Васил Гюров за големият концерт в "Арена Армеец", "Ревю" и вдъхновението

На 21 април 2018 година на една сцена ще се качат ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ

   
 
Васил Гюров за големият концерт в "Арена Армеец", "Ревю" и вдъхновението

Култовите български банди - ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ се събират за първи път заедно на голяма сцена за исторически рок концерт в зала "Арена Армеец". На 21 април (събота) легендарните групи, основоположници на българския ню уейв и пънк рок и създатели на  ъндърграунд културата в края на  80-те и 90-те години на миналия век, ще зарадват хиляди фенове в оригиналните си състави (доколкото това е възможно), както и с новите си попълнения.

2049953

Ето какво ни разказа Васил Гюров за концерта и важните неща, които правят музиканта такъв.

Здравей, Васо! Кажи ни за начало на кой в акъла му се роди идеята за подобен исторически концерт?

Ние сме правили веднъж вече подобен концерт с Хиподил и Контрол заедно, та може да се каже, че е нещо като повторение – правено е и преди. От тази гледна точка нямам спомени как точно се е родила идеята, Светльо (Вичев – Div) по принцип ги организира, имаме сходна публика и различие в стиловете, което допълва цялостното представяне на концерта. Това е, което ни събира и ще представлява интерес за тези, които ще дойдат.

А какви са вашите очаквания и какво да очакват феновете на 21 април?

Моите очаквания специално са, че ще стане хубав концерт, защото го свързвам с това, което сме правили преди. Наистина беше много силен концертър за съжаление останаха около 1000 човека отвън и затова сега го правим във възможно най-голямата зала, за да няма такова нещо. Надявам се, че ще има и хубав звук, защото не се съмнявам, че другите неща ще ги направим като хората.

Ще има наистина много нови неща, които ще изсвири "Ревю", доколкото разбрах и другите банди – това трябва да зарадва хората.

Как според теб групите на тази сцена са повлияли на музикалната сцена през 90-те?

Аз не бих се наел да казвам каква е ролята, но като слушател смея да кажа, че влиянието на другите 3 банди е голямо. Влиянието се измерва по много критерии и линии, но най-вежният фактор за мен е вдъхновението. Надявам се, че и нашата група, както останалите през годините е вдъхновявала много хора – дори да започнат да свирят. Не е тайна, че всеки музикант преди да започне да бъде такъв се е вдъхновявал от някой друг.

Добре, а къде е мястото на "Ревю" в началото и къде е сега?

Мястото, надявам се, че е останало някъде така в първите редици на групите, които са повлияли на българската музика. Едно от нещата, с което се гордее "Ревю" е, че никога не сме правили неискрена музика. Всичките парчета са инспирирани от истинския живот – и текстовете, и музиката нямат компромис. Това е нещо, с което аз се гордея.

2049950Ревю

Тогава от къде идва вдъхновението?

Истината е най-важното нещо, което мен ме вдъхновява – тя е на първо място. "Познайте истината и тя ще ви направи свободни" – както е казал Исус. От тази гледна точка, ако трябва да кажа едно нещо около, което се движи нашето творчество и мен ме вълнува е точно това.

Доволен ли си от развитието на българската музикална сцена?

Доволен съм... до колкото доволен може да бъде изчерпателно понятие. Доволен съм от това, че все още има хора, които продължават да се занимават с музика чистосърдечно и въпреки всичко. Няма никога да загубя надежда за българската музика, докато има нови появяващи се български групи независимо какъв стил свирят. Любовта да правиш нещо, което те прави щастлив в нашите условия е както виждаме неблагодарно. Да продължаваш да го правиш, независимо, че никой не застава зад теб; зад българският независим музикант няма нито държава, нито някакви други институции и честно казано повече му се пречи, отколкото помага. Въпреки това аз искам да говоря предимно за младите и тези, които се вдъхновяват и решават да се занимават с музика. Одовлетворението, насладата и удоволствието, което музика дава не може да се сравни с нищо. Имам предвид с нищо материално.

Имаш предвид, че не трябва основната цел да са парите?

Да. Точно този изкривен пазарен модел в музика и в другите изкуства, е нещото, което пречи на тези, които се нуждаят от тази култура да достига до тях, да ги вдъхновява и да печели нови поддръжници. Говоря цялостно за изкуството в България. Пазарните принципи са доста изкривени тук и това е нещо, с което аз не съм съгласен. За това свалям шапка на хората, които продължават да се занимават с изкуство въпреки трудностите.

Нека се върнем малко пак около концерта. Какво би казал на старите фенове и на младите, които ще дойдат на 21 април?

На старите бих казал: Не забравяте! На младите... на младите няма какво да им се казва. Те винаги откриват сами нещата и винаги намират начин да стигнат до истината. Нуждаят се от вдъхновение и понякога от добра дума от по-старите. Те трябва да слушат сърцето си, а не другите сетива.

Чудесно! А ако трябва да определиш с една песен на "Ревю" очакванията за концерта, каква ще е тя?

Ами, трябва да ги прехвърля сега всички... Например "Шарената сянка". "Шарената сянка" е подходяща за този концерт, защото си е доста шарено като представяне. Но... "Свобода или смърт" ще кажа (смее се). Ще ги свирим и за първи път.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta