Поговорихме си със Светльо Витков за исторически концерт в зала "Арена Армеец"

26.03.2018, 09:00

На 21 април 2018 година на една сцена ще се качат ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ

   
 
Поговорихме си със Светльо Витков за исторически концерт в зала "Арена Армеец"

Култовите български банди - ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ се събират за първи път заедно на голяма сцена за исторически рок концерт в зала "Арена Армеец". На 21 април (събота) легендарните групи, основоположници на българския ню уейв и пънк рок и създатели на  ъндърграунд културата в края на  80-те и 90-те години на миналия век, ще зарадват хиляди фенове в оригиналните си състави (доколкото това е възможно), както и с новите си попълнения.

2043049

Именно за това те срещаме със Светьо от Хиподил. Виж какво ни разказа той за концерта и не само.

Как и защо се появи идеята да се съберете толкова емблематични български групи на една сцена?

Идеята е групите, които са символ на българския пънк и уейв да се съберат на най-голямата сцена в България, защото го заслужават.

2. Как според теб "Хиподил”, "Контрол”, "Ревю” и "Нова генерация” повлияха на българската сцена през 90-те и къде са сега?

Сформираха ъндърграунд културата на уейва и пънк рока през 90-те, а сега отстъпиха на световните тенденции - рап и ар ен би и като цяло на черната музика. Смениха се времената и бунтът на 90-те приключи. Днес е времето на продуктовото позициониране. В музиката също.

3. Групите на тази сцена са естествено явление и продукт на края на 80-те и 90-те години, които възпитаха не едно поколение, смяташ ли, че все още имат подобна роля?

Не. Нямат ролята на възпитатели, но остават в историята от близките 30 години, като най-обичани банди от феновете. Тези групи станаха това, което са благодарение на феновете си. Днес чалгата диктува правилата на вкуса и поведението. 

4. Какво е посланието, което носи "Хиподил" преди години и какво е сега?

Казване на истината, такава каквато е, а не такава каквато се внушава от медии и институции. Сега Хиподил не съществува като група. Приключи през 2006-та. Сега се събираме, за да се върнем отново в духа на 90-те, за да могат някои да си го спомнят, а други да го усетят.

5. Опиши с няколко думи българската музикална сцена към сегашния момент?

За старите - естрадата, за тинейджърите - музикални реалитита и черна музика, за повечето млади - чалга, а за другите - рока! 

6. Какво да очакваме на 21-ви април в Арена Армеец?

Очаквайте да видите нещо, което повече няма да бъде видяно. Духът на 90-те в един концерт, на една сцена, в една вечер!

7. Какво искаш да кажеш на младите хора, които ще дойдат на концерта и какво ще кажеш на старите фенове?

Да обичат и уважават българските творци, защото така издигат собствената си национална гордост. Нещо, което българите загубихме. Творците не са изпълнители и продукти на музикалния бизнес. Те са будители и бунтари.

8. Ако може да избереш една песен на "Хиподил", която да опише съвременната ситуация в България коя би била?

"Спрете ни тока!"

Какво те разочарова най-много през годините, откакто започна да се занимаваш с политика? Има ли нещо, което те направи щастлив?

Завистта и злобата. Щастлив ме прави да творя и провокирам "утвърдени" постулати.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta