Как да възпитате детето си да мисли критично

05.04.2016, 20:00

Не оставяйте само на училището да направи това

   
 
Как да възпитате детето си да мисли критично
Източник: Thinkstock/Guliver

Ако сте били ученици преди 20-30 години, вероятно си спомняте, че критичното мислене не беше на дневен ред. Ред в училище имаше, но колкото по-малко изразяваш собственото си мнение, толкова по-добре беше. Родителите ни бяха единствените, които можеха, ако искат, да ни научат да мислим критично. И някои го правеха, каквото и да им струваше това. 

Сега нещата стоят по друг начин. Сега критичното мислене се толерира, но отново онези, които най-добре могат да научат децата на това изкуство, са техните родители. Ако сте от родителите, които искат да възпитат малчуганите си по този начин, вижте на какво можете да наблегнете.

Помогнете му само да си направи план

Ако само ръководите и заповядвате на детето си какво трябва да прави, то няма да се научи да мисли стратегически. По-добре му помогнете само да си направи план - колко домашни има, има ли тренировка по футбол или някакво друго занимание, трябва ли да ходи на рожден ден на някой съученик този ден. Поощрете го да си напише кое след кое действие ще изпълни, за да успее да свърши всичко. Така то ще се научи да си планира времето.

Купете му книги с приказки с отворен край

Приказките с неизяснен край, с отворен край, карат детето да мисли и анализира повече, да си представя различни варианти и да си избере този, който най-много му харесва. Но най-важното е, че така се научава, че нищо не е еднозначно и няма само един верен отговор във всяка ситуация, а всичко е въпрос на решения.

Карайте го да мисли

Изберете някой въпрос, от който все пак детето ви се интересува. Като униформите в училище. Дали трябва да са задължителни, или не, дали по-богатите деца трябва да демонстрират това с по-скъпи дрехи, или не. Така не само ще го накарате да анализира нещата, но и да си изгради мнение по въпроса.

1680693

Обсъждайте новините

Някои новини не са много подходящи за деца, но повечето от тях детето ви все някак ще разбере. Затова ги обсъдете, поинтересувайте се какво го притеснява в тях. Най-добре обсъждайте статии от някои сайтове. Така детето хем ще разбира какво се случва по света, хем ще чете, хем ще се научи да разсъждава.

Помагайте му да си прави равносметка

Връщайте се назад и обсъждайте в какво е успяло и в какво не съвсем. Анализирайте грешките, за да се стреми детето и да не ги повтаря. Давайте му своето мнение, но не му го налагайте. То няма да се научи да мисли аналитично, критично и изобщо, ако го карате стриктно да изпълнява заповеди. Все пак нека отношенията ви са родител - дете, а не генерал - редник.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta