
Не само защото е събота, но отчасти точно затова, считаме, че е крайно време да спретнем една рецепта за палачинки, пък после и самите тях. Стават сравнително бързо, освен ако не направите толкова много смес, достойна да изхрани целия китайски народ. Или поне 1/3 от него.
Започваме, както обикновено с необходимите продукти:
250 гр. брашно
3 яйца
250 мл. вода
250 мл. прясно мляко
2 щипки сол
1 щипка захар (може и пудра)
2-3 пак. ванилия
1 с.л. маргарин или масло
Тиган, най-добре с тефлоново покритие, олио за тигана и най-важното в нашата рецепта – салфетка. По-късно ще видите защо.
Какво правим с всички тези продукти:
Лично аз винаги започвам с брашното. В него "издълбаваме кладенец" т.е. правим дупка в средата, където изсипваме водата и млякото, ванилията, солта, захарта. После разбъркваме, докато се получи хомогенна смес т.е. да няма бучки от брашно. Хубаво е това да стане с бъркалка, а не с миксер. После счупваме яйцата в отделен съд, разбиваме ги и ги добавяме към сместа. Накрая добавяме и маргарина (или маслото) и отново хубаво разбъркваме.
Грамажите, посочени в рецептата, могат да бъдат променяни. Целта е да се получи смес без бучки и на вид и гъстота като боза. Оставяме я поне за 7-10 минути да престои.
След това пристъпваме към пърженето на палачинките. За целта – включваме котлона. Чакаме го да загрее, като слагаме тигана отгоре с малко мазнина. Имайте предвид, че първата палачинка винаги става по-мазничка. След като мазнината в тигана е загрята (ако имате Tefal с червена точка – "термо спот", винаги ще знаете кога е загрял тиганът) ако не, ще трябва да прецените сами. Та, като дойде този важен момент, загребвате с един черпак (не много голям) от сместа и я разливате в тигана. В същото време го завъртете (хващайки го за дръжката), за да може сместа да обхване цялото дъно на тигана. Изчакайте няколко минути, след което, ако можете с подхвърляне нагоре, ако не – с шпатула, обърнете палачинката. Още 1-2 минути и е готова. Тук идва ролята на салфетката. Нейната цел е да почисти тигана след изваждането на първата и всяка следваща палачинка, за да не остава никакво тесто по него, което да попречи на другите палачинки да станат гладки и за да не загарят. Повторете тези действия при направата на всяка следваща палачинка. Може, след като се справите с първите 3-4 палачинки, да се наложи да намалите котлона. Това зависи от силата на вашия котлон.
Готовите палачинки може да консумирате солени: с шунка, кашкавал, сирене и т.н. или сладки: с течен шоколад и сметана или сладко.
Аз лично най-много ги обичам със сладкото от диви ягоди или вишни на мама. Отивам да проверя има ли още от него, а на вас – приятен апетит.
Внимание! Консумирането на вкусни палачинки води до преяждане.