Хю Хефнър

роден на 09 апр 1926 в Чикаго,
издател, основател и главен творчески директор на Playboy Enterprises
1990 Получава звезда в холивудската Алея на славата
1996 Получава международна издателска награда от Международната дирекция на печата в Лондон

Биография:

Хю Марстън Хефнър е роден на 9 април 1926 г. в Чикаго, Илинойс. Той е по-големият от двамата сина на Грейс и Глен Хефнър, строги методисти. В училище Хефнър изкарва 152 точки на тест за интелигентност, въпреки че учителите му го описват като "неентусиазиран".

Хефнър е служил две години в армията до края на Втората световна война. Учил е в Чикагския институт по изкуствата преди да се запише в Университета на Илинойс със специалност психология. Дипломира се през 1950 г. През 1949 г. Хефнър се жени за първи път за съученичката си Милдред Уилямс, с която имат 10-годишен брак и две деца. След това Хефнър е имал още един брак - с плеймейтката на Playboy за 1989 г., от която също има две деца.

Хю Хефнър бе сгоден за Кристъл Харис, която е с 60 години по-млада от него, но през 2011 г. тя развали годежа и до сватба не се стигна.

Професионална кариера:

След като му е отказано повишение на заплатата от 5 долара в списание Esquire, Хефнър напуска и решава да започне свое собствено издание. Той събира 8000 долара от 45 души, включително и 1000 долара от майка си, за да започне Playboy. Първият брой на списание Playboy с прочутата снимка на Мерилин Монро е бил създаден на кухненската маса в апартамента на Хефнър. Когато излиза през декември 1953 г. корицата е без дата, тъй като Хефнър не знае дали и кога ще бъде в състояние да издаде втори брой. От първия брой обаче са продадени повече от 50 000 екземпляра - достатъчно, за да плати разходите за хартия и печат и да финансира друго издание.

До 1971 г. Playboy продава седем милиона копия месечно, има 23 Playboy клубове, курорти, хотели и казина с повече от 900 000 членове по целия свят. Playboy произвежда и популярни телевизионни филми като "Third Girl From The Left", "The Death of Ocean View Park", "The Cop and the Kid" и "A Whale For The Killing".

Хефнър продължава да бъде главен творчески директор и главен редактор на Playboy и управлява дейностите на корпорацията, свързани с кабелната телевизия, видео продукциите и лицензирането. През юли 2010 г. медийната компания Playboy Enterprises, която има клонове в над 150 страни, съобщи, че е получила предложение от собственика си Хю Хефнър за закупуването на всички акции, които все още не притежава (30,5%) на цена от 5,50 долара всяка. Състоянието на Хефнър се изчислява на над 300 милиона долара.

Награди:

През 1980 г. Хефнър подкрепя реставрирането на надписа Холивуд, за което е удостоен със звезда на Алеята на славата.

През 1996 г. Хефнър получава международна издателска награда от Международната дирекция на печата в Лондон.

През 2002 г. на Хефнър е връчена наградата "Хенри Джонсън Фишър".

Интересни факти:

Хю Хефнър е известен с многобройните си завоевания сред нежния пол, макар да твърди, че е останал девствен до 22-та си година, когато се запознава с първата си съпруга.

Смята се, че повечето момичета от корицата на Playboy са минали през леглото на Хефнър, който споделя, че е бил с над 1000 жени в живота си, а в момента живее с три жени.

Запазена марка за плейбоя са лулата и халатът, а също и имението му в в Лос Анджелис, построено през 1971 г., където е недопустима употребата на наркотици.

Цитати:

"Имам около 100 чифта пижами. Обичам да виждам хората в удобно облекло."

"Животът е прекалено кратък, за да изживяваме нечия чужда мечта."

"Пикасо е имал своя розов и син период. Аз съм в своя рус период в момента."

"Най-голямата сила в света не е религията, а сексът."

   
 
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ