С деца на море - как да ги пазим

04.08.2012, 11:50

Внимавайте!

   
 
С деца на море - как да ги пазим
Източник: iNews

Всяка година през летния сезон чакаме да дойде време за отпуска, стягаме багажа надве-натри и отпрашваме към морето. А оттам-нататък спомените ни малко се губят. Но, това е само до момента, в който станем родители. От този момент нататък всичко - от дневното ни разписание до почивката на морето, е точно планувано и изисква подготовка. 

За никого не е тайна, че на морето дебнат много опасности. За съжаление всяка година то продължава да взима своите жертви, като децата са сред най-застрашените и най-уязвимите. Но не само водата е опасност за децата. На морето има и редица други неща, от които трябва да се стараем да предпазим децата си, за да не се превърне така чаканата почивка в кошмарно изживяване.

На плажа

В морето

Независимо колко големи са децата ви, а ако са все още съвсем малки - до 3-4 години, никога не ги губете от поглед. Не знам колко ще можете да си починете, вероятно никак, но когато човек стане родител безопасността на децата е много по-важна от спокойствието и почивката му. Така че винаги трябва да виждате къде се намират и какво правят децата ви. Те, в повечето случаи, са като малки торпеда, които хвърчат по плажа с космическа скорост и само за секунди могат да сътворят какви ли не бели.

Никога не влизайте във водата и не пускайте децата ви да влизат, след като обилно сте се нахранили. Това е правило, което е толкова често повтаряно, че сигурно няма човек, който да не го знае. И въпреки това има хора, които не пропускат шанс да го нарушат. 

Ако детето ви иска да играе близо до водата, вие трябва да сте плътно до него. Никакво наблюдение от шезлонга на 2 метра разстояние няма да ви помогне да стигнете бързо до него, ако го връхлети някаква вълна. 

Влизането в морето да става само с вас. Дори да сте много печен плувец и да си имате вяра във водата, не рискувайте, когато сте с децата си. Уверете се, че детето има пояс или други надуваеми пособия, които да го държат над водата. Но от друга страна задължително ги оставете извън водата, ако има вълнение и знамето не е със зелен цвят. При червен цвят на флага не си и помисляйте да влезете във водата с децата. Слушайте и спасителите на плажа. Не се отнасяйте пренебрежително към техните съвети. Те не са там, за да се правят на по-печени от вас, а за да си вършат работата. И част от тази работа е да съблюдават за спазване на правилата на плажа.

Когато сте във водата с детето си ваше задължение е да го пазите от опарване на медузи, от порязване и от влизане много навътре в морето. 

Ваше задължение и като баща е да го научите да плува. Това всъщност може да се окаже много забавно.

На брега

На брега пък трябва да обърнете внимание на това колко време и как се излага детето на слънце. Естествено, винаги трябва да имате чадър и то да стои предимно под него, да го намажете със слънцезащитен крем с висок фактор и да има шапка - най-добре бяла, за да не привлича слънчевите лъчи.

Другият важен момент е да предпазите останалите плажуващи от вашето дете. Това ще рече, че трябва да контролирате изблиците му на рев и сръдни, както и да следите за това да не залива нищо неподозиращите плажуващи с вода и/или пясък. Вярвайте ми, това е често срещано явление. Също в тази графа е да гледате детето ви да не прибере някоя играчка на друго дете и после позорно да бъдете обвинени в кражба. По принцип другите родители се отнасят с разбиране, защото и те "си го имат такова вкъщи" и знаят за какво става дума, но все пак бъдете нащрек.

Храната, напитките и хората

На морето и с това имам предвид не само на плажа, трябва много да се внимава какви храни и напитки консумира детето ви. Значи, то може да си изреве душата да му купите поничка с шоколад на плажа, но вие имайте едно наум. За храните, продавани на плажа няма абсолютно никаква гаранция. А консумацията на развалена храна в комбинация със силното слънце може да доведе до много лоши последствия за всеки възрастен, а какво остава за едно дете. Най-добрият вариант е да носите суха храна (сандвичи), които сами сте приготвили и с които детето да се нахрани.

Винаги носете вода. По време на жегите трябва да се пие повече вода, защото организмът се обезводнява. Въпреки че децата може да искат само сок или газирано безалкохолно, по-често им давайте да пият вода. 

Без съмнение има още много правила, които трябва да се спазват, когато човек е с деца на море, но тях ще ги оставим за следващия път, защото от толкова много изисквания няма изобщо да ни остане време и желание за плаж. Затова докато не сте се отказали заради всичките опасности, които дебнат на морето, взимайте децата, багажа, сандвичите, водата и играчките, и към плажа.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 8
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от nevena angelova | 06.08.2012 | 16:39
8 Задължително е постоянното мазане с голям фактор и под чадъра!И много да се внимава каква се яде,че има бум на чревни заболявания!
от silviq yordanova | 06.08.2012 | 14:52
7 Трудно е,но не е й невъзможно!Трябва много да се внимава и без паника!
от krenvirsh salamov | 06.08.2012 | 14:13
6 Отговор на коментар #5 от kolio nikolov : ето това е отговорът :Д
от kolio nikolov | 06.08.2012 | 14:04
5 оставаме ги при баба и дядо и чак като станат на 15 тогава ги водим на море :Д
от zvercheto zvqr | 06.08.2012 | 13:53
4 няма как да не ги пазим , особено трябва да ги пазим да не се загубят някъде на плажа , че ми се е случвало това на мен като малък
от Velislav Zdravkov | 06.08.2012 | 13:42
3 не знам , аз ако имам някой ден деца , ще ме е много страх да ги водя на плаж - все ще трябва да ги следя
от Iveta Barova | 05.08.2012 | 18:42
2 Отговор на коментар #1 от Светлана Тотева : Bih kazala 4e tova e nai-vajnoto ne6to!!!!!!1111
от Светлана Тотева | 04.08.2012 | 12:41
1 Едно от най-важните неща е да не водите детето на плаж най-горещите часове между 11 и 15ч. За възрастните е опасно, а за детето още повече. Децата трябва да се водят на плажа сутринта.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta