Какви гадости ядем всеки ден

21.09.2012, 15:29

   
 
Какви гадости ядем всеки ден
Източник: Булфото

Аз изобщо не съм лигла. И далеч не съм слаба. Обичам да ям, да пия и тези три неща. Обичам и да готвя, но сега, за да не се почувствате като в рубриката "Опознай Ванчето", бързам да кажа, че даже и за чревоугодник като мен, който последното, което прави, е да се храни здравословно, стоките на пазара, преминаха критичната граница.

Ще рече, че направо ми се иска да спра да ги употребявам, защото повечето от тях ги консумирам всеки ден, а се оказва, че са зли, не са вкусни и дори могат да бъдат опасни. Колко точно все още не знам. Не е като да ми е изникнал рог на челото или трета гърда, но определено не ме карат да се чувствам добре, особено пък като им прочета етикетите. Ясно е, че няма да мина на хранене от слънчева светлина, не ми се загива още млада и зелена, нито пък ще приложа някое от леченията с глад.

Както веднъж чух две лели да си говорят в метрото, това не е шега работа. Едната разказваше на другата как направила "прочистването" - 40 дни на чай и вода. А събеседничката ѝ, разбира се, се възхищаваше. Е, аз се възмущавах, но пък мен кой ме пита. Обаче след няколко дни пак ги срещнам тези женици и онази с гладуването каза, че била на гости и ѝ се "наложило" да изяде едно парче баница. Ужас! Май трябва да спра да се виждам с такива хора или да се возя в метрото.

Така де, за храните ми беше думата. Храните на родния пазар (и не само на родния, де, в САЩ и Великобритания също се спукват - буквално - да ядат пълни гадости под формата на полуфабрикати) са "истинско менте" и най-лошото е, че хората, на които наистина им се налага, са принудени да купуват най-нискокачествените, защото са най-евтините. Другата основна причина е, че стават бързо, почти, а някои без никаква топлинна обработка, а когато човек се прибере умрял от глад след работа, няма нито време, нито търпение, камо ли пък възможност да си заколи, свари и опече кокошка, например. 

Затова изборът най-често попада върху следните неща:

Кренвирши

iNews

Кренвиршите са върхът. Те обаче вече съвсем не са така евтини. Цените между 5.20 и 6.20 за 1 кг. не ми се вписват съвсем в най-ниските, но пък нали не ти трябват повече от 2, за да се нахраниш. Освен това могат да се приготвят печени с кашкавал, на сандвичи или пък просто парени. В краен случай, когато гладът направо е опрял острие в стомаха ти, ще се прежалиш и ще ги ядеш даже сурови. Рекламите на кренвирши също не са никак лоши. Може да се каже, че те са един продукт със завиден имидж. За качеството какво да кажа. Ами нищо не мога да кажа, защото само се носят легенди за това от какво се правят кренвиршите. Дали е от соя, от отпадъци, копита и т.н. Някои хора твърдят, че в тях са намирали я опашка на гризач, я някой косъм за разкош, я перо от птица (вероятно в пилешките кренвирши). Аз не съм попадала все още на такива късмети, обаче със сигурност знам, че като изядеш два кренвирша, имаш чувството, че ако някой те бодне отнякъде с една вилица, ще се разтечеш. Странно чувство е. Не знам дали е от кренвиршите, или от възрастта. С две думи - проблемът на кренвирша е, че не знаем от какво точно се прави и затова не знаем какво ядем. Горе-долу същата работа е и с пастета - тази безформена маса, в която е още по-трудно да разбереш какво живее или какво е умряло.

Сирене

Всеки път като отида на витрината и искам да ми отрежат малко сиренце, от онова на промоцията 2.90 лв./кг., жената любезно ми казва "Но то е с растителни мазнини". Е, знам. То за 2.90 не очаквам супер качествено сирене, което е приготвено от мляко от крави, щастливо пасли зелена тревица на тучните пасбища в Стара планина. Обаче все пак очаквам да има вкус на нещо. Е да, ама не. Безвкусно, меко, разпадащо се нещо, което оставя странен послевкус - на нещо между найлон и метал.

Майонеза

Знаете ли от какво се прави майонезата. Не онази вкъщи, която майка приготвяше в голям компотен буркан и за която беше важно яйцата да са пресни и със стайна температура, олиото да е първо качество, а съдът, в който ще се прави майонезата да е перфектно подсушен. Иначе - не става и сместа трябва да бъде използвана за направата на баница, само като ѝ се добави сирене. Но майонезата в магазина не е такава. Тя няма яйца. Има само олио, прахове и Е-та. И затова може да стои отворена със седмици в хладилника ви без да ѝ стане нищо.

Маргарин

sxc.hu

Маргаринът дотакава степен е навлязъл в кухнята, че не знам как, когато кашляме и кихаме, не излиза маргарин от устите ни. Картофено пюре с маргарин, баница с маргарин, крем за торта - пак с маргарин. А маргаринът сигурно е нещо като отровата на 21 век. Много ми беше интересно да прочета от какво е направен. 

"Маргаринът има дълга и понякога объркваща история.", се казва в Уикипедия. Объркваща е наистина.

Той се прави чрез процеса на хидрогениране на мастните киселини - процес, който ги прави по-стабилни и по-твърди. Добавят му се оцветители и аромати. Спорно е наистина колко е вреден и колко не маргаринът. Но учени от Харвардския университет казват в изследване от 1994 г., че хора, които употребяват хидрогенирани мазнини като маргарин са изложени на два пъти по-голям риск от сърдечен удар от тези, които употребяват малко хидрогенирани мазнини или въобще не употребяват такива.

Завъртях се около тези храни не защото те са единствените зли, вредни на пазара, но са сред най-употребяваните или хранителни продукти, с които дори се прекалява. Искам и още да понашиша, но трябва да бързам да метна една баница с маргарин и два кренвирша с кашкавал. Все пак и днес трябва нещо да се вечеря.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 15
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Maria Alexandrova | 21.09.2012 | 21:53
15 Много хубаво, така е, но някак статията е твърде незадълбочена... малко звучи в стил "ЕЖК"(Една жена каза...). Интернет е пълен с информация в кое от изброените продукти какво може, какво трябва и какво всъщност се слага... И можеше освен приятна за четене статията да е и малко по-подплатена със съдържателна информация:-) Но все пак е хубаво, че все по-често се появяват такива сигнали за нещата, които ядем.:-)
от черен ястреб | 21.09.2012 | 21:28
14 У дома дори котката ми не ще да яде кренвирши. Познавам дали един колбас е хубав по това дали тя ще го яде и повярвайте този метод работи
от deja vu | 21.09.2012 | 21:27
13 да, кренвиршите определено са едни от най-вредните храни, преди всичко защото в тях няма и грам месо
от Полицейска палка | 21.09.2012 | 17:06
от Полицейска палка | 21.09.2012 | 17:06
11 и защо ги правят от гадости?
от galin tonev | 21.09.2012 | 17:03
10 Само боклуци продават и няма никакъв контрол!
от Практична домакиня | 21.09.2012 | 16:59
9 Нищо от това не си купувам от години!! Само сиренето, но го пазарувам от близка мандра, и то е първо качество. Майонеза никога не съм обичала, още по-малко кренвирши,маргарин (купувам си пак от мандрата истинско масло).
от Летящият Честмир | 21.09.2012 | 16:28
от Летящият Честмир | 21.09.2012 | 16:28
7 направо ми се отяде
от Stoio Jelev | 21.09.2012 | 16:28
6 Отговор на коментар #2 от Сашо Костов : Аз гледам да си купувам продукти само по българския стандарт, който правителството на ГЕРБ въведе преди 2-3 години, защото там поне знаеш, че са спазени определени норми.
от джофри баратеон | 21.09.2012 | 16:22
5 кренвирши, майонеза и маргарин не ям от години... обаче за сиренето от 2,90 си си виновна сама, аз предпочитам да не купя, ако няма качествено, отколкото да си купувам някакви боклуци... купувам си френско масло, вместо гадния растителен маргарин, произведен в съмнителен цех, предпочитам истинско месо от кланицата пред кренвирши от кучета и котки... за сиренето вече обясних
от Stoio Jelev | 21.09.2012 | 16:20
4 Имаше един много хубав лаф навремето - евтиното винаги излиза скъпо. Това важи определено и за всичките помии, които понеже са на промоция, си купуваме.
от Velislav Zdravkov | 21.09.2012 | 16:08
3 ех , аз много обичам сирене , недейте така :(
от Сашо Костов | 21.09.2012 | 15:57
2 За маргарина със сигурност знам, че е вреден, затова у нас се ползва само масло. Не, че много го знам и то какво е, но поне има вероятност да не е чак жива отрова като маргарина. Всичко написано е вярно, за съжаление. Хубаво е, че напоследък се навъдиха доста мандри от които се купуват що-годе качествени млечни продукти. Има и месарници, не бих се доверил на кренвиршите, макар че са доста вкусни някои от тях и понякога, рядко, се изкушавам да си похапна.
от Комплексиран интелектуалец | 21.09.2012 | 15:47
1 все гадости
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta