Винен кебап за истински Div-аци

10.04.2012, 12:24

   
 
Винен кебап за истински Div-аци

Като си спомня за кухнята на мама и след най-прекрасната питка на света, за която ще ви разкажа някой друг път, веднага се сещам за уханието на винения кебап. Това е една от най-хубавите миризми, а когато си гладен е направо опиат. Тъй като и ние сме вече доста гладни, най-добре да започваме с готвенето, защото виненият кебап не става за 10-15 минути.

Продукти:

500-700 гр. свинско месо без кост, най-добре от бут (аз го правя със свинско, защото с него ми е най-вкусен, иначе може да се приготви с телешко или пък пилешко);

1 глава лук – кромид или червен;

1-2 чаени чаши вода;

черен пипер – на зърна и млян;

бахар;

дафинов лист – 3-4 листа;

1 чаена лъжица сол;

1 супена лъжица червен пипер;

2 супени лъжици олио;

3 супени лъжици доматено пюре;

1 бульон – зеленчуков;

и най-важното - ½ чаена чаша червено вино.

Гарнитурата:

По избор – варен ориз или картофено пюре.

В оригиналната рецепта е с варен ориз, за който ви трябват 1 чаена чаша ориз, 3 ½ чаени чаши вода и 1 супена лъжица сол.

Приготвяне на винения кебап:

Нарязваме лука и го мятаме в тигана, в който предварително сме капнали малко олио, измиваме и нарязваме месото на малки късчета и също го слагаме в тигана, за да се запържи. Още тук можем да добавим малко черен пипер.

Когато месото и лукът се позапържат и придобият апетитен червеникав цвят, добавяме малко от виното. Можем да захлупим тигана, за да се задуши месото.

След около 5-10 минути прехвърляме съдържанието на тигана, т.е. месото и лука в тенджера и я слагаме на котлона. Добавяме водата и разбъркваме, после олиото, бахара, дафиновите листа, черния пипер. Оставаме кебапа на котлона, като от време на време разбъркваме и постепенно добавяме останалата част от червеното вино. Добавяме и зеленчуковия бульон. След около 20 минути или половин час (защото на месото му трябва време да поври с подправките), добавяме специалната "застройка", която приготвяме от брашното, доматеното пюре, червения пипер, още малко млян черен пипер и солта. Разбъркваме хубаво, докато брашното се разтвори да не става на буци. След което бавно и с постоянно разбъркване прибавяме към кебапа. Трябва да се бърка през цялото време наистина, за да се разтвори брашното добре. Тази "застройка" всъщност има за цел да сгъсти и овкуси кебапа. След около 5-7 минути ястието трябва да е готово и можете да го махнете от котлона.

На ред е оризът, който става много бързо. Просто сложете измития ориз с водата и солта в една тенджера и го сварете. После го измийте със студена вода и го сложете в гевгир.

Сервирането и консумацията е по ваша преценка. И, разбира се, виненият кебап върви чудесно с червено винце.

Да ви е сладко и винено!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 33
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Luchiya Manolova | 08.11.2012 | 19:37
33 Искам да споделя едно мое решение за кебапа. Слагам да се сварят зеленцуците ( лук, моркови,чесън, може и картофи ) и след това ги пасирам. След това слагам месото нарязано на парченца .
от ivanka stoqnova | 11.04.2012 | 12:37
32 точно така и аз го правя,става наистина вкусно
от hristina dobreva | 11.04.2012 | 10:52
31 Отговор на коментар #17 от stanimir yordanov : ох...тези мама и баба...
от kristian pavlov | 11.04.2012 | 10:39
30 жестоки сте!
от Georgi Hristov | 10.04.2012 | 17:31
от Georgi Hristov | 10.04.2012 | 17:31
28 ах, как ми се прияде сега!
от Летящият Честмир | 10.04.2012 | 17:20
27 бодвам
от marian dimitrov | 10.04.2012 | 17:13
26 Отговор на коментар #23 от volna pipiruda : малко жени ядат винен кебап
от marian dimitrov | 10.04.2012 | 17:13
25 огладнях
от volna pipiruda | 10.04.2012 | 17:01
24 Отговор на коментар #21 от sladko pate : ти по никое време си гладна :)
от volna pipiruda | 10.04.2012 | 17:00
23 ще го сготвя изглежда доста приятно дано да е и вкусно
от sladko pate | 10.04.2012 | 16:50
22 Отговор на коментар #18 от Kalin Vasev : ами ти да не сакат направи си
от sladko pate | 10.04.2012 | 16:50
21 Доста вкусно изглежда и както съм гладна .....
от Kalin Vasev | 10.04.2012 | 16:34
20 Отговор на коментар #16 от golemiqt korem : Трий да не се удавиш;)
от Kalin Vasev | 10.04.2012 | 16:34
от Kalin Vasev | 10.04.2012 | 16:33
18 Хем обичам, хем този изглежда страхотно, хем няма кой да ми направи;)
от stanimir yordanov | 10.04.2012 | 15:27
17 само мама и баба могат да правят винен кебап :)
от golemiqt korem | 10.04.2012 | 15:23
16 потекоха ми лигите ;)
от boris nikolov | 10.04.2012 | 15:16
15 само колко вкусно изглежда :)
от krenvirsh salamov | 10.04.2012 | 14:58
14 недейте ни дразни с тези снимки :)
от kaspar duhche | 10.04.2012 | 14:56
13 О, това трябва да го вкуся скоро....сега много ми се дояде :)
от Desislava Mileva | 10.04.2012 | 14:45
12 obojavam vinen kebap mmmmmm
от spunch bob | 10.04.2012 | 14:45
11 Супер:) ще се опитам да направя :)
от Ala Simeonova | 10.04.2012 | 14:43
10 Аз знам и по проста рецепта за винения кебап, месото си остава и лука, но вместо застройка слагате фикс маги малки тайни за винен кебап и готово-бързо, лесно и вкусно:)))
от Galin Todorov | 10.04.2012 | 14:41
9 Изглежда страшно вкусно чак ми се дояде винен кебап, трябва да поръчам вкъщи да ми сготвят...
от Daniela Ivanova | 10.04.2012 | 14:38
8 Отговор на коментар #1 от Шампиона С : Глупости, възрастта няма никакво значение, ти млади готвачки не си ли виждал?По-добри и изобретателни са и от старите.
от filip hristov | 10.04.2012 | 14:38
7 обожавам го :)
от mihail mihalev | 10.04.2012 | 14:38
6 Много го обичам :)
от dedko torbalan | 10.04.2012 | 14:33
5 Пак огладнях :Д
от petko petrov | 10.04.2012 | 14:12
4 Ей такова пък от кога не съм ял :о
от silviq yordanova | 10.04.2012 | 13:17
3 Да ви е сладко! Изглежда чудесно!
от Мария Мерудия | 10.04.2012 | 12:54
2 не обичам винен кебап,но си признавам,че този изглежда много добре
от Шампиона С | 10.04.2012 | 12:30
1 Охааа, винен кебап как ям... ама сам да си го приготвям не е оферта. Ще дам рецептата на жена ми, тя не ми е правила такъв. Наистина само по-възрастните жени май го приготвят.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta