Васко от Епизод: Благодаря на феновете за подкрепата

23.07.2014, 15:05

Това ли е последният "епизод" на групата?

   
 
Васко от Епизод: Благодаря на феновете за подкрепата
Източник: Епизод

Епизод е една от онези български групи, която устоява на ударите на времето и въпреки трудностите в родния шоубизнес, уверено върви напред, правейки музика така, както членовете ѝ я разбират. Тази година музикантите отбелязаха 25-ти сезон на групата (разбирай 25 години бел.ред.), чествайки събитието с рок фест в Панчарево. По-късно обаче се разбра, че тази им поява ще е последният епизод на групата, защото членовете ѝ обявиха, че приключват с активната си дейност. За да провери какви са настроенията сред членовете на Епизод и какво е бъдещето на групата, колежката ни от Inews.bg Филипа Тодева се срещна с техния китарист и композитор Васил Бележков. Ето какви бележки си взе от разговора им.

25 години не са никак малко за една българска група. Каква е вашата визитка?

Знаете, че групата набра най-много популярност през 2002 година, когато започна да създава онези песни по добре познатите стихотворения на Ботев и Вазов. Преди това обаче още през 1989 година има готови песни по текстове на френския класик Франсоа Вийон, а след това и текстове на други класици. През това време членовете на групата се сменят. А между 1993 и 1996 година голяма част от членовете емигрират в чужбина и през този период нищо не се случва. С изключение на този кратък период, през останалите 25 години почти през 2-3 години има нов албум. На края на 2012 г. се появи единадесетият такъв. Но по-важното е не колко са годините, а това, че постоянно групата вадеше по нещо ново.

Отбелязахте тази годишнина с музикален фест в Панчарево, доста по-нови групи ви поздравиха с изпълнения на ваши парчета.

Да, така е. И винаги е хубаво, когато виждаш, че някой те има за добър пример.

Защо обаче след това, вместо да обявите нещо ново, както винаги сте правили досега, все пак сте любима група на поколения българи от цяла България и не зная дали има някой, който да не знае песента "О, Шипка", се появи това съобщение, че спирате с активната дейност?

Случиха се доста неща в последните пет години. Едно от тях е, че се наложи групата, за да може да оцелее, да започне да свири по клубове в различни градове. Това беше важното за оцеляването на групата, но в един момент просто нямаше как да продължим по същия начин. Както се казва, "това вече сме го видели", а пък ако публиката има нужда от тази група, нека да го покаже. Клубовете си имат своя чар и своята атмосфера. Това е вярно, но така или иначе съвсем друго е, когато се качиш на голямата сцена на еди-кой си град. И когато клубът е едно хубаво допълнение на един такъв концерт, е добре дошъл, но да разчиташ само на клубове е трудно. И ние, като всеки българин, си имаме своите затруднения. Te са свързани и с финанси, колкото и да е неприятно да си го признаем.

А знаете ли, че има създадена група във Facebook от няколко дни, която се казва "Вот на доверие" и в която ваши почитатели се обединяват в това да ви помогнат?

Честно казано, не съм я виждал.

А какво би им казал на тези хора?

Аз винаги съм казвал, че уважавам и обичам нашата публика. Аз много се радвам, че двамата с Деян бяхме приети като равни. Преди време Мони сподели, че ако преди публиката на "Епизод" просто ни е приемала двамата, сега вече ни обича. Благодаря им за подкрепата, както и на него за възможността, която ни даде.

Останалата част от интервюто с Васко от Епизод прочетете в Inews.bg

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Мис Пиги | 23.07.2014 | 16:57
1 Нормално е да благодари на феновете си
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta