Пюре, ама картофено

21.09.2012, 13:13

   
 
Пюре, ама картофено
Източник: Flickr/quinn.anya

Не знам дали картофеното пюре е сред любимите ви храни. Склонна съм да изпитвам съмнения, тъй като една (макар и малка) част от мъжкото съсловие, в чието обкръжение се намирам, се отнася строго пренебрежително към всякакви т.нар. бебешки храни - пюрета, каши и т.н. Други мъже обаче намират картофеното пюре за изключително вкусно, стига да е приготвено добре. Да не говорим, че картофеното пюре е перфектната гарнитура за много манджички. Това винен кебап, това кюфтенца и кебапченца, пържолки, печено пиленце и т.н. Обаче за картофеното пюре, освен продукти, трябва и здраво мачкане. Затова съм сигурна, че мъжете, особено яките мъже могат доста добре да се справят с приготвянето му. 

Продуктите (за една голяма тенджера пюре):

1 - 1 и 1/2 кг. картофи

1 ч. чаша прясно мляко

1 голям пакет краве масло (от 250 гр.)

сол, около 1 с.л.

Приготвяне:

Измиваме, обелваме, пак измиваме и нарязваме картофите на кубчета (малко по-големи отколкото за мусака). Заливаме ги с вода и ги слагаме да се варят. Варенето зависи, разбира се, от силата на котлона, затова, за да разберете кога са готови, просто трябва да извадите един картоф и да го опитате. За картофеното пюре е хубаво картофите да бъдат доста добре сварени и меки.

 

Тогава вземате пресата за картофи (това странно приспособление, показано на снимката), загребвате си с него малко картофи и в дълбок и широк съд ги слагате и започвате да ги мачкате. Постепенно. Не изсипвайте всички сварени картофи и не ги мачкайте наведнъж. Първо сложете няколко, намачкайте ги, прибавете малко сол, малко мляко, малко масло. После повторете упражнението, докато ви свършат продуктите. Важното е да мачкате хубаво, за да не стане пюрето на буци. Ако мислите, че остава сухо и млякото не ви стига, можете да добавите и от водата, в която са врели картофите. Но и нея добавяйте постепенно, докато продължавате да разбърквате сместа. Не го бъркайте с миксер или кухненски робот, защото ще загуби обем и пухкавост. Най-хубавото пюре, както и много други неща в живота, става на ръка. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 23
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от teodor ivanov | 24.09.2012 | 16:09
23 Моята жена слага натрошено сирене и ситно нарязан копър и става чудесно също!
от miroslav petrov | 24.09.2012 | 14:57
22 Това пюре,като бяхме малки,се правеше абсолютно всеки ден в къщи! Майка ми до ден днешен го дава за пример,как и най-вкусното нещо може да омръзне, особено на този, който го прави. Но на мен не,аз го обичам много!
от Milen Milkov | 24.09.2012 | 14:26
21 Обичам много картофено пюре. Направо убивам.Скоро не съм ял и затова съм станал толкова лош!
от Kostadin Nikolov | 24.09.2012 | 11:04
20 Отговор на коментар #1 от Сашо Костов : оо,пържените картофи ги отказах преди години,не се ли замисляш колко мазни и калорични са,натъпкани с олио?къде по-добре е да са варени или печени!
от manuela penkova | 24.09.2012 | 10:45
19 хора,много обичам картофено пюре и доста често си приготвям,но един пакет краве масло,при това от големите,е огромно количество и това пюре ще стане адски калорично,една лъжица маргарин върши същата работа!
от Полицейска палка | 21.09.2012 | 17:07
от Полицейска палка | 21.09.2012 | 17:07
17 обичам го
от Летящият Честмир | 21.09.2012 | 16:32
от Летящият Честмир | 21.09.2012 | 16:31
15 какво друго да е?
от Velislav Zdravkov | 21.09.2012 | 16:12
14 ох , как го обичам това пюре ,ама ако може и с някоя пържолка :)
от Комплексиран интелектуалец | 21.09.2012 | 15:52
от Комплексиран интелектуалец | 21.09.2012 | 15:52
12 амо картофено ами, аз за друго не се сещам
от spunch bob | 21.09.2012 | 15:22
11 Поне е супер лесно за правене :Д
от georgi mitev | 21.09.2012 | 15:05
10 Сега ми се прияде....
от Stoio Jelev | 21.09.2012 | 14:49
9 Отговор на коментар #1 от Сашо Костов : Много обичам картофено пюре, когато обаче е направено като хората - задължително с прясно мляко и масло. То трябва да има вид на крем, да не е водно.
от Stoio Jelev | 21.09.2012 | 14:46
8 Ей това, което сте дали в статията си е рецепта за истинско пюре, както си го прави вкъщи. И като стане готово - задължително отгоре да се сложи добро количество черен пипер.
от yasen peev | 21.09.2012 | 14:25
7 Аа, не, отказвам - ни за ракийка става, ни за винце. Дайте другата рецепта;)
от Daniela Ivanova | 21.09.2012 | 14:14
6 Много обичам картофено пюре, особено домашното е просто невероятно, скоро не съм правила, ще взема да направя през уикенда.
от Веско Кеца | 21.09.2012 | 14:08
5 Отговор на коментар #1 от Сашо Костов : А не брат, предпочитам варено с лучец, както казваш на картофена салата или на пюре. Пърженето не е добре, ама ако е домашно по-може;)
от blue aquamarine | 21.09.2012 | 14:00
4 Имам много добра рецепта (изпробвана е) за направата на много вкусно домашно пюре - само с печени картофи. Значи, какво са картофите ги измиваш само и ги слагаш в една тавичка във фурната, така както са, без да се обелват. След като се поизпекат ги вадим и ги обелваме много лесно (само да не се опарите), като отвътре също вече са един вид сварени, опекли се. После в една тенджерка на тих огън ги смачкваме колкото може с малко масло, а може и малко топло мляко, както си е по класическа рецепта. Става едно много вкусно пюре :))
от Веско Кеца | 21.09.2012 | 13:58
3 Ооо супер дояде ми се ;) Ще си направя довечера!
от Georgi Hristov | 21.09.2012 | 13:46
2 Как ми се яде точно такова нещо сега !!!
от Сашо Костов | 21.09.2012 | 13:28
1 Аз предпочитам пюрето на картофена салата. Някак си ми е странно да ям пюре, та макар и само като гарнитура. Друго си е да си боцнеш картофче за гарнитура, даже най-добре пържено. :)))
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta