Вкусни кифли със сирене или с локум  8 Виж всички снимки

22.08.2013, 16:31

За нула време

   
 
Вкусни кифли със сирене или с локум
Източник: Ваня Савкова личен архив

Не знам дали трябва изобщо да правя това уточнение, но мъжете обичат кифлите. И в техния женски вариант от плът и кръв, и във варианта им от бухнало тесто с разни примеси. Сега ще си говорим за втория тип кифли. По-хубави са на вид, а и на вкус. Изобщо не си мислете, че са трудни за "сваляне", така де, приготвяне. Правенето им е като детска игра. Игра на кифли.

Играта започва с ходене до магазина, защото колкото и да сте заредени в кухнята, едва ли имате суха мая и локум във всеки ъгъл.

Необходимости:

Около 500 гр. брашно

1 пакетче суха мая (за 500 г брашно)

3 с.л. захар

1 ч.л. сол

2 с.л. маргарин

3-4 с.л. олио

1 ч.ч. хладка вода

150-200 гр. сирене и/или 1 пакет локум

1 жълтък

Приготвяне:

Пресявате брашното, най-добре върху един вестник и после го слагате в голяма купа. С лъжицата, все едно правите дупка в пясъка, правите дупка в брашното. Там слагате маята, маргарина, олиото, захарта, солта и чашата хладка вода. намазвате си ръцете с олио и замесвате тестото. То трябва да е меко. Оставяте го да постои (да втаса) за 30 минути в купата. Може да му метнете една кърпа отгоре за разкош.

След като е втасало, го разделяте на две топки. Пак намазвате ръцете си с олио и разточвате едната топка върху предварително набрашнен плот. Разточването може да направите с точилката - онова оръдие, което жена ви обикновено използва, за да ви превъзпитава или с обикновена бирена бутилка. Разточвате кората на кръг, нарязвате я на 8 части - триъгълници. Оформяте кифличките, като ги пълните със сирене или с локум. Слагате пълнежа в широката част на триъгълника и навивате към тясната. Може и леко да завиете краищата на кифлата. Повтаряте упражнението с другата топка. Можете да направите половината кифли със сирене и половината с локум, както ви харесва.

Вземате една голяма тава, за предпочитане онази квадратната, която върви с фурната ви, намазвате дъното ѝ с олио и нареждате кифлите вътре. 

После идва мазането. За целта разбивате един яйчен жълтък в купичка и с помощта на четка за рисуване (ако искате да си поиграете на художник) или с пръсти намазвате повърхността на всяка кифла. Пъхате кифлите да се пекат в предварително загрята фурна на 180-190 градуса C. Печенето продължава около 25-30 минути. Все пак ги наблюдавайте, за да не станат изгорели или недопечени кифли.

Накрая, само ако искате, можете да поръсите тези с локума с пудра захар, но в случай че това ви се вижда вече прекалено, 10 минути след изваждането им от фурната, кифлите са готови да бъдат изядени.

Когато направите такива кифли и жена ви пак е недоволна, спокойно можете да ѝ кажете, че е "тъпа кифла" и изобщо, ама изобщо не ви заслужава. Пък после отидете да повторите цялата процедура при съседката. Все някоя жена около вас трябва да може да оцени усилията ви при правенето на домашни меки кифли.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 24
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от ico iliev | 26.08.2013 | 20:08
от Hristo Grozev | 26.08.2013 | 17:05
23 мммм, няма да откажа.
от stojn popov | 23.08.2013 | 19:10
22 Отговор на коментар #19 от empty world : И жена ми прави, но много рядко.
от stojn popov | 23.08.2013 | 19:08
21 Много обичам кифлички.
от kolj kolev | 23.08.2013 | 17:22
20 Ами за закуска може и да си ги приготвя.
от empty world | 23.08.2013 | 16:28
19 Супер са кифличките, майка ми прави съшите :))
от amber sky | 23.08.2013 | 15:39
18 мм как обичам кифли със сирене
от golemiqt korem | 23.08.2013 | 15:27
17 приличат ми като кифлите на баба
от zvercheto zvqr | 23.08.2013 | 15:13
16 не ми изглежда трудно
от Margо Filipova | 23.08.2013 | 12:29
15 Хубава рецепта.
от Margо Filipova | 23.08.2013 | 12:13
14 Сега ми се прияде точно кифличка със сирене!
от Georgi Hristov | 23.08.2013 | 11:51
13 Не са ми специалитет! Особено лятото, никой не се интересува от кифли. :)
от milen doktorov | 23.08.2013 | 11:38
12 ох,м как ми се прияде
от La Bicha | 23.08.2013 | 10:43
11 Рецептата да не е от вестник "преса" от преди няколко седмици - мисля, че четох съвсем същата рецепта там на някаква госпожа...?
от социална мрежа | 23.08.2013 | 09:17
10 Отговор на коментар #6 от Kamen Popov : Когато едно тесто е меко, то е меко.
от социална мрежа | 23.08.2013 | 09:16
9 Много обичам да ям кифли.
от petko petkov | 22.08.2013 | 20:51
8 За да не обиждам жената, че е тъпа кифла, по добре е тя да ги приготви.
от Kamen Popov | 22.08.2013 | 18:36
7 Няма да ми се получат, знам си.
от Kamen Popov | 22.08.2013 | 18:35
6 Меко тесто - що е това?:)
от ilij dragnev | 22.08.2013 | 17:42
5 Отговор на коментар #4 от ilij dragnev : Или по добре жената да се оправя.
от ilij dragnev | 22.08.2013 | 17:41
4 Може и да се пробвам.
от комара трайчо | 22.08.2013 | 17:03
3 Тия кифли са много вкусни.
от Владислав Поповски | 22.08.2013 | 16:52
2 Ако някой ми ги направи,бих си хапнал:)
от Владислав Поповски | 22.08.2013 | 16:50
1 Какво говорите бре хора,повече от половината жени не могат да месят,вие на нас я казвате тази рецепта!:)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta