Можете ли да се грижите за Нея?  5 Виж всички снимки

01.11.2011, 16:00

   
 

Ризите често са недооценени. Полегнали на плътта ви под сакото и копринената вратовръзка, те могат да изглеждат далеч по-безобидни и по-малко значими от самото сако и вратовръзка. Но в днешно време, когато мъжете обикновено свалят сакото си през деня, всъщност често дори не носят сака в офиса, ризата определено придобива ново значение. Така че продължавайте да четете.

  • Размерът е съвсем лесен

Ризата, направена по мярка, не е никак лесна да се получи и да пасне добре на тялото ви. Има известни точки, на които се обръща внимание, като гърдите, талията и ханша, ширината на ръкава и баланса в конструкцията. Но не е чак толкова сложно, колкото е при сакото по мярка. В действителност само три са аспектите, които определят правилния размер риза – вратът, китката и талията.

Ризите в магазините се предлагат по размер спрямо обиколката на врата и често се обръща внимание на дължината на ръкава, макар че той е стандартен за всеки размер. Правилният начин да прецените дали ризата ви е по мярка е като пъхнете два пръста между яката и врата си (при закопчано столче на яката) и ако всичко е наред, значи това е вашият размер. А що се отнася до ръкава, краят на маншета трябва да достига до основата на палеца ви – не по-надолу, и ако се окаже по-дълъг, то ще се наложи да предвидите среща с шивач. Ако пък ръкавите ви са къси, по-добре не купувайте ризата, колкото и да ви харесва. Дори шивачът ви да е луд гений, никога няма да може да открие същата материя, като тази на ризата и най-вече да успее да удължи ръкавите по такъв начин, че да изглеждат добре. По-добрият вариант е да пробвате по-големия размер риза и ако яката ви е добре като обиколка, а ръкавите са точната дължина, всичко останало може да се поправи при вашия майстор-шивач.

  • Отделете си време за почистване

Поставете малко препарат (най-лесно ще ви бъде с течен) на подмишниците, яката и маншетите преди да пуснете ризата в пералнята. Най-малкото направете това в областта, където се срещат ръкавът и основата на ризата, защото потните петна са най-тъпата причина, поради която можете да се разделите с ризата си.

  • Свободната шия има нужда от твърда яка

Няма нищо лошо в това да облечете ризата си без вратовръзка. Просто се убедете, че без аксесоара на врата цветовете и десените в целия сет са в синхрон и, разбира се, яката не се "разлага" без опората на вратовръзката.

Много са нещата, които определят "стойката" на яката и които предотвратяват смачкването ѝ под ревера на сакото – ситуация, която обезсмисля носенето на риза като цяло. Тези неща включват височината на яката, конструкцията и ширината. Вие сте напълно наясно кои са ризите в гардероба ви, чиито такива качества са доста силни. Е, именно тях можете да носите без вратовръзка. А ако се съмнявате дали яката ще застане както трябва, най-добре заложете на такава с копчета в ъглите.

  • Бяло срещу синьо

Бялото е семпло, изтънчено и елегантно и винаги трябва да бъде първият избор за официални случаи. В действителност традиционно белите ризи се свързват и обличат главно при "вечерни" случаи.

Синьото е по-разнообразно и приляга на повече типове кожа. Комбинира се добре с тъмната, бледата или светла кожа, като само я подчертава, докато бялата риза може да накара естественият ви тен да изглежда зле и да създаде евтина визия. Ето, може би това е причината повечето мъже да имат повече ризи в синьо. Нищо лошо в това – вместо с цвета експериментирайте с материята, плътността и нюансите.

  • А какво е лошото на износването

Първото нещо, което върви ръка за ръка с ризите, е износването в ъгълчетата на яката и краищата на маншетите. Ако е поръчкова ризата, създателят ѝ би трябвало да може да замени както яката, така и маншетите с други (добра опция са белите), което моментално ви спестява половината пари за закупуване на нова риза.

Но ако нямате тази опция, не се притеснявайте, че износването е нещо лошо. Точно както изтритите дънки с леки прокъсвания, така и протритите яка и маншети могат да се превърнат от дефект в ефект. Това всъщност е нещо, което дизайнерите нарочно вкарват в ризите си, за да постигнат повече персонализиране.

Докато не използвате тази риза за официални случаи, а вместо това комбинирате с дънки и блейзер за неофициални, ежедневни задачи, то всичко ще е наред.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ