Стинг

Източник: Guliver/Getty Images
роден на 02 окт. 1951 в Нюкасъл,
певец, музикант, продуцент, актьор
1977 Става част от групата Police
1985 Издава първия си солов албум

Биография:

Гордън Матю Томас Съмнър (известен като Стинг) е роден на 2 октомври 1951 г. в град Уолсенд, предградие на пристанищния английски град Нюкасъл. Баща му Ърнест дълги години работи като монтажник в местната машиностроителна компания. По-късно отваря малко магазинче за мляко. Майка му се казва Одри, работи като фризьорка и медицинска сестра.

От 1971 до 1974 г. Стинг учи в колеж и придобива учителска квалификация. Преди да се ориентира сериозно към музикалната си кариера, сменя няколко длъжности в обществената сфера, преподава английски и се изявява като треньор по футбол.

На 1 май 1976 г. Стинг се жени за актрисата Франсис Томълти, от която има две деца – син и дъщеря. Бракът им обаче приключва окончателно през 1984 г. Скоро след раждането на сина му, през 1982 г. той заживява с актрисата (която по-късно става и продуцент) Труди Стайлър. Двамата сключват брак едва 10 години по-късно. Имат 4 деца. През 1987 г. родителите му почиват от рак. На тях той посвещава албума си от 1991 г. "The Soul Cages" – може би най-меланхоличният му и баладичен албум. Стинг притежава няколко къщи по целия свят. Занимава се активно със спорт – аеробика, йога, бягане, участва в състезания, както и в благотворителни спортни лекоатлетически дисциплини.

Професионална кариера:

Стинг се изявява като бас китарист и фронтмен на група Police. Другите членове на групата са Анди Съмърс (китара) и Стюард Копланд (барабани). Бандата се разпада през 1984 г. Бързо след това започва да се изявява като солов изпълнител. Известен е с характерния си външен вид, както и с поп хитовете си. Първият му албум след Police e "The Dream of the Blue Turtles". Той излиза през 1985 г. Следващите му албуми обединяват различни поджанрове на поп и рок музиката. За популярността и успеха му спомага участието му в групи като "Amnesty International" и "Rainforest Foundation", както и представянето в благотворителния мегаконцерт "Live Aid" с Боб Гелдоф, Фил Колинс, Ерик Клептън и други известни изпълнители, част от благотворителната група "Band Aid" през 1985 г. Прави и няколко роли за киното. Филмите, в които участва, са: "Dune" (1984), "Plenty" (1985 г. с Трейси Улман) и "Stormy Monday" (1988 г. с Мелани Грифит). Автор е на саундтрака към много филми, най-известният от които е "Да напуснеш Лас Вегас" (1996 г.)

Въпреки че има различни истории за псевдонима на Стинг, най-вероятната версия е: докато Стинг е член на групата "Phoenix Jazzmen", негов приятел музикант го вижда облечен с пуловер на жълти и черни ивици като пчела и започва да го нарича Sting, което означава "жиля" или "жило".

Дискография:

1982 - Brimstone & Treacl

1985 - The Dream of the Blue Turtle

1986 - Bring on the Night

1987 - Nothing Like the Sun

1988 - Nada Como al Sol...

1990 - Sting

1991 - Peter and the Wolf

1991 - The Soul Cage

1993 - Ten Summoner's Tale

1994 - Fields of Gold: The Best of Sting 1984-1994

1996 - Mercury Falling

1999 - Brand New Day

2001 - All This Time

2003 - Sacred Love

2006 - Songs From The Labyrinth

2009 - If on a Winter's Night...

2010 - Symphonicities 

2013 - The Last Ship

Награди:

Grammy Awards: 1980 (Reggatta De Blanc - Track [The Police]), 1981 (Behind My Camel - Track [The Police]), 1981 (Don't Stand So Close To Me - Single [The Police]), 1983 (Brimstone And Treacle - Track), 1983 (Synchronicity - Album [The Police]), 1983 (Every Breath You Take - Single [The Police]), 1986 (Bring On The Night - Video), 1987 (Bring On The Night - Album), 1991 (Soul Cages - Single), 1993 (If I Ever Lose My Faith In You - Single), 1999 (Brand New Day - Album), 1999 (Brand New Day - Album), 2000 (She Walks This Earth - Track)
Brit Awards: 2002, 1994, 1988
BMI Pop Awards: 1999 (I will be missing you), 2001 (Brand new day, Desert Rose)
MTV Video Music Awards: 1988 (We'll Be Together)
Q Awards: 1993

   
 
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.



Можете да отидете на Начална страница