркани яйца.
от silviq yordanova | 13.03.2012 | 14:58
43 толкова вкусно изглежда на снимката,чак ми се прияде
от Kostadin Kostadinov | 13.03.2012 | 14:17
42 Опитайте да сложите и малко праз, пък тогава ще си го хвалите...Мням, мням...
от властен олигарх | 13.03.2012 | 13:57
41 Отговор на коментар #30 от krenvirsh salamov : Да бе, нямате срам значи!
от властен олигарх | 13.03.2012 | 13:57
от Средновековен Рицар | 13.03.2012 | 13:57
39 Отговор на коментар #17 от Kostadin Nikolov : Аз тъкмо хапнах и пак огладнях :D.
от властен олигарх | 13.03.2012 | 13:56
от властен олигарх | 13.03.2012 | 13:56
от Средновековен Рицар | 13.03.2012 | 13:56
от властен олигарх | 13.03.2012 | 13:55
35 Не слагайте много мазнина в тигана, просто колкото да го покрие.
от властен олигарх | 13.03.2012 | 13:55
34 Аз си правя такъв и ми се получава добре :).
от Средновековен Рицар | 13.03.2012 | 13:54
от Средновековен Рицар | 13.03.2012 | 13:54
32 Преди редовно си правех такъв.
от boris nikolov | 13.03.2012 | 13:18
31 и една салатка от краставици и домати , супер :)
от krenvirsh salamov | 13.03.2012 | 13:18
30 бива ли такива вкусни статии да поствате ?:)
от filip hristov | 13.03.2012 | 13:06
29 направо ми текат лигите , нищо ,че не е сочна пържола :д
от zvercheto zvqr | 13.03.2012 | 13:04
28 Отговор на коментар #1 от принцеса веса : недей така , че ми се прияде от всичко ,което изброи :)
от loshoto momche | 13.03.2012 | 12:35
27 чисто мъжка храна :)
от ivan georgiev | 13.03.2012 | 12:33
26 Отговор на коментар #24 от pichka elektrichka : какво не , и на мен много ми се прияде :)
от pichka elektrichka | 13.03.2012 | 12:32
25 Отговор на коментар #23 от Кристина Минкова : и аз няма да купувам , да не съм луда
от pichka elektrichka | 13.03.2012 | 12:32
24 Как ми се приядееее
от Кристина Минкова | 13.03.2012 | 12:06
23 хахаха оф,че се посмях и аз на новите специалитети,ама е права-аз яйца няма да купувам повече!!! :)
от tatqna ivancheva | 13.03.2012 | 11:50
22 аз му слагам малко прясно мляко и става още по -пухкав
от hristina dobreva | 13.03.2012 | 10:47
21 този наистина изглежда много добре!
от Vihra Chatova | 13.03.2012 | 10:39
от Vihra Chatova | 13.03.2012 | 10:39
19 Отговор на коментар #16 от Jana Kirova : тежки друг път, закуската е най-важното ядене, особено е добре да има яйца в нея
от Vihra Chatova | 13.03.2012 | 10:38
18 супер ще го пробвам още довечера :)
от Kostadin Nikolov | 13.03.2012 | 10:32
17 ох,как огладнях!
от Jana Kirova | 13.03.2012 | 10:29
16 Отговор на коментар #15 от Sunshine Sunshine : Доста обилно си закусил/а с този омлет, не ти ли стана тежко, аз сутрин не мога да ям такива тежки храни, става ми лошо.
от Sunshine Sunshine | 13.03.2012 | 10:24
15 И аз така го правя, но не слагам вода, а прясно мляко. Иначе капакът е задължителен, а тиганът трябва да е здраво загрял :)))) Ах. Точно това си направих за закуска.
от Софи Марсо | 13.03.2012 | 09:52
14 Отговор на коментар #6 от Jason Bourne : и си топете с хлебец за лев и нещо:)
от Софи Марсо | 13.03.2012 | 09:51
13 Отговор на коментар #4 от Иван Ангелов : да сгтовиш и този и после да кажеш колко пухкав е станал!
от Софи Марсо | 13.03.2012 | 09:51
от Софи Марсо | 13.03.2012 | 09:50
11 много обичам омелт:) ще пробва рецептата така, защото наиситна по някога става прекалено сух и плосък
от Ariana Stamenova | 13.03.2012 | 09:48
10 Много обичам омлет и каквито и продукти да имам ги слагам в него и става разкошен.
от Sergei Aleksandrov | 13.03.2012 | 09:46
9 Добре де, но в омлета не се ли слага брашно? Аз като съм правил винаги съм му слагал брашно, така как ще стане?
от социална мрежа | 12.03.2012 | 20:04
от Иван Ангелов | 12.03.2012 | 19:20
от Jason Bourne | 12.03.2012 | 19:20
6 Отговор на коментар #1 от принцеса веса : Наистина яйцата станаха много скъпи.
от Dwight Yorke | 12.03.2012 | 19:20
5 Много го обичам!
от Иван Ангелов | 12.03.2012 | 19:20
4 Едно от малкото неща, които мога да готвя, но го правят като хората!
от Jason Bourne | 12.03.2012 | 19:19
3 Това го правя много добре :).
от свен вет | 12.03.2012 | 19:08
от принцеса веса | 12.03.2012 | 18:59
1 Яжте пържоли,омлета вече е за богаташите!Трюфелите,омарите и гъшия дроп отстъпиха заслужено място на новиТЕ специалитетИ-ОМЛЕТА И ЯЙЦАТА ПО ПАНАГЮРСКИ!!!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta