НЕлегализация на НЕбрака

13.07.2012, 11:48

   
 
НЕлегализация на НЕбрака
Източник: sxc.hu

"Съжителството без брак остава незаконно" - това бе лийдът в много статии преди точно три години и един месец. През 2009 г. България си остана "една от малкото държави в Европа, която няма в семейния си закон правна регламентация на фактическото съпружеско съжителство." ("Правен свят").

Преди няколко дни отново се заговори за това дали трябва, или не трябва да има промени в Семейния кодекс, които да приравнят (до някаква степен) положението на семействата, които живеят без брак и брачните такива.

И изобщо не е случайно, че ги наричам семейства.

Накратко: става дума за един триъгълник, построен от управляващите, опозицията и Църквата, който обаче не е нито равностранен, нито дори равнобедрен, започвам да си мисля, че е тъпоъгълен, но пък може да се окаже и само част от геометричната задача, изискваща решение чрез допълнително построение.

Емил Радев – член на правната парламентарна комисия – разбуни духовете, защото предложи "фактическото съпружеско съжителство" да стане част от семейния кодекс.

Любен Корнезов – от "Коалиция за България" пък се възпротиви и каза "Не". Страхува се човекът, че това ще е крачка към еднополовите бракове.

Светият синод – и той, извинете, но от "трета глуха" взе да се противи. Но как?! "Това е грях, и то голям грях", без да умува много, се произнесе Сливенският митрополит Йоаникий.

Мнения колкото си искаме. Едните викат "Да живее", други шепнат "Разпни го!". Едните казват "Да се легализира", други са твърдо против. Така де бракът е свещенодействие, бракът е съюз на мъжа и жената, бракът е тяхното единение с Бога, бракът е начин да искаш издръжка от мъжа си, след като се разделите, бракът е начин да искаш част от неговото имущество, след като се разделите, бракът е поводът за пищна сватба с бяла рокля и 300 гости, бракът е перфектната причина да изтеглиш заем, за да си направиш сватба за 3 часа, който да изплащате през следващите три години, бракът е първопричината за развода и да – бракът не е предпочитан от голяма част от младите хора, или по-точно от НЕбрачните семейства, в които се раждат 52% от деца у нас.

Заставам зад твърдението си с цялата решителност на деструктивна единица на обществото (както бях наречена заради неуважението и нежеланието да се бракувам) като казвам, че бракът е остаряла, зациклила и увехнала институция.

Аз не съм против брака, но съм против това определени институции и хора да ми вменяват вина, защото не желая да живея в брачен съюз и да се опитват да ми внушат, че те трябва да ми делегират права, които аз вече имам като човек. Правото на свободен избор и правото да бъда наясно със своите желания и намерения.

Незаконните деца на България

Преди около 10 години и повече на много от децата, родени в семейства без брак или с разведени родители, викаха копелета. Обществото не приемаше тяхното съществуване, но те съществуваха и са израснали навярно с убеждението, че са полухора, че има нещо нередно в тях.

Сега копеле си викат приятелчета по улицата, като последното, което влагат в това обръщение е, неговото истинско значение.

Също сега това общество или родителите на цели 52% от децата, които се раждат в България, са решили, че бракът не е от първостепенна важност.

Крачка към гей браковете

Дали признаването на правата на НЕбрачните двойки, които живеят заедно и създават семейство заедно е крачка към узаконяването на гей браковете. Дали, г-н Корнезов? Да, крачка е. 100%. Обаче не съм сигурна до каква степен на гей хората им пука за тази увехнала институция, защото след като слушах речта на проф. Анамари Жакос, произнесена на дебат по повод легализирането на еднополовите бракове, се убедих, че може би гей общността не драпа със зъби и нокти да ѝ се даде възможността да сключва брак. Може би бракът не е чак такава "оферта" и не е висша цел. Точно защото е остаряла, зациклила и увехнала институция.

Църквата

Не знам защо, всъщност знам, но това е друга тема, Църквата в България се намесва само когато трябва да опонира и трябва да забранява. Обявява съжителството без брак за грях и всички нас за най-големите грешници. Кажете кой кръг на Ада е запазен за хората, решили да живеят без брак. Опитва се да ни внуши, че живеейки без брак хората се чувстват свободни да си тръгнат във всеки един момент и в тази връзка, отново според митрополит Йоаникий: "липсва твърдата и ясно изразена готовност на двамата да се посветят един на друг". Няма как да се съглася. С какво един подпис в Гражданското и церемония в Църквата променят готовността на един човек да се посвети на друг. Може би щеше, ако хората наистина вярваха в онова, което правят по времето на тези церемонии. Но хората не вярват, те ги приемат просто като обичаи, правят ги, защото така "трябва", винаги тикани от външни обстоятелства, а не от свои осъзнати решения.

Някои са склонни да обичат брака и това, което той носи със себе си, просто защото той е театър и те обичат да участват в представлението. Това е единственият им шанс веднъж (или няколко пъти) в живота си да играят главната роля.

Истината е, че ние нямаме нужда от брака. Дали ще ни дадете правата на брачните двойки, ваша работа – управляващи, опозиция и Свети синод. Но докато и вие си играете в този театър, в който управляващите предлагат (опипват почвата и пробват настроенията), опозицията "се страхува" (от еднополовите бракове), а Църквата забранява, само въпрос на време е да се "легализира" съжителството без брак. Просто е неизбежно.

Но моля ви, престанете с това "легализиране". Удивително много ми напомня на дискусиите за марихуаната. А бракът, все пак не е марихуана, макар да замъглява съзнанието.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 19
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от naiden petrov | 16.07.2012 | 13:34
19 смехотворно е да се опитват да направят брака задължителен,все пак живеем в 21 век!мнението на църквата не е фактор от векове!аз съм на мнения,че бракът е отживелица и предпочитам да карам без него
от Milena Tsenova | 16.07.2012 | 13:08
18 Бракът не бива да става задължителен,това е личен избор на всяко младо семейство!никой не се интересува вече от мнението на църквата,която вместо духовен храм се е превърнала в бечалбарска индустрия
от tatqna dimitrova | 16.07.2012 | 10:55
17 аз в това отношение си падам малко старомодна,просто ако това е човекът за мен и мислим за деца,искам всички да бъдем едно семейство с една фамилия
от trifon savov | 16.07.2012 | 10:20
16 аз мисля,че трябва да се след еди колко си време на съвместно съжителство партньорите трябва да имат същите права като тези,решили официално да се бракуват!защото с брак или не,тези хора имат деца,имущество,което са купували заедно и т.н.
от Pavel Ivanov | 13.07.2012 | 17:45
15 Аз не виждам нищо лошо в това хората да не се женят . И аз няма да се женя
от petar banchev | 13.07.2012 | 17:31
14 консервативна България
от Камък Врачански | 13.07.2012 | 16:52
13 крайно време е да оставим хората да живеят както намерят на добре и да не им се мешим
от Елемаг Електриков | 13.07.2012 | 16:21
12 "една от малкото държави в Европа, която няма в семейния си закон правна регламентация на фактическото съпружеско съжителство."Все сме назад, консервативни, глупави, твърдоглави, нежелаещи да приемат новото и промените
от silviq yordanova | 13.07.2012 | 16:06
11 Подписа не решава нищо.Повечето двойки сега така живеят и аз съм една от тези двойки!Дали с брак или без брак си зависи от самата двойка!
от georgi mitev | 13.07.2012 | 15:21
10 нА ДНЕШНО ВРЕМЕ БРАКА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН...ЛОШОТО Е САМО, ЧЕ НЯКОИ ХОРА НЕ МОГАТ ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯТ В НАШАТА СТРАНА....
от loshoto momche | 13.07.2012 | 14:54
9 всеки сам си преценява дали иска да узакони връзката си или не - всеки има своят избор , така че ...
от Velislav Zdravkov | 13.07.2012 | 14:43
8 аз пък съм против брака , понеже хората се чувстват едва ли не длъжни един на друг и оттам идват всички проблеми
от Тотев Филип | 13.07.2012 | 14:18
7 цялата тая дискусия звучи така: Това е яйце! То трябва да бъде ядено сварено. Бърканите яйца са извън закона. Но съществува опция и да ги легализираме. нали на всички ни е ясно, че бракът е като всяко друго нещо в нашия живот. аз имам право да избера сам дали да си бъркам яйцата или да ги ям пържени. никой няма право да ме заставя да правя нещо против волята си... и няма никакво значение какво мисли църквата, защото грам не я уважавам, тъй като и тя не уважава правото ми на избор.
от Голем Капацитет | 13.07.2012 | 14:10
6 Отговор на коментар #2 от Hristo Samov : Всичко е с цел пари:) Това е! Едно семейство е два пъти по-предпочитан клиент на една банка за дългогодишен заробващ заем, отколкото една млада, но не омъжена двойка. Независимо, кои ще издържат повече заедно през годините. Църквата иска своето - пари за бракосъчетания, които не са никак малко, после пари за кръщене, и т.н...Всичко е много добре измислено и осмислено. За браковете не гейовете не мога да коменирам. Там все още нямам мнение.
от Голем Капацитет | 13.07.2012 | 14:07
5 Подкрепям твърдо твърдението на автрката. Брака не трябва никога да става задължителен, защото тогава ще има лавинообразна вървулица от разводи! Хората, които са се оженили, са го направили по собствени убеждения и по любов, защото са го искали и двмата, а не някой друг. Ако стане задължителен, много хора ще се почувстват тъпо и кофти. Мисля, че всеки се е родил свободен и трябва да умре такъв. Независимо дали е женен или не. За това трябва да имаме правото да си избираме, а не да ни се налага заради тъпата капиталистическа система!
от Mary Alice | 13.07.2012 | 13:30
4 Отговор на коментар #3 от Надя Богданова : Бракът не е начин да искаш издръжка от мъжа си, поне не и според законите на България. Бъркаш се със западните страни като САЩ.
от Надя Богданова | 13.07.2012 | 13:03
3 "...бракът е свещенодействие, бракът е съюз на мъжа и жената, бракът е тяхното единение с Бога, бракът е начин да искаш издръжка от мъжа си, след като се разделите, бракът е начин да искаш част от неговото имущество, след като се разделите, бракът е поводът за пищна сватба с бяла рокля и 300 гости, бракът е перфектната причина да изтеглиш заем, за да си направиш сватба за 3 часа, който да изплащате през следващите три години, бракът е първопричината за развода!" Има ли мераклии? :D
от Hristo Samov | 13.07.2012 | 12:57
2 Този проблем, ако може да се нарече така е изключително малоумен. Ще ме извиняват, но как може църквата да се бърка в узаконяването на съвместното съжителство. Притеснява се, че ще й вземат клиентите най-вероятно, защото силно се съмнявам толкова да й пука за гей двойките. На тях едва ли също им пука за църквата. Сама си противоречи - уж Бог е за всички, но не и за геовете, те не са божи чеда понеже сексуалната им ориентация е друга. А божи чеда ли са "нормалните", които си изоставят децата; тези, които убиват хора, крадат, изнудват и склоняват към проституция. За тях прошка има, ако се покаят, но за човек, който обича друг човек няма прошка, само защото тоя човек, когото обича е от неговия пол. Безумие. После защо хората губят вярата си. Аз да им кажа - църквата няма общо с вярата. И не съм обратен.
от svetlio nikolov | 13.07.2012 | 12:51
1 Това е наистина сериозна тема. Не знам и аз честно казано на каква позиция съм. По принцип не съм против брака, но и не вярвам чак толкова в неговата сила.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta