Най-тежките инциденти с увеселителни влакчета

   
 
Най-тежките инциденти с увеселителни влакчета
Източник: flickr/ zenobia_joy

Идеята на увеселителните паркове е такава, че ние отиваме там, за да се страхуваме, возейки се на големите въртележки, без животът ни реално да е в опасност. За съжаление обаче и в най-надеждните увеселителни паркове понякога стават сакатлъци. Ама не някакви дребни инциденти като преяждане със захарен памук и бой на опашката за блъскащи се колички, говорим за колосални катастрофи с хвърчащи крайници. Да, за съжаление такива неща се случват, макар и рядко, затова преди да се запътите на екскурзия в Дисниленд, информирайте се за най-тежките инциденти в историята на увеселителните паркове.

"Циклонът" - 1988 г.

Ако някога сте били в Ню Йорк и особено на остров Кони, със сигурност сте видели "Циклонът" (влакчето на снимката). Този дървен ролеркостер с времето се е превърнал в най-популярното влакче в САЩ. И, както може би вече предположихте, то е проливало кръв. През един горещ августовски ден в далечната 1988 г. работник по поддръжката бил единствен на влакчето. Той закачил сервизния вагон и работел изправен на него, когато влакчето достигнало пиковата си точка преди първото голямо спускане. Излишно е да ви казваме, че когато влакчето тръгнало надолу, техникът литнал, паднал от 30 метра и починал на място. Инспекцията по-късно показала, че инцидентът бил по негова вина и не се стигнало до спиране на атракцията.

Инцидентът Mindbender - 1986 г.

Влакчето Mindbender се намира в Канада и е най-голямото влакче с три пълни завъртания (примки) на открито. Само за ваша информация, колкото повече време се возиш надолу с главата, толкова по-голям е рискът да я загубиш. Година след отварянето на парка се случва една от най-драматичните катастрофи в историята на влакчетата изобщо. Болтовете на едно от колелетата на последното вагонче се скъсали и то излязло от релсите. Движило се неуправляемо и се разбило в бетоновите перила до трасето, ударът изстрелял пътниците като катапулт. Влакчето пък, което продължило да се движи, активирало аварийната спирачка, точно когато се изкачвало по един от кръговете и естествено загубило инерция и тръгнало в обратна посока, разбивайки се в някаква стена до релсите. Инцидентът отнел живота на трима души. Интересното е, че атракцията функционира и в момента, но остава въпросът дали има хора, които се качват.

"Плъхът"- 2007 г.

Понякога влакчетата отнемат не живота на возещите се, а на хората, които ги поддържат. В един шотландски парк младият Марк Блеклууд тъкмо бил обучен да работи с машината, когато на 15 юли 2007 г. се състоял трагичен инцидент. Той бил оставен сам да управлява влакчето (наричало се "Плъхът") и направил фатална грешка. Когато някое от вагончетата спирало случайно, било честа практика някой от персонала да се качва до него и да го бута. Блеклууд го направил, но заради неопитността си заклещил ръката си и влакчето го повлякло. Когато то достигнало най-високата си точка, Блеклууд паднал и загинал.

Влакчето на Батман – 2008 г.

Оказва се, че не е задължително да се возиш на нещото, за да те убие. Достатъчно е само да си пълен кретен. На 28 юни 2008 г. младеж изпуснал шапката си на релсите на влакчето на Батман в парк в Джорджия. Шапката явно му била много скъпа, вероятно подарък от баба му, защото той вместо да си купи нова, прескочил заграждения, за да си я вземе. Баба му е трябвало да му подари мозък, не шапка. Вероятно се сещате какво се случило – навел се да си вземе капата и точно в този момент влакчето минало и го обезглавило, което означава, че шапката вече не му била нужна.

"Големият гмурец" 1972 г.

Това е може би най-тежкият инцидент, случил се в Англия по време на панаира Battersea Park Fun. "Големият гмурец" бил главната атракция и представлявал, което за тогава било в реда на нещата, дървено влакче, движещото се по дървени релси. Твърди се, че било най-страшното за времето си и то доказало репутацията си през 1972 г., когато въжетата, които изкачвали вагоните по наклоните, се скъсали, механизмите, предпазващи от движение в обратна посока, не издържали и влакчето полетяло назад. Вагончетата се нанизали едно в друго и заедно се разбили, отнемайки живота на три деца и ранявайки десетки.

Източник: Мandatory

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 5
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Ема Маринова | 25.06.2012 | 09:37
5 Не бях чувала за нито един от тези инциденти!Направо звучат ужасяващо,но пък и някои хора са безмозъчни,наистина
от Виктор Петров | 22.06.2012 | 19:11
4 Отговор на коментар #3 от Kamen Popov : то не е нужно да има толкова опасни влакчета, за да се случват инциденти. за щастие не съм чувал въобще да има в България каквито и да е.
от Kamen Popov | 22.06.2012 | 18:47
3 Ужасни инциденти. Тук няма такива влакчета, та няма и толкова опасности:)
от слово блудецът | 22.06.2012 | 17:32
2 в България няма хубави влакчета от този тип, но в Италия съм се качвал. там на всяко подобно има табела, че не е препоръчително за хора в определени състояния и са изброени всичките състояния... винаги съм се чудил дали има чак такива енусиасти, които да се похендрят, въкпреки че знаят, че не е за тях... обаче за случаи като описаните не бях чувал.
от xander yordanov | 22.06.2012 | 17:26
1 Като чуя за увеселителни влакчета и ме побиват тръпки, защото се сещам все за разни филми на ужасите.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta