Как да се грижите за бременната си жена

09.12.2011, 10:13

Съвети

   
 
Как да се грижите за бременната си жена

В съвременното общество е много лесно човек да забрави какви са основните разлики между двата пола. Но това трае до момента, в който жената до вас забременее. Тогава отличителните белези на различните полове направо ще ви се разкрещят. Докато жена ви си бременее и носи детето ви в продължение на девет месеца, вие ще трябва да гледате отстрани. Тежката истина е, че след като сте дал своя принос за зачеването на детето, вашата роля в "създаването на чудото на живота" приключва.

Но ако биологичната ви роля е свършила, то именно сега започва новото ви превъплъщение. Да живеете с бременна жена е тежко. Точно тогава разбирате колко е трудно това нещо майчинството и колко всъщност са силни иначе много слабите ни половинки. Ако сте интелигентен и съзнателен мъж, а щом ни четете, значи сте точно такъв, то вие ще искате да бъдете около жена си, за да я направите щастлива и да ѝ бъде удобно.

Ако ви предстои за първи път да станете баща, има голяма вероятност да нямате никаква идея какво трябва да правите. Много мъже, които нямат с кого да се посъветват, просто инстинктивно се отдръпват от жените си, вместо да им бъдат в помощ. Затова ви представяме един своеобразен списък със съвети как да се държите, когато жена ви е бременна.

Реагирайте адекватно на новината, че половинката ви е бременна

Ако не сте планирали да имате дете, не реагирайте прекалено рязко, за да не оставите впечатлението, че сте разочарован. Примери за неадекватни реакции са: да избухнете в сълзи, да агонизирате от ужас, да направите физиономия на отвращение, или да я попитате защо, по дяволите, не си е взимала хапчетата. Жена ви трябва да знае, че вие я подкрепяте и ще бъдете до нея през предстоящите трудни девет месеца. А и на нея ѝ се иска да вярва, че вече сте дорасъл да бъдете отговорен баща.

Прочетете няколко книги за бременността

Колкото повече знаете за нещата, през които жената до вас преминава, толкова повече можете да ѝ помогнете. Има стотици книги на българския пазар, сред които да си изберете, но можете да се поразровите в интернет, за да знаете кои са най-добрите издания у нас.

Придружавайте я по време на прегледите

Това ще помогне в три направления. Първото и най-важното е, че действията ви ще покажат на жената до вас, че вие я подкрепяте. На второ място – ще знаете точно какво се случва с половинката ви и детето, което носи в утробата си, и ще бъдете адекватен с всичко около вас. Много внимавайте какво казва лекарят. Бременните жени понякога имат проблем с паметта и някой, който да помни вместо тях, би бил особено полезен. На трето място, първата снимка на детето ви, независимо че на нея няма да видите абсолютно нищо и първото чуване на сърцебиенето му, ще помогнат за по-бързото създаване на връзката между вас и детето. Дори да сте много зает, винаги намирайте време да бъдете с жена си по време на прегледите.

Намалете стреса ѝ

Бременноста е физическо и психическо изтощение, така че не подлагайте жена си на допълнителен стрес. Опитайте се да поемете по-голяма част от домакинските задължения, за да може половинката ви да си почива.

Осигурете ѝ повече сън

С напредването на бременността, спането за вашата половинка ще става все по-трудна задача. Когато бременните спят по гръб, плодът натиска гръбначния стълб, гръбните мускули, вътрешностите и основните кръвоносни съдове. Всичко това може да предизвика болка, нарушение в кръвообращението и по-непълноценен сън. Освен това, не е изключено бъдещото ви дете да поритва в корема на майка си, точно в тъмните часове на денонощието. Опитайте се вие да заспите, докато някой ви рита и то отвътре навън.

Има някои неща, които можете да направите по този въпрос:

  • Купете на жена си възглавница за тяло. Тъй като бременните не могат да спят нито по гръб, нито по корем, те трябва да лягат на една страна. Ако обаче имат възглавница, която застава под цялото им тяло, сънят им ще бъде малко по-добър.
  • Масажирайте я преди лягане.
  • Вземете ѝ специален билков чай, който да успокоява мозъка и тялото ѝ.
  • Прегръщайте я, колкото можете по-често.
  • И не забравяйте секса.

Бъдете търпелив

Бременността тотално ще разбърка хормоните на жена ви. Един ден ще се чувства чудесно, на следващия ще е в състояние да ви отхапе главата, а друг път ще избухне в сълзи без никаква причина. Бъдете търпелив и разберете, че това се дължи на хормоните. Освен това, търпението трябва да се пренесе и между чаршафите.

Приемете честото уриниране

Бременните жени уринират често. Много често. На всеки 30 минути отиват до тоалетната. Забавно е, но все пак се опитайте да се поставите на мястото на жена си и сами ще разберете, че за вас е смешно, а за нея – адски неудобно. Представете си, че всеки път, когато гледате филм, ще трябва да ставате поне три пъти. Същото важи и за през нощта. Има обаче две неща, с които можете да бъдете полезен в този случай: Първо, разберете половинката си и по всякакъв начин ѝ помагайте. Не се цупете и не мрънкайте всеки път, когато тя ви помоли да отбиете на бензиностанция, за да може да отиде до тоалетната. И второ: разчистете ѝ пътя до тоалетната у вас, за да не се спъва в разни неща в тъмното през нощта. Можете да сложите допълнителна лампа в коридора.

Дръжте се все едно вие сте бременен

Звучи ви идиотски, нали? Спокойно, никой не ви кара да си обличате един от онези нелепи костюми за фалшиви бременни хора. Тук става дума за това да придобиете навиците, които трябва да има жена ви в новата ситуация. По този начин ще покажете морална подкрепа, а и така тя ще може да следва лекарските съвети по-лесно. Така че, когато жена ви спре алкохола и цигарите, бъдете толерантен и ги спрете заедно с нея, а ако ви е толкова трудно, поне не употребявайте пред нея. Движението е изключително полезно както за майката, така и за детето, така че инициирайте семейни разходки.

Казвайте ѝ, че е красива и че я обичате

Както много добре знаете, жена ви ще претърпи сериозна физическа промяна по време на бременността. Трябва да е сигурна, че вие продължавате да я обичате и че за вас тя продължава да бъде най-красивата жена на света.

Помагайте ѝ сутрин, когато ѝ се гади

Сутрешното гадене е може би най-неприятната част от бременността и то засяга около 75% от жените. Симптомите са главоболие, сънливост, гадене и понякога повръщане. Повечето жени започват да ги усещат някъде около месец след зачеването, а симптомите продължават до около 12-та и 14-та седмица. Има и жени, които страдат от сутришното гадене през цялата си бременност. И въпреки наименованието си, това неприятно усещане не се проявява само в ранните часове. Вашата задача е да опитвате различни неща, за да видите кое как се отразява на жена ви и кое я успокоява.

Бъдете винаги насреща

Бременността, особено когато е за първи път, може да бъде плашеща за жената. Половинката ви ще се чуди дали всичко с бебето е наред, как ще премине раждането, дали ще се наложи операция, дали в крайна сметка ще бъде добра майка. Бъдете готов да сте опора винаги, когато жена ви има нужда от вас.

Пожелаваме ви успех, защото ви очаква най-хубавото нещо на света, а именно – да бъдете баща.

Източник: TheArtOfManliness

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ