Христо Блажев: Четенето е страст, която е в теб още от дете

10.01.2013, 11:20

Любимата жена е най-желаната книга за прочитане и препрочитане

   
 
Христо Блажев: Четенето е страст, която е в теб още от дете
Източник: Христо Блажев, личен архив

Христо Блажев нарича себе си "книгофреник". Работи сред книгите, живее сред тях. Когато иска да си почине от четенето, хваща някое по-леко книжле. Не, той не е някой аутсайдер, който може да комуникира единствено с книгите. Той е голям пич, висок близо два метра (при моя ръст от 154 см. това е впечатляващо), умен и модерен млад българин, който изобщо не се притеснява да бъде искрен с български и чужди писатели, както и с всички четящи у нас.
Ицо е човекът, който стои зад водещия книжен блог Книголандия. Той е съосновател на една от най-добрите онлайн книжарници – Книга за теб, а освен това работи и като професионален читател и редактор в издателство "Изток-Запад". Роденият във Видин книгоман успя да се наложи като авторитет и вече все по-често можете да чуете или прочетете коментари като "Да, видях, че Блажев е харесал тази книга, трябва да си я взема".

 Вижте какво мисли Ицо за бозата "Здрач", за общото между жените и книгите и погрешно тиражираното мнение, че младите в България не четат.

 

Защо се посвети на книгите, а не на киното например?

Реално не е въпрос на избор, а на вътрешно усещане, на страст, която е в теб още от дете, когато не правиш нещо, защото очакваш да ти донесе облага, а защото ти допада. Чета ненаситно от малък и винаги съм го приемал като естествена част от живота, като един от начините да взаимодействам със света. Киното си е кино, но никога не е будило у мен такива страсти, каквито любими книги са успявали с лекота. Затова и решението да създам именно книжен блог си бе като решението да ида на мач на любимия отбор – естествено, като дишането.

Чувала съм, че имаш специална техника на четене. Каква е тя?

Няма такова нещо. Аз лично намирам за чисто шарлатанство техниките за бързо четене, те могат да удовлетворят студент в последната нощ преди изпита (всички сме закъсвали яко в тия последни нощи), но не и човек, който изпитва удоволствие от четенето. Ако за някого то е само инструмент за получаване на информация – нека му търси цаката и леснотията. За мен четенето си е четене – едни книги искат пълно отдаване и бавно четене – примерно "Бялата богиня" на Робърт Грейвс я четох буквално седмици наред и пак останаха куп неща, които ми убягнаха, докато други се четат светкавично, просто за отмора – някой янг адълт роман или пък любимия Пратчет.

Колко книги най-много си прочитал за 24 часа?

Хм, това е много относително, защото ако зачета среднодълги леки романи, няма да имам проблем и с пет, а друга книга би ми отнела сама повече часове от едно денонощие. Наистина нямам спомен, но като малък много четях кратките индиански романи или фантастичните книги от серията "Галактика", та със сигурност съм опуквал по поне 3 на ден без особени грижи. Сега нямам времето да чета по толкова, но си мечтая отдавна за един 24-часов четатон, в който да се пробвам именно това – да чета постоянно, пък ще видим колко ще бъдат прочетени.

А колко си чел едновременно?

И тук е много сложно, но на масата ми нерядко има по 5-6 отпочнати книги, 1-2 са на електронния четец, в телефона ми пък има една спасителна, ако имам само няколко свободни минутки... и ако същевременно ми падне някоя, която ме вълнува, зарязвам всички и почвам точно нея. Традиционно гледам да комбинирам някоя нехудожествена с нещо по-леко, но трудно ми се отдава да се ограничавам само до две.

Кое е най-странното място, на което си чел?

От раз си спомням как четох непосредствено преди един мач на националите, срещу Ирландия беше, ако не се лъжа. Бяхме в сектор В, имаше още доста до началото, пък книгата ми беше преинтересна (но сега не се сещам коя беше), та си я отворих и четох. Да, гледаха ме странно, но никой не ми каза нищо на въпреки, да не повярва човек. Чел съм и по време на див купон в стаята ми в Студентски град, но онова си беше чист инат (смее се).

Чувстваш ли се буквоед? Какъв "вкус" имат буквите?

Обикновено се самонаричам "книгофреник", но и това става. Всяка книга има различен вкус, това е сигурно, и при препрочитане човек безпогрешно си го спомня. Още повече, че всяка книга се навързва и с някакви други неща около теб – винаги, когато се сетя за първата книга, която съм си купил някога - "Юрски парк" на Майкъл Крайтън, се сещам за някакви стари песни, които въртях безспир на касетофона. Затова да ядем повече букви, за да имаме и повече спомени, колкото и абсурдно да звучи на пръв поглед.

 Имаш ли любим шрифт?

По-рано бих погледнал недоумяващо на този въпрос, но откакто работя в книжния сектор, вече го разбирам по-добре. На първо място дори не бих поставил шрифта, а големината му – книги с твърде дребен шрифт ме отказват лесно, не обичам да тъпча на едно място. Същевременно установих, че наистина някои шрифтове предразполагат към много по-приятно четене, като качеството на хартията и нейният цвят също са от значение. За последно се изкефих много на шрифта в "Градът и градът" на Чайна Миевил, но какъв е, не знам, нямам още толкова набито око.

 Споделяш ли мнението, че младите не четат или по-скоро би го опровергал?763755Христо Блажев, личен архив

Абсолютно не съм съгласен с това твърдение и дори само фактът, че толкова издателства таргетират изключително младите, та макар и с безумни бълвочи като "Здрач" и безкрайната поредица негови копия, говори сам по себе си. Истината е, че младите четат, но просто четат много различни неща от някога, нерядко направо на компютъра или на четци, което не е никак лошо. За мен най-важното е у нас да се издават и качествени книги за младите – като, да речем, тези на Патрик Нес, на Сюзан Колинс и др. Само така те ще бъдат привлечени към четенето и ще го заобичат. Но се страхувам, че безкрайната поредица боклуци, които се издават безкритично у нас, по-скоро ще убият и наченките на вкус и радост от четенето, което имат.

Споменаваш електронните четци – на тях се гледа като на естествена еволюция на книжното тяло. Смяташ ли, че се води война между електронните четци и традиционните класически книги?

По неясни причини наистина някои считат това за война. Ако говорим за традиции, всъщност точно печатната книга "убива" истинските книги – онези, преписвани на ръка, с изумителни корици и великолепно оформление, всяка уникална сама за себе си. Някога печатните книги са били гледани точно като натрапници, защото са свеждали книгите до масовката, до безличността. Та къде идват тук четците? Всички изследвания сочат, че хората, които четат електронни книги, четат и повече на хартия. Затова и аз съм абсолютен техен привърженик, защото нищо не пречи човек да чете както му е удобно, каквото му харесва, където и да е. Война няма – тя е измислица на хора, които не могат да преодолеят личната си привързаност към хартията. А нея никой не я напада – има си я и ще я има, кой не обича стройните редици от книги на рафтовете в библиотеката си?!

По принцип хората си почиват с четене. Ти с копане в градината ли си почиваш?

Хех, някога и това съм правил, беше ми добър стимул да залегна над ученето, за да не се налага и занапред да го правя. Иначе си почивам или с по-лека книга (да, луд съм, знам), или по обичайния на всички начин – с хобита или с любимите хора.

Има ли нещо общо между жените и книгите (освен съблазнителния им аромат) и какво е то?

Добре споменаваш аромата, той е наистина важен и при едните, и при другите. Общо има много, защото тялото на любимата жена е най-желаната книга за прочитане, препрочитане и прочее. Иначе гледам да не забягвам много в подобни аналогии, защото книгите имат свойството да летят, изстреляни от ръцете на въпросните жени, на които им е писнала обсесията ми.

А можеш ли да кажеш каква е една жена само по книгата, която чете?

В негативен план – вероятно да, не бих тръгнал да се запознавам с момиче в парка, ако в ръцете ѝ е някоя свещена боза като Букай, здрачовете или сива-нюансова напаст. Но пък сегашната ми приятелка ме привлече от раз с книгите, които си купи от мен на панаира на книгата (едната беше любимата ми "Псевдонауката" на Голдейкър, просто знаеше как да ме впечатли, нямах никакъв шанс). Така че не бива да максимализираме, но все пак е много важно жената да има книжен вкус, за да опонира поне малко на моята хаотичност в книгите.

Сива-нюансова напаст казваш... моля те, дай определение на така популярния роман "50 нюанса сиво" само с една дума.

Гняс.

Коя книга си преживял най-трудно?

Ако имаш предвид коя ми е оставила тежко впечатление, то това са наистина драматични книги със сложни герои. Веднага в ума ми идват "Доброжелателните" на Джонатан Лител и "Шантарам" на Грегъри Дейвид Робъртс, но може би най-силно ме впечатли една руска книга за две деца по време на Втората световна война - "Пренощува облачето златно" на Анатолий Приставкин. Смазваща е, но много ми се иска днешните млади да я прочетат, за да се смирят малко с безумията си.

А най-лошата книга, която си чел?

Вече имам доста опит и трудно се подлъгвам да чета наистина слаби неща, но силно се колебая между "Почивка в кома" на Бегбеде и "Аномалия" на Людмила Филипова.

Как съчетаваш четенето с волейбола, тениса на маса и футболните пристрастия, които знам, че имаш?

Гледам да не се давам само на четенето, а да давам време и на хобитата си, които доста добре изреди. Тренирам волейбол поне веднъж седмично, тенисът на маса в по-топлите месеци също гледам да е по-често, а футбол си гледам редовно, макар че по-често пускам телевизора и чета по време на мача, вдигайки глава, когато коментаторът повиши тон. Нещо не ме теглят стадионите в последно време.

Стигнахме и до традиционните ни Div-и въпроси. С какъв алкохол обичаш да си махаш главата?

Хех, този въпрос от няколко години не е актуален. След края на студентството може да се каже, че съм се кротнал. Пия основно уиски, бира и домашнярката от различни плодове на дядо, той е голям майстор (смее се). Чак до "махане на глава" от доста време не съм стигал, надявам се и да не успея.

Разкажи ни най-Divашката си история, за която се сещаш?

Хм, мога да разказвам такива истории доста време, но не са за опубличностяване повечето – част от тях са безумни щуротии, които сме правили по мачове някога, докато тренирах сериозно волейбол и нямах много акъл в главата, други са от влака Видин-София (никога в обратната посока) и пълните с цигани гари по пътя, трети от Студентски град и безбройните нелегални, които спяха в нашата стая... Но наистина не мога да се спра на една, за която после да не съжалявам, че съм оповестил. (Прощавам му, защото му вярвам :)

ДИВ блиц:

Давам: книги и книгосъвети, страст към рационалното
Искам: да се четат повече и по-качествени неща
Взимам: убедеността, че животът е нещо просто

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 44
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Лили Йовова | 19.08.2013 | 13:29
44 много хубав човек с интересна и не особено лека професия
от Анита Кралева | 15.01.2013 | 13:18
43 Интересен човек, интересно интервю! Малко му завиждам за работата!
от Jivko Petkov | 14.01.2013 | 18:55
42 Завиждам му че е намерил страстта си.
от Здравка Анастасова | 14.01.2013 | 15:53
41 По такива мъже трябва да се увличат жените в днешно време, а не да търсят образа на лошото момче
от novi horizonti | 14.01.2013 | 15:51
40 чудесно интервю, действа много мотивиращо и би подтикнало хората да прочетат някоя книга
от развалени кренвирши | 14.01.2013 | 13:38
39 Отговор на коментар #34 от blue jasmine : С такъв мъж до себе си, ще си истинска късметлийка :)
от шимпанзето райчо | 14.01.2013 | 13:37
38 Но има хора, които нямат тази страст въобще!
от petar dimitrov | 11.01.2013 | 16:18
37 Този симпатяга си е уплътнил ежедневието и с четене на книги и със спорт,много хубаво си прави човека.
от Mighty Quinn | 11.01.2013 | 11:47
36 Отговор на коментар #35 от milena pavlova : Според ме е въпрос на желание. всеки казва че няма време да чете книги а как тогава намира време да следи сериали и да гледа филми
от milena pavlova | 11.01.2013 | 09:07
35 Чета интервюто и си спомням колко спокойно е в библиотеката. Аромат на книги, тишина... Единственото, което смущава тишината е прелистването на лист от книга...прекрасно!Но жалко е вече,че на повечето хора не им остава много време за четене в този толкова забързан начин на живот!
от blue jasmine | 11.01.2013 | 09:06
34 Това е мъж с ценности. Определено бих излязла с него на среща :)
от Mighty Quinn | 11.01.2013 | 09:05
33 Отговор на коментар #31 от rozalij gencheva : Интересно е , но не е и никак лесно. Аз не знам дали ще се справя ако упражнявах такава професия
от Mighty Quinn | 11.01.2013 | 09:04
32 Отговор на коментар #28 от ico iliev : не мисля че е пристрастен към четенето. все пак тренира и няколко спорта. това е чудесен начин за разтоварване
от rozalij gencheva | 11.01.2013 | 08:52
31 Много интересно занимание си е избрал само да не прекалява.
от boris petev | 10.01.2013 | 19:34
30 Апропо, трябва да си купя електронен четец, но за кое по-напред?:)))
от boris petev | 10.01.2013 | 19:34
29 Изглежда пичага. И е прав за аромата на книгите и жените!
от ico iliev | 10.01.2013 | 18:08
28 Обича книгите човека но и доста се е пристрастил в четенето.
от Драго Попов | 10.01.2013 | 16:05
27 Това е много добро интервю
от viki stoilova | 10.01.2013 | 16:03
26 Отговор на коментар #24 от Nevena Radulova : Разбира се, че за такива хора трябва да се чува. Той е с много добре изградена ценностна система.
от viki stoilova | 10.01.2013 | 16:02
25 Интересна работа си е избрал. Смятам да разгледам блога му.
от Nevena Radulova | 10.01.2013 | 15:59
24 Отговор на коментар #16 от Simo Ludiq : Ето, че има влади хора, за които си заслужава да чуем, а ние се занимаваме непрекъснато с николети и златки.
от Nevena Radulova | 10.01.2013 | 15:57
23 истински интересно интервю. Най-хубавото е, че човекът е намерил попрището си и си вади хляба с това, което обича най-много.
от pushit realgood | 10.01.2013 | 15:48
22 Интересен човек, определено ми беше много интересно да прочета какво чета, какви неща са го впечатлили. Ще разгледам блога му.
от novi horizonti | 10.01.2013 | 15:46
21 Отговор на коментар #18 от Анита Кралева : И имай предвид че неговото мнение е на професионалист. аз много се зарадвах че именно хора като него не изпитват симпатии към поредицата "Здрач" (книгите)
от novi horizonti | 10.01.2013 | 15:43
20 Отговор на коментар #19 от Georgi Hristov : Прав си, и аз малко му завидях за професията която има
от Georgi Hristov | 10.01.2013 | 15:31
19 Това е много интересно интервю, пък и много готина работа има този младеж! Браво, надявам се да има повече млади хора като него!
от Анита Кралева | 10.01.2013 | 15:13
18 С мнението си за Здрач ме спечели изцяло!
от todorr ivanov | 10.01.2013 | 14:54
17 "А можеш ли да кажеш каква е една жена само по книгата, която чете? В негативен план – вероятно да...." - не съм съгласен
от Simo Ludiq | 10.01.2013 | 14:47
16 Ea...си якия пич! :) Много приятна статия за четене,направо се кефиш,че имаш шанс да се докоснеш до някакъв такъв готин човек,независимо дали си почитател на книгите или не си. :)
от мили ванили | 10.01.2013 | 14:40
15 Не бих го нарекла "страст",но може пък да съм от тези,в които не се развило още в детството
от Andrei Stoichev | 10.01.2013 | 14:36
14 Супер пич, да се вслушат хората в думите му наистина и да отдават повече време на четене, четенето е велика дейност ;)
от Слав Богомилов | 10.01.2013 | 14:32
13 Де повечето хора да се вслушваха в съветите на хора с вкус към добрата литература, а не в поредната масова обсесия, която се рекламира здраво.
от Kalin Petrov | 10.01.2013 | 14:29
12 Наистина супер пич изглежда :) Приятно луд,както казаха другите, дано всички луди да са толкова готини
от Krum Tonev | 10.01.2013 | 14:16
11 Тоя пич е толкова пич,че чак се влюбих в него :Д
от Veronika Hristova | 10.01.2013 | 14:13
10 Отговор на коментар #7 от Росен Костов : Този поне не е агресивно луд , а наистина е приятно луд.
от Veronika Hristova | 10.01.2013 | 14:11
9 Любимата жена е най-желаната книга за прочитане и препрочитане - много ми хареса , но това важи и за любимият мъж :)
от kolj kolev | 10.01.2013 | 13:49
8 Любимата жена е най желаната книга за прочитане и препрочитане..наистина умен човек.
от Росен Костов | 10.01.2013 | 13:37
7 Доста интересен човек. Всеки луд с номера си, както се казва. Този е симпатично луд човек.
от kaloyan ivanov | 10.01.2013 | 13:17
6 Един човек, на чийто блог и преценка за книгите се доверявам особено в този лабиринт от добре написани резюмета и масирана реклама, зад която се крие поредната простотия и напразно похарчени 20-тина лева.
от wild child | 10.01.2013 | 12:24
5 Христо харесва и книгите на моя любим автор Тери Пратчет :) което много ме радва
от novi horizonti | 10.01.2013 | 11:57
4 "на масата ми нерядко има по 5-6 отпочнати книги, 1-2 са на електронния четец, в телефона ми пък има една спасителна, ако имам само няколко свободни минутки... и ако същевременно ми падне някоя, която ме вълнува, зарязвам всички и почвам точно нея" - какво нещо, при мен е абсолютно същото, и аз си имам по няколко книги до леглото, но ако някоя ми е по-интересна зарязват всичко докато не я прочета
от dream on | 10.01.2013 | 11:54
3 аз не мисля че има война за надмощие между електронни и хартиени книги, има си достатъчно поддръжници и на двете
от wild child | 10.01.2013 | 11:52
2 Страхотно интервю, и аз имам любими шрифтове, много често шрифтът също е една от причините поради които бих си купила дадена книга
от Ivailo Ivanov | 10.01.2013 | 11:23
1 Хубаво е направил, че се е посветил на книгите, четенето подобрява езиковата култура и интелигентността на човека се повишава драстично.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta