Печен боб с наденица

19.03.2012, 12:33

   
 
Печен боб с наденица
Източник: photoxpress.com

Може би вече със сигурност сте разбрали, че много обичам да готвя в гювеч. И настоящата рецепта е от тази поредица. Просто с гювеча няма как да сбърка човек, а и всичко става много по-вкусно. Единственото, което трябва да имаш в изобилие, е време. 

Продукти:

Около 500 гр. зрял боб

1 глава лук

1-2 моркова

1 червена чушка

червен пипер

черен пипер

джоджен

олио

2-3 супени лъжици брашно

сол

oколо 150 гр. доматено пюре

4 парчета сурова наденица

Приготвяне:

Слагаме боба да се вари. От баба знам, че трябва да се вари сутрин, иначе не увирал хубаво. Но защо и дали наистина е така, не знам. Истината е, че никога не съм варила боб следобед. Както и да е. Варим боба във вода, желателно е да я сменим два или три пъти. В последната вода сипваме олио и солта добавяме почти накрая, когато вече е добре уврял. Тогава измиваме, почистваме и нарязваме лука, морковите и чушката, и ги слагаме да се поварят с боба. През това време правим нещо като "застройка" за ястието. В една купичка изсипваме доматеното пюре (може да се направи и с пресни домати, ще са необходими 1-2 средни по големина домата), брашното, солта, подправките: червен и черен пипер, джоджен. Разбъркваме хубаво, като целта е да се получи каша. Махаме за малко боба от котлона и изсипваме кашата, след което разбъркваме хубаво, пак го слагаме да ври и бъркаме, докато се посгъсти.

Наденицата - нарязваме всяко парче на две половини (надълго през средата) и я правим на гребенче. Изсипваме боба от тенджерата в гювеча и пускаме вътре наденичките. Слагаме гювеча във фурната – на около 200 градуса и печем около час и половина.

После хапваме боб с наденички и се надяваме, че сменянето на водата е имало ефект и няма газовете да превземат пространството. Особено когато сме на работа.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 77
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от dream on | 21.03.2012 | 14:53
77 това е много вкусно българско ястие
от filip hristov | 21.03.2012 | 12:22
76 и едно винце ,какво му трябва повече на човек :)
от golemiqt korem | 21.03.2012 | 12:19
75 типично мъжка гозба :)
от aneliq doncheva | 20.03.2012 | 14:51
74 Отговор на коментар #71 от ivanka stoqnova : също и боб с кренвирши също е класика
от kalina manolova | 20.03.2012 | 11:12
73 предпочитам една хубава салатка определено пред това
от Hristian Sabev | 20.03.2012 | 10:57
72 аууу,много вкусно
от ivanka stoqnova | 20.03.2012 | 09:58
71 класика
от красива роза | 19.03.2012 | 17:01
70 и сега дали пък не съм гладна ......
от ledena kralica | 19.03.2012 | 16:35
69 Отговор на коментар #66 от pichka elektrichka : амииии аз държа на наденицата хихихи
от ledena kralica | 19.03.2012 | 16:34
68 малииии гладна съммммм
от pichka elektrichka | 19.03.2012 | 16:20
67 Отговор на коментар #65 от Emily Reed : ееее той е гаден , предпочитам аз да си го сготвя
от pichka elektrichka | 19.03.2012 | 16:19
66 лекооо ми се прияде боб .... може и да няма наденица
от Emily Reed | 19.03.2012 | 15:56
65 За по-лесно един боб от консерва.
от Kamen Popov | 19.03.2012 | 15:55
64 Огладнях:(
от Виолета Донева | 19.03.2012 | 15:31
от Виолета Донева | 19.03.2012 | 15:31
62 вкусна работа...обичам бобец,ама като го омирише мръвката е друго...
от Миро Т | 19.03.2012 | 15:09
от Alexander Porsche | 19.03.2012 | 15:09
60 Отговор на коментар #15 от petar banchev : Боб с кюфтета също е много добро.
от david copperfield | 19.03.2012 | 15:08
59 Отговор на коментар #24 от Radin Dimitrov : И аз съм на това мнение.
от Миро Т | 19.03.2012 | 15:08
58 Отговор на коментар #11 от Aleksis Son : Удари един боб веднага, не го мисли.
от Alexander Porsche | 19.03.2012 | 15:08
57 Отговор на коментар #26 от Летящият Честмир : Да ама колко е вкусно няма нужда да коментираме просто :).
от david copperfield | 19.03.2012 | 15:08
от Миро Т | 19.03.2012 | 15:06
55 Мммммммммммм чак от тук го усещам как ухае :).
от Alexander Porsche | 19.03.2012 | 15:06
54 Една от любимите храни на всеки мъж.
от david copperfield | 19.03.2012 | 15:06
53 Ха сега де :).
от dean donov | 19.03.2012 | 14:51
52 Много го уважавам това :)
от spunch bob | 19.03.2012 | 14:41
51 а, вчера ядох такова :Д много вкусен беше :)
от Димитър Нагел | 19.03.2012 | 14:41
50 Отговор на коментар #46 от Milo Rad : Храна за уикенда. В работно време не е препоръчителна консумацията на такива взривоопасни варива.
от Mitko Peev | 19.03.2012 | 14:39
49 Отговор на коментар #47 от Стан Бисеров : От което се пърди или от което лъха на екстра чесън. Кухня за юнаци!
от Георги Жеков | 19.03.2012 | 14:38
48 Според мен най-важни са подправките, а не самия боб или наденицата. Джодженът прави цялата магия.
от Стан Бисеров | 19.03.2012 | 14:36
47 Отговор на коментар #44 от Дара Арнаудова : Всичко, от което се пърди, е класика в нашатна кухня:)
от Milo Rad | 19.03.2012 | 14:34
46 Рецепта по балкански! Поколения българи са израснали с такава храна. Само не забравяйте да накиснете боба от предната вечер и изхвърляйте първата вода.
от petko petrov | 19.03.2012 | 14:33
45 Отговор на коментар #37 от dedko torbalan : в някоя кръчмичка няма начин да няма :Д
от Дара Арнаудова | 19.03.2012 | 14:32
44 Отговор на коментар #5 от Ariana Stamenova : Точно пък с наденицата е класика - а още по-класическо става и с халба студена бира.
от SloMo disco | 19.03.2012 | 14:26
от SloMo disco | 19.03.2012 | 14:26
от SloMo disco | 19.03.2012 | 14:25
от социална мрежа | 19.03.2012 | 14:25
40 Отговор на коментар #37 от dedko torbalan : сигурно няма да намериш :)
от социална мрежа | 19.03.2012 | 14:24
от социална мрежа | 19.03.2012 | 14:24
38 Отговор на коментар #32 от Mahlenskiq Pich : може да е бил развален
от dedko torbalan | 19.03.2012 | 14:13
37 Как ми се прияде сегааа....отивам да си търся да ям боб с наденица :Д
от mihail mihalev | 19.03.2012 | 14:08
36 Мале че якоооо :)
от стефан рогошов | 19.03.2012 | 14:03
35 Отговор на коментар #27 от Драго Попов : малии, с едно пийванце, а
от стефан рогошов | 19.03.2012 | 14:02
34 Отговор на коментар #29 от Bobi Smuta : аа, ковваш ли го, с една бирица
от Robert Petrov | 19.03.2012 | 14:00
от Mahlenskiq Pich | 19.03.2012 | 13:59
32 Отговор на коментар #31 от Bg Maniqka : И аз... веднъж само дето не повърнах!
от Bg Maniqka | 19.03.2012 | 13:54
31 Отговор на коментар #27 от Драго Попов : Оф, имам злополучен опит
от Драго Попов | 19.03.2012 | 13:54
от Bobi Smuta | 19.03.2012 | 13:53
29 Сега да има едни боб ще го хапна до две!
от Летящият Честмир | 19.03.2012 | 13:53
от Драго Попов | 19.03.2012 | 13:53
27 по добре да отида някъде да си поръчам!
от Летящият Честмир | 19.03.2012 | 13:53
26 боб с наденица не е много полезно
от SloMo disco | 19.03.2012 | 13:52
25 Отговор на коментар #14 от Aleksis Son : остави и наденицата и боба :)
от Radin Dimitrov | 19.03.2012 | 13:52
24 Класика в жанра!
от SloMo disco | 19.03.2012 | 13:52
23 Отговор на коментар #8 от Любомир Петков : ако искаш и чинийката може да изядеш
от SloMo disco | 19.03.2012 | 13:52
22 Отговор на коментар #15 от petar banchev : боб със зеле е по-иделна
от социална мрежа | 19.03.2012 | 13:51
21 Отговор на коментар #11 от Aleksis Son : точно това ти трябва
от социална мрежа | 19.03.2012 | 13:51
от социална мрежа | 19.03.2012 | 13:50
от Krum Palov | 19.03.2012 | 13:45
от Petur Marinov | 19.03.2012 | 13:44
17 Тъкмо си хапнах на обяд
от petar banchev | 19.03.2012 | 13:42
от petar banchev | 19.03.2012 | 13:42
15 идеална манджа
от Aleksis Son | 19.03.2012 | 13:39
14 Отговор на коментар #3 от Галена Богданка : Остави боба като има наденица, а?
от Hari Bohosyan | 19.03.2012 | 13:39
13 Отговор на коментар #12 от Viktor Qnchev : Покани ни на гости да го пробваме ;)
от Viktor Qnchev | 19.03.2012 | 13:38
12 Моята какъв боб прави направо да си оближеш пръстите
от Aleksis Son | 19.03.2012 | 13:37
11 Оооо, хора! Както не съм обядвал - само това ми трябва сега!
от Daniela Ivanova | 19.03.2012 | 13:35
10 Отговор на коментар #9 от Любомир Петков : И аз много го обичам, но имам колит и бобените храни го дразнят и много ме боли стомаха после, а самия му аромат така ме изкушава....
от Любомир Петков | 19.03.2012 | 13:34
9 Много обичам боб, но после много ме боли стомаха от него, така че ще пропусна рецептата с голяма доза съжаление.
от Любомир Петков | 19.03.2012 | 13:33
8 Изглежда много примамливо тази чинийка, бих си я хапнал до дъно и чинийката ще оближа даже:)
от Beliq Zub | 19.03.2012 | 13:32
7 Ауууууу, много вкусно е
от Jasmin Petrova | 19.03.2012 | 13:31
6 Отговор на коментар #3 от Галена Богданка : На мен хич не ми е лесно, все го забравям този боб и го загарям, не знам защо съм толкова разсеяна.
от Ariana Stamenova | 19.03.2012 | 13:30
5 Отговор на коментар #2 от Галена Богданка : И без наденица бих го хапнала, особено както съм гладна сега, изобщо няма и да се сетя за наденицата.
от Georgi Stamenov | 19.03.2012 | 13:29
4 На снимката изглежда много апетитно и вкусно......само как ми се преяде боб с наденичка, направо не е истина.
от Галена Богданка | 19.03.2012 | 13:27
3 Отговор на коментар #1 от Нагазима Надовара : ти пробвала ли си въобеще? толкова е лесно, че си няма на идея;))
от Галена Богданка | 19.03.2012 | 13:26
2 Класика в жанра, ама без наденицата!! :))
от Нагазима Надовара | 19.03.2012 | 12:48
1 това ми е едно от любимите яденета, но си признавам, че не мога да го сготвя, дори и с рецепта. ама да видите как го ям...
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta