За 20 години така и не заслужихте група Хиподил

12.06.2013, 14:52

Мрънкащи, пиещи и пеещи

   
 

Бях решила да не пиша за концерта на група Хиподил, който се състоя на 7 юни в Зимния дворец в София. Основните причини бяха да избегна обвинения в политически пристрастия и да не си изхабявам спомените като ги излея върху виртуалния лист хартия. Обаче се налага. Налага се да говоря за нещо, което ми омръзна да виждам, да чувам и да преживявам всеки път, когато голямо събитие се случи на българската музикална сцена.

Концертът по повод 20 години от прохождането на група Хиподил бе под надслов "20 гАдини по-късно, 20 години по-мръсно". Да бутнат едно рамо - ей така, морално и музикално, дойдоха групи от различни поколения - Odd Crew, Холера, Акащи Джуджета, ТКЗС. Публиката също беше от няколко поколения, което, разбира се, е огромен комплимент за музиката на Хиподил, за посланията и пънк диагнозата, която Светльо Витков и компания поставиха на сериозен процент от младите хора в България.

Само че една част от въпросните хора, дошли уж да почетат 20 години творчество и да се разглобят от танци, всъщност присъстваха в Зимния дворец, за да изразят гражданската си позиция под формата на недоволство. Срещу какво недоволстваха обаче въпросните?

Много са скъпи билетите

Билетите струваха 20 лв. - словом: двайсет лева. Само се замислете какво представляват тези пари, за колко време ги харчите и за какви глупости. Това е концерт на група, която отбелязва 20 години на сцената, с музиката ѝ е израснало цяло поколение, а вие се оплаквате, че трябва да платите по 20 лв., за да я чуете (плюс слушането на още качествени изпълнители)? Всички вие, които с недоволство отделихте двайсетолевка за този концерт, не заслужавахте изобщо да присъствате на него. По-добре да ги бяхте дали за концерта на сръбската кукла Драгана Миркович. Както и впрочем много от вас сториха.

Къде са ни безплатните тениски?

Като жест към публиката си и в опит да доведе повече хора в залата Светльо и екипът му обявиха, че първите 2000 души, които закупят билет за концерта, ще получат безплатна тематична тениска. Яко. Разбира се, този ход свърши работа, но предизвика втора вълна от недоволство, защото за тениските имаше опашки - и преди, и след събитието. "Къде ми е безплатната тениска бе, алоооо! За какво ми взимахте мерки бе, лъжци?" - чуваха се подвиквания след концерта, а и до ден днешен се четат по форуми и социални мрежи. А аз ви задавам въпроса "Вие за тениските ли дойдохте, бе? За едно кирливо парче плат ли си купихте билет?" Ако отговорът ви е положителен, то искрено се радвам, ако не сте си взели тениска. Докато продължавате да се биете за безплатни неща, каквито и да са те, не заслужавате такива концерти.

946820Булфото

Какви са тези огромни опашки за бира?

Няма как да отрека, че на концерта имаше прекалено малко места, на които се продаваше бира. Но трябва да си пълен идиот, за да смяташ, че това зависи от групата, която ще слушаш. Основните неща се решават от марката. Единственото, което групата (в случая Хиподил) може да направи, е на следващия концерт да не се разчита на тази марка бира (както впрочем вече обявиха във Facebook страницата на проявата). Никой не обича да се бута и да се реди на дълги опашки, за да утоли пънкарската си жажда. НИКОЙ. Така че мрънканията ви са излишни, от тях най-много да ожаднеете още повече. А фактът е факт - не групата, а марката бира е виновна за опашките, така че - не заслужава да се разчита на услугите ѝ повече.

Звукът е потресаващ

Мисля, че е време едно нещо да бъде казано точно, ясно и, надявам се, за последен път - с изключение на "Арена Армеец", местата в столицата, на които се провеждат музикални събития, не струват. Зимен дворец, зала "Христо Ботев", зала "Фестивална", зала "Универсиада" - това са пространства, които в 99% от случаите убиват звука, изнасилват го "пред" ушите на всички и го захвърлят настрана. Това е положението. Без значение дали свирят Хиподил, или дует Ритон, в изброените помещения качественият звук умира, за да отстъпи място на ехо и кънтеж. Такива зали не заслужават в тях да се случват качествени концерти. Но си нямаме други. Уви.

946795Булфото

Публиката е много буйна

Хиподил е пънк група и, ако някой е очаквал да се поклаща лениво под нежни звуци от арфа, със сигурност е останал втрещен от непрестанно скачащите и танцуващи, потни, викащи, пръскащи се с бира, усмихнати, щастливи хора. Говоря за тези пред сцената, но и за тези на нея.

Светльо, мръсен политически задник такъв

Искам да завърша с това, което най-много ме втрещи, подразни и дори ме ядоса. На концерта в Зимния дворец не бяха малко и хората, които през цялото време подвикваха разни язвителни забележки относно политическата кариера на Светльо Витков. Ще ви опиша картинката така: гол до кръста мъж танцува лудо, дере гърло на някаква песен и скача като обезумял. Песента свършва. Мъжът се провиква: "Ееей, Светльооо, не можа ли да наемеш по-добра зала с парите от субсидиите, мама ти де*а, политически задник такъв. Нещастник!" Започва следващата песен. Мъжът пак е щастлив и вика колкото глас има думите на песента, които знае наизуст. И мъже, и жени използваха паузите между песните, за да напсуват Светльо Витков, да покажат на всички, че не са гласували за него, да извикат, че той е пълен боклук, гъз, продажник, смешник и какво ли още не. Същият продажник и смешник, чиито песни знаят дума по дума.

Подобни същества успяха да ме ядосат, защото те са навсякъде около нас и, за съжаление, успяват в живота, а реално не заслужават да им се случва нищо хубаво. Моралните шизофреници са и в политиката, и във футбола, във всяка сфера на живота ни.

946818Facebook/ 20 години Хиподил

И така. Група Хиподил и техни приятели отбелязаха 20 години от съществуването си с грандиозен концерт, след който боли гърло, боли глава, боли те цялото тяло, защото си танцувал като за последно и си пял така, че да те чуят и умрелите. Концертът е от онези, за които, когато си спомняш, започваш да си тактуваш и за миг се отнасяш... На всички онези, които дойдоха, за да изцапат преживяването с личните си комплекси и психически проблеми, ще им кажа само едно - не заслужавате група Хиподил сега, нито ще я заслужите след 20 години.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 39
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Ivko Pivko | 14.06.2013 | 11:40
39 Отговор на коментар #37 от Миро Т : Лошото е,че тея "от село" дето им викаш, са иначе отбрани лидери на олигофренските си гъзарски градски групички, и понеже с амного вървежни и наперени мислят ,че като си сложат един прякор "коко милионера" и вече всичко им е позволено.
от Jivko Petkov | 13.06.2013 | 13:32
38 Много добре казано.
от Миро Т | 13.06.2013 | 13:27
37 Отговор на коментар #2 от kolio nikolov : Винаги става така. Чакаш нещо с години и си един от най-големите почитатели на даден отбор, група, или спорт. В крайна сметка идва този момент, идва и някакви от село, които ти развалят кефа с некомпетентността си, както и простотията, която е заложена в тях години наред.
от Батко съссладко | 13.06.2013 | 13:25
36 Отговор на коментар #10 от riba mech : Аз заради това съм спрял да ходя на подобни концерти, защото хейтърите развалят всичко.
от властен олигарх | 13.06.2013 | 13:25
35 Отговор на коментар #24 от Неда Ковачева : Не им обръщай внимание на глупавите индивиди. И да напишеш 10 статии, то ти няма да промениш нищо в тях. Ще ги видиш същите тези на някой друг концерт псувайки отново и отново. Просто първите 20 годинки са ги изпуснали много сериозно...
от Средновековен Рицар | 13.06.2013 | 13:24
34 Отговор на коментар #19 от празен ум : Разбира му мамка му :).
от Миро Т | 13.06.2013 | 13:23
33 Аз заради това не ходя на такива концерти и футболни дербита, защото ми е писнало да гледам селяния до шия.
от Батко съссладко | 13.06.2013 | 13:23
32 Наистина Светльо Витков не е заслужил да бъде обиждан и псуван на майка от феновете си...
от властен олигарх | 13.06.2013 | 13:23
31 Много грубо държание от страна на феновете наистина.
от Средновековен Рицар | 13.06.2013 | 13:22
30 Няма какво да се изненадвате. На такива концерти селянията е голяма.
от Theresa Yovcheva | 13.06.2013 | 13:03
29 Проблемът, най-вероятно е на фирмата организатор. Shit happens, OK. НО когато се случат, би трябвало да се реагира по възможно най-добрия начин. Можеше да се вземе решение още там на място хората да могат да влизат и излизат срещу билетите си и проблемът щеше да бъде решен. Така, че, вместо да пишете срещу хората, които са отишли на концерта, обърнете поглед към виновните за тяхното недоволство. Жалко, че групата не Ви е близка, защото можеше тази информация да стигне до тях и да си направят изводите кой организатор да наемат следващия път. Можеше, след като са иначе така активни в интернет да дадат знак, че не са съгласни феновете им да си тръгват от концерт, заради такива тъпотии. ..или всъщност, може би са съгласни. Може би въобще не им дреме кой е дошъл, кой и защо си е тръгнал. Както и да е. Минало.
от Неда Ковачева | 13.06.2013 | 12:42
28 Отговор на коментар #26 от Valeria Dushkova : Абсолютно съм съгласна за тоалетните. Но това безобразие не се случи само на въпросния концерт. От години стават чудовищни опашки за гнусни подобия на тоалетни в споменатите зали (за сравнение - в последните години този проблем почти не съществува на концертите, които са стадиони). На всичкото отгоре се искат пари, което категорично е недопустимо. Така е и на български, и на чужди изпълнители. Така че проблемът с тоалетните не е на групата, а на залата, която отговоря за тях, както и за режима на влизане и излизане, пушенето и т.н. Също така групата не ми е близка. И за финал - радвам се, че не заговорихте за политика :)
от Valeria Dushkova | 13.06.2013 | 11:47
27 Отговор на коментар #26 от Valeria Dushkova : И още нещо много важно - всяка група си заслужава феновете. Ако Вие смятате, че феновете на Хиподил са споменатите от Вас - моля, направете си съответните изводи.
от Valeria Dushkova | 13.06.2013 | 11:42
26 Отговор на коментар #24 от Неда Ковачева : Благодаря за отговора Неда! Не, няма да заговоря за политика.Смятам, че сте написала този текст с желание да подкрепите любими изпълнители, което обаче Ви прави доста не обективна. Не, не си тръгнахме от концерта заради девойките, които никак не ни изненадаха с присъствието си. Тръгнахме си, защото нямаше място на което да се облекчим културно и когато се опитахме да излезем, за да го направим някъде извън залата охраната беше абсолютно категорична и брутална: "Бе, ако искаш излизай бе, кво ме интересува че нема къде се изпикаеш! После нема те пуснем обратно, това е. Прав ти път." ...това беше едно от най-любезните неща, които казаха. Нямаше мениджър, нямаше шеф на охраната, нямаше нито един човек, който да убедим, че просто отиваме до храстите, защото ни е леко неудобно да пикаем на пода в залата. Нямаше никой! Както писах и в споменатата Фейсбук страница на събитието - не мога да коментирам озвучаването, защото имах НЕудоволствието да си тръгна преди излизането на Хиподил. Но категорично мога да кажа, че в залата не просто се псуваше и ругаеше, но и се пушеше (по същата онази причина, за която писах по-горе) и пикаеше на воля! И вместо заключение, ако позволите още един коментар. Следващия път (ако има такъв)предложете на бандата (която очевидно Ви е близка) да напише следното на билетите: "Пичове, бира няма да има, тоалетни също, така че - оправяйте се как можете". Все нещо щяхме да измислим,че да оцелеем и да си видим концерта. Чак толкова прости не сме. ...но ни дойде като гръм от ясно небе тази ситуация, защото подобно нещо на нито един друг концерт не ни се беше случвало.
от Theresa Yovcheva | 13.06.2013 | 11:26
25 Уважаема Неда, Да се опитвате за замажете лайняната организация на този концерт с това, че феновете на Хиподил са мрънкащи същества е много тъпо, извинете.
от Неда Ковачева | 13.06.2013 | 09:42
24 Отговор на коментар #22 от Valeria Dushkova : Здравейте! Причината да напиша този материал е, че от една седмица чета основно негативни оценки за концерта, а смятам, че той беше много добър. Не съм сложила всички фенове под един знаменател, написала съм "една част от хората". Извинявам се, ако текстът ви се струва груб, но действително се ядосах. Бях на концерта на Ревю, Контрол и Хиподил и, да, всичко беше наред. Освен качеството на звука, но тук отново опираме до зала :) Относно момиченцата с партийните тениски - учудвате ли се, че ги е имало? Аз не. Вие сте се изненадали и сте си тръгнали преди излизането на Хиподил, защото е имало момиченца с тениски на партията на Светльо? Това си е ваше решение. Бихте ли уточнили за какво точно сте се досетили като причина за написването на този текст? Подозирам, че ще заговорите за политика :)
от Mitko Lalev | 13.06.2013 | 09:39
23 Не мога да я разбера тая българска злоба - за какво е отишъл човек, пък от какво се възмущава... То и като цяло да критикуваш хората, за това че имат мнение различно от твоето не е много ок.
от Valeria Dushkova | 13.06.2013 | 09:01
22 Уважаема Неда, не Ви познавам и не мога да съм сигурна за причините да напишете този материал, но се досещам. Да слагате всички фенове под един знаменател е меко казано непрофесионално. Езикът Ви е груб, текстът - пристрастен. Нелепо е да се вини единствено и само организацията,не е като да е чак пък толкова трудно. Онзи велик концерт на Ревю, Контрол и Хиподил беше в същата зала и всичко си беше наред. Още по-нелепо е да се вини марката бира, която ни е добре позната от далеч по-сполучливи концерти. Теноските си ги получихме и си ги носим с кеф, макар че групата и зарядът, който носи, са останали в миналото! Сегашното "развитие" го знаем какво е... Много ми е интересно как ще обясните наличието на момиченца с папки с логото на хиподилската партия, които не знам точно..анкетираха ли, записваха членове ли...какво правеха. Но и дори те не успяха да извикат който и да било висш активен функционер на тази иначе така народна партия, на когото да споделим горчилката си. Концертът не го видяхме. Тръгнахме си преди Хиподил да излезе на сцената. И знаете ли - не бяхме единствените. Хайде следващия път, когато решите да си излеете мнението върху виртуалния лист да се подготвите по-добре. А групата можеше да напише/каже едно "Извинете, хора" на такива като нас, дето ги слушаме от самото им начало и отидохме за да ги чуем пак, защото досега голям концерт не сме пропускали. Този беше първия.
от petko petkov | 12.06.2013 | 22:16
от petko petkov | 12.06.2013 | 22:08
20 Отговор на коментар #3 от atanas angelov : Много ясно, че е заради парите.
от празен ум | 12.06.2013 | 19:21
19 Неда си е Неда!:)
от празен ум | 12.06.2013 | 19:21
18 Отговор на коментар #3 от atanas angelov : Заради парите от субсидията - ясно като бял ден. нищо фатално няма в това.
от Elica Veleva | 12.06.2013 | 19:17
17 според мен отчасти мрънкането и недоволството идват от твоа че имаме ниско национално самочувствие.
от riba mech | 12.06.2013 | 16:14
16 Отговор на коментар #3 от atanas angelov : Може и някаква чиста идея да е имал човека, МОЖЕ казвам. Никога не се знае.
от Силви Милви | 12.06.2013 | 16:13
15 Отговор на коментар #4 от ilij dragnev : А ти, ако знаеш колко не си ми симпатичен...
от Една Българка | 12.06.2013 | 16:13
14 Отговор на коментар #6 от velvet boots : Факт е това. Хейтърството е единственото нещо, което ни сплотява, като нация. . ))
от riba mech | 12.06.2013 | 16:12
13 Отговор на коментар #7 от средна патерица : и на мен. За всичко мрънкаме, все сме недовлни, все неодобряваме и все чакаме някой да ни свърпи работата за може после пак да мрънакаме, как не я е свършил добре!
от Силви Милви | 12.06.2013 | 16:11
12 ""Ееей, Светльооо, не можа ли да наемеш по-добра зала с парите от субсидиите, мама ти де*а, политически задник такъв. Нещастник!" Започва следващата песен. Мъжът пак е щастлив и вика колкото глас има думите на песента, които знае наизуст." - Ахаха е това вече е тъпо и грубо. за какво е отишъл там? Сигурно е бил дрогиран.
от Една Българка | 12.06.2013 | 16:10
11 "Мисля, че е време едно нещо да бъде казано точно, ясно и, надявам се, за последен път - с изключение на "Арена Армеец", местата в столицата, на които се провеждат музикални събития, не струват" - Неда, ти не си ходила на концерта на RHCP? :) Айде пак ще си говорим, ако си ходила. Там нямаше звук, а само буботене в Арената. Никъде няма хубаво озвучаване!
от riba mech | 12.06.2013 | 16:09
10 А бе то винаги ще си иам хейтъри. В крайна сметка на нас ни е генно заложено.
от Силви Милви | 12.06.2013 | 16:09
9 Ще кажеш, че сте ходили на Дийп Пърпъл..не на Хиподил. Готини са, ама чак пък толкова вътрешно да се приема, не мисля че е здравословно;)
от melrose place | 12.06.2013 | 15:54
8 Безплатни тениски, безплатно пиене - българинът все търси да мине по тънката част. Иска да получи двойно и тройно срещу малкото което дава.
от средна патерица | 12.06.2013 | 15:53
7 Не съм фен на групата, но това което се е случило е ежедневие в България. Не знам как се мрънка в другите държави, но тук мрънкането ми идва малко в повече. Винаги ще се намери някой, който да ти развали настроените, защото е недоволен от нещо.
от velvet boots | 12.06.2013 | 15:53
6 Браво, Неда. Хубави неща си казала, дано ти е олекнало. Иначе повечето българи са вечно недоволни, все нещо не им е както трябва.
от Miroslav Liliev | 12.06.2013 | 15:49
5 Абсолютно напълно те разбирам. И е добре, че си решила да го напишеш. Макар че е малко вероятно споменатите гъзове да го прочетат, има слаба надежда някои други да си изградят култура на ходене на концерт.
от ilij dragnev | 12.06.2013 | 15:37
4 Не ми е симпатичен този Светльо Витков.
от atanas angelov | 12.06.2013 | 15:30
3 защо изобщо са отишли тези хора- за да го псуват ли и все пак не мога да разбера защо светльо витков участва в изборите -заради парите ли .....тъмна индия ми е това ,тъй като имаше много такива които само заради това се кандидатираха заради парите на народа
от kolio nikolov | 12.06.2013 | 15:20
2 жалко че концерта е преминал толкова зле , с такива оплаквания
от Velislav Zdravkov | 12.06.2013 | 15:00
1 не знаех че е имало концерт , пропуснал съм
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta