Най-легендарните бордеи в историята (Част 1)

17.02.2016, 16:00

Le Chabanais

   
 
Най-легендарните бордеи в историята (Част 1)

Ще ви разкажем за времето, в което публичните домове са били разкошни светски салони. Сред посетителите били художници, артисти, бизнесмени, политици и мъже от кралски потекла. Иначе казано - Пабло Пикасо, Хенри Милър, Марсел Пруст и дори жени - Марлене Дитрих и Едит Пиаф. Смята се, че наложниците са вдъхновявали творците да създават шедьоври. Ще ви разкажем за най-известните от тях в няколко части. Днес отиваме до Франция.

ШАБАНЕ (Le Chabanais)

Когато е създаден, най-изисканият парижки бордей е направен така, че да не отстъпва по нищичко на разкошните царски дворци. Не е и учудващо, защото посетителите са не по-малко важни хора от тези в царския двор.

За изграждането на този бордей са изхарчени 1 700 000 франка или на сегашните пари, нещо около 9 милиона евро. Собственици са бившата куртизанка мадам Кели и няколко влиятелни личности, които пазят имената си в тайна.

1651040

Шабане отваря врати през 1878 година и се намира точно до Лувъра на улица Шабане 12, в центъра на Париж. Всъщност произведения на висшето изкуство спокойно могат да се видят и в бордея. Стените са украсявани от 16 огромни платна, създадени специално от Анри дьо Тулуз-Лотрек.

1651041

Всяка от услугите, която предлага бордеят, е изпълнявана в определен стил и въплъщава в себе си всички нескромни фантазии, които човек може да измисли. Например, искате да сте султан в обкръжението на наложници в стила на "1001 нощ" или да сте древноримски император... всичко е позволено стига да имате въображението да го измислите.

1651039

Стаята в бордея в японски стил печели наградата за най-добър дизайн на Световното изложение през 1900 година, а Ги дьо Мопасан е толкова впечатлен, че прави пълно нейно копие в дома си.

1651038

Индийският номер е само и изцяло за принца на Уелс и бъдещ крал на Великобритания Едуард VII. Над леглото е поставен фамилният му герб. Ваната в стаята е специална поръчка във формата на кораб, а това, в което се къпе, е шампанско Mumm. След като затварят бордея, след много години ваната е купена от Салвадор Дали за 112 хиляди франка.

1651042

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ