Домашен чипс по DIVашки

03.06.2013, 10:10

Два лесни варианта

   
 
Домашен чипс по DIVашки
Източник: Thinkstock/Guliver

После бирата, ние, диваците, най-много обичаме чипса. То няма нищо по-лесно от това човек да изтича до магазина и да си закупи 1-2-3 пакета чипс, вече даже има и печен, но къде-къде по-вълнуващо и вкусно е сам да си го приготвиш.

Понеже сме много печени (и пържени), а и сме експериментатори, сега ще ви застреляме не с един, а с два варианта за приготвяне на домашен чипс. 

I Вариант - печен чипс

Необходимости:

1 кг картофи (поне), но да не са пресни. Пресните картофи са много вкусни, но по-скоро не стават за чипс. 

лют червен пипер

сол

черен пипер

2-3 с. л. олио или зехтин

1 тава

1 брой фурна

Чипсиране:

Измиваме, обелваме и нарязваме картофите. Нарязването е най-важното. Можете да ги нарежете на много тънки кръгчета (с дебелина 2 мм) с помощта на остър нощ, друг вариант е да ги нарежете със самата картофобелачка, така ще бъдат гарантирано много тънки. Към тях прибавяме една лъжица мазнина и подправките. Хубаво ги объркваме, за да се разпределят подправките горе-долу равномерно. 

Постиламе тавата с фолио за печене, намазваме го с мазнина, нареждаме отгоре картофките. Печем на загрята фурна, на около 200 градуса за приблизително 15 минути, после обръщаме картофите да се изпекат и от другата страна, докато придобият златист цвят. Златист, а не черен, затова намалете малко фурната и ги дръжте в нея след обръщането по-малко от 10 минути.

II Вариант - пържен чипс

Повтаряме процедурата с измиването, обелването и нарязването на картофите. Имайте предвид, че ако ще ги пържите във фритюрник, не е добра идея да ги нарежете с картофобелачката, може да се слепнат и да стане каша. Затова ги нарежете с ножа, на много тънки кръгчета и ги сложете в студена вода. Преди да ги пуснете във фритюрника обаче, ги изцедете от водата. Когато картофите са изпържени, изсипете ги в подходящ съд - тенджера например и тогава добавете подправките - сол, червен пипер, черен пипер по желание. Сложете капака на тенджерата само за малко, колкото да можете да я разтръскате хубаво, за да се разнесат подправките.

Веднага след това махнете капака, за да не омекнат картофите, а да си останат хрупкави. Защото мек чипс не е чипс.

С домашен чипс и хладна бира живее се до 100 години...

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 45
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от stiljn stojnov | 04.06.2013 | 21:37
45 Бих пробвал и двата варианта.
от ilij dragnev | 04.06.2013 | 19:32
44 Отговор на коментар #38 от petar dimitrov : Викаш ти и с биричка ще се комбинира добре,остава да пробвам.
от ilij dragnev | 04.06.2013 | 19:31
43 Щом е по ДИВАШКИ бих пробвал този чипс.
от teniente castillo | 04.06.2013 | 14:10
42 Отговор на коментар #40 от Мирослав Макавеев : Така е, но ако си направиш домашен, печен, няма да е толкова вреден за тебе.
от Мирослав Макавеев | 04.06.2013 | 13:30
41 Отговор на коментар #21 от Батко съссладко : Най-добре си изглежда даже,хареса ми.
от Мирослав Макавеев | 04.06.2013 | 13:29
40 Хареса ми,но ми е по лесно да се прибера с пакета от магазина.
от Пламен Ризов | 04.06.2013 | 12:44
39 това звучи лесно, даже за моите способности.
от petar dimitrov | 03.06.2013 | 21:04
38 Не е лошо да се пробва, а и с биричка добре би си паснал.
от sladurko sladurko | 03.06.2013 | 19:34
37 Отговор на коментар #17 от Kamen Popov : Ако няма кой, ще трябва сам.
от sladurko sladurko | 03.06.2013 | 19:34
36 Как ми се дояде чипс.
от Пламена Недялкова | 03.06.2013 | 17:33
35 Трябва да се пробва.
от nabito oko | 03.06.2013 | 17:24
34 Много яко да си правиш домашен чипс! :) Добра идея за рецепти!
от Лола Мартинес | 03.06.2013 | 17:23
33 Сто процента ще пробвам!
от Lana Rey | 03.06.2013 | 17:23
32 Ще пробвам варинат едно на фурна! Приятеля ми много обича чипс, но не ядем често защото все пак купешкия е супер вреден. Виж домапшен и то на фурна вече си е друго.
от fernando pineda | 03.06.2013 | 17:05
31 Отговор на коментар #2 от Krist Novoselic : По-добре недей да ядеш чипс, че може да си доразбуташ стомаха, а на тези години това не е много добре.
от fernando pineda | 03.06.2013 | 17:03
30 По-скоро бих си направил печени картофи, вместо такъв чипс. По-здравословна е такава храна.
от Миро Т | 03.06.2013 | 16:15
29 Отговор на коментар #5 от Dimitar Geshev : Ами ето рецептата, пробвай се, не е трудно.
от властен олигарх | 03.06.2013 | 16:15
28 Отговор на коментар #6 от траян тодоров : То това е като шоколада :).
от Батко съссладко | 03.06.2013 | 16:15
27 Отговор на коментар #18 от Станислав Ников : Сигурно си тежиш на мястото :).
от Средновековен Рицар | 03.06.2013 | 16:14
26 Отговор на коментар #11 от Krum Tonev : Да, и да ни поканите на гости да го пробваме :).
от Kremena Peteva | 03.06.2013 | 16:09
25 като бях малка често си правихме чипс с брат ми . режехме го на машинката за рязане на хляб , чудесно ставаше
от Дарин Трифонов | 03.06.2013 | 16:05
24 Отговор на коментар #17 от Kamen Popov : е да по-яко е , че много играчка
от Миро Т | 03.06.2013 | 16:04
23 Има едни ретро чипсове такива, които се продават в празрачни пликчета :).
от властен олигарх | 03.06.2013 | 16:03
22 Хаха, мазнотийка голяма :).
от Батко съссладко | 03.06.2013 | 16:03
21 Да ви кажа не изглежда лош чипса :).
от Средновековен Рицар | 03.06.2013 | 16:03
20 Уфф, че е мазен значи :).
от Kalin Vasev | 03.06.2013 | 15:55
от Станислав Ников | 03.06.2013 | 15:48
18 много обичам чипс , а още повече домашния , мога да изям цяла кофа :)))
от Kamen Popov | 03.06.2013 | 15:44
17 Печен ще е много як - само да има кой да нареже картофите.
от cherveniqt domat | 03.06.2013 | 15:38
16 "С домашен чипс и хладна бира живее се до 100 години..."- така мога да изкарам цяло лято :))))
от Елемаг Електриков | 03.06.2013 | 15:27
15 леле, как ми се дояде
от Вяра Петрова | 03.06.2013 | 15:03
14 Отговор на коментар #7 от Hristo Grozev : това е лошото на вредната храна, че е ужасно вкусна :(
от Ruslana Hristova | 03.06.2013 | 14:58
13 Ооо,да, първият вариант често го правя, много вкусно става, определено си заслужава труда. Единствения му минус е,че една тава НИКОГА не стига :D
от Георги Георгиев | 03.06.2013 | 14:54
12 Лесни,лесни,колко да са лесни :)
от Krum Tonev | 03.06.2013 | 14:43
11 Който ще го прави да се обажда :Р
от visoko naprejenie | 03.06.2013 | 14:34
10 Много ми се прияде, особено първия вариант,ама много пипкав :)
от Слав Богомилов | 03.06.2013 | 14:31
9 Първият вариант е за предпочитане като по-здравословен, ама пък отнема доста време.
от Анита Кралева | 03.06.2013 | 13:08
8 Чак ми се прииска да го пробвам, но много ме мързи!
от Hristo Grozev | 03.06.2013 | 12:41
7 пържения е по-вкусен, макар и по-вреден.
от траян тодоров | 03.06.2013 | 12:16
6 знам, че е гадно, но ми се дояде
от Dimitar Geshev | 03.06.2013 | 11:59
5 то хубаво, ама да има кой да ми го направи :)
от Krasi Leventa | 03.06.2013 | 11:59
4 Нямам нерви за цялата процедура, но пък жената се справя добре и човек може и да доживее над сто години.
от tiha paranoq | 03.06.2013 | 10:42
3 Колкото по-пресни са картофите, толкова повече може да очаквате вашият чипс да стане вкусен.
от Krist Novoselic | 03.06.2013 | 10:30
2 Да ви кажа, че с моя разбутан стомах сякаш е много по-добър вариант чипсът да бъде печен! И пак ще си е вкусен!
от Ariana Stamenova | 03.06.2013 | 10:23
1 Това е много нездравасловна храна чипса или така наречените джънкфудс не мислите ли:)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta