Стивън Джерард

роден на 30 май 1980 в Уистън,
футболист, капитан на Ливърпул
1989 Започва да играе за Ливърпул и никога не е играл за друг отбор
2003 Става капитан на отбора
1999 Започва да играе за националния отбор на Англия

Биография и кариера:

Стивън Джордж Джерард е роден на 30-ти май 1980-та година в английското село Уинстън, община Бороу, област Мърсисайд. През по-голямата част от кариерата си е играл като вътрешен халф, но има мачове и като втори нападател и като дясно крило.

Джерард е жива легенда на Ливърпул, тъй като е юноша на клуба и никога не е играл за друг отбор в кариерата си, която професионално започва през 1998-ма година. Също така халфът е със статут на национал на Англия от 2000-ата и до началото на Европейското първенство има 90 мача с фланелката на "Трите лъва", като е отбелязал и 19 гола.

Джерард не е печелил единствено Световното клубно първенство и титлата в Англия на клубно ниво - той има два триумфа в турнира за ФА къп (2000/01, 2005/06), три Карлинг къп 00/01, 02/03, 11/12, два успеха в Къмюнити шилд 2001, 2006, един трофей от Шампионската лига 04/05, една Купа на УЕФА 00/01 и две Суперкупи на УЕФА 2001, 2005.

Индивидуалните му отличия също са многобройни - той е провъзгласен за играч на мача във финала на Шампионската лига през 2005-та срещу Милан, който Ливърпул спечели по фамозен начин. Също така УЕФА го обяви за играч на годината тогава, но Стиви Джи остана на трето място в класацията за "Златната топка", като победител стана Роналдиньо от Барселона.

През сезон 2011/2012 Джерард не успя да вземе участие в по-голямата част от кампанията в Премиършип, но все пак надвиши границата от 400 мача за Ливърпул, като общо има 581 мача за клуба след края на кампанията 11/12. Джерард има 89 гола за "червените" в първенството, а общо те са 149.

Джерард дебютира за Ливърпул през сезон 1998/99, когато изиграва общо 12 срещи, но за първи път се появява на терена в последната минута срещу Блекбърн на 29-ти ноември 98-ма.

Младокът бързо се утвърждава сред титулярите на тима и през знаменития сезон 2000/01 той записва 50 мача общо за Ливърпул, който печели Купата на Лигата, ФА къп, Купата на УЕФА, Суперкупата на УЕФА и Къмюнити шилд. 

Следват четири безуспешни кампании в Англия, където Ливърпул неизменно остава в сянката на Манчестър Юнайтед, Арсенал, а в по-късни етапи на Челси, Тотнъм и Манчестър Сити. Джерард постепенно става най-важният играч в отбора, като винаги записва поне 30 мача в Премиършип за "червените", въпреки трудностите им на домашната сцена.

През 2003-та година Джерард получава капитанската лента от Сами Хюпия и мениджърът Жерар Улие му засвидетелства доверието си. Тогава футболистът преподписва с клуба за още 4 години, а в края на сезон 03/04 Стиви Джи отхвърля оферта на стойност 20 милиона от Челси и остава на Анфилд под ръководството вече на Рафаел Бенитес.

Сезон 2004/05 ще остане паметен в сърцата на феновете на Ливърпул заради знаменития триумф в Шампионската лига. Той идва след шокиращо 0:3 срещу Милан на полувремето в Истанбул, но и светкавичен обрат само в рамките на 7 минути, след който резултатът вече е 3:3. Джерард е в основата на възраждането на тима в срещата, защото вкарва за 3:1, а след това изработва дузпата, реализирана от Шаби Алонсо.

Джерард напълно опровергава спекулациите, че ще напуска Ливърпул след тази величествена вечер за клуба - "Как мога да напусна след това преживяване?". На 5-ти юли обаче футболистът отказва да преподпише с "червените", въпреки рекордната заплата от 100 000 паунда седмично, която му се предлага. Изпълнителният директор Рик Пари признава пред медиите, че Ливърпул е загубил Джерард, но още на следващия ден Стивън слага подписа си върху контракта и сбъдва мечтите на феновете.

Джерард се разписва 2 пъти във финала за ФА къп срещу Уест Хям Юнайтед през 2006-та (Ливърпул печели след дузпи, иначе редовното време и продълженията завършват 2:2) година. Така той допринася за нов трофей във витрината на мърсисайдци и се превръща в единствения футболист с голове на финали за ФА къп, Карлинг къп, Купата на УЕФА и Шампионската лига.

През сезон 2006/07 Ливърпул отстранява Челси на полуфиналите в Шампионската лига и Джерард бележи от дузпа за "червените", които обаче губят повторението на финала отпреди две години срещу Милан с 1:2. 

На 11-ти декември 2007-ма година Джерард става първият играч на Ливърпул след Джон Алдридж през 1989-та, който е отбелязвал попадения в седем поредни мача от всички състезания.

Сезон 2008/09 е най-резултатният в Премиършип в кариерата на Джерард, като той вкарва 16 пъти в 31 мача за "червените", които обаче не помагат на тима за нещо значимо в домашната кампания. 

Следващата кампания е гарнирана с 9 гола в Премиършип в 33 мача, но в Ливърпул се извършват неуспешни промени на мениджърския пост - Рой Ходжсън сменя Рафаел Бенитес в началото на сезон 09/10. 

Джерард изиграва само 18 срещи за "червените" през 2011/2012, тъй като претърпява контузии. Първият му мач за кампанията е срещу Манчестър Юнайтед през октомври и е маркиран с попадение за равенството 1:1, но лечението му от травма продължава. 

Сушата откъм трофеи е прекъсната през 2012-та, когато Джерард вкарва от дузпа и в двата полуфинални мача срещу Манчестър Сити за Карлинг къп, а Ливърпул печели трофея след 2:2 срещу Кардиф в редовното време и продълженията и 3:2 при дузпите. "Червените" обаче губят от Челси с 1:2 във финала за ФА къп, а в Премиършип завършват разочароващо на 8-мо място и то зад градския съперник Евертън. 

Джерард взима участие само в един мач на Англия на Евро 2000, когато влиза като резерва срещу Германия (1:0), но "Трите лъва" отпадат в груповата фаза. Първият му гол с националната фланелка е в знаменития мач срещу Бундестима, спечелен с 5:1 в квалификациите за Световното първенство през 2002, но на самия Мондиал футболистът не взима участие заради контузия.

На Евро 2004 Джерард играе във всички мачове, преди Англия да отпадне от Португалия на четвъртфиналите с дузпи. През 2006-та той участва в първото си Световно първенство, а "Трите лъва" отново напускат турнира след дузпи срещу Португалия. Джерард е един от тримата национали на Англия, които изпускат от бялата точка срещу иберийците.

"Трите лъва" пропускат Евро 2008, а на Световното първенство през 2010 Джерард е капитан на Англия, като отборът напуска Мондиала след 1:4 срещу Германия на осминафиналите.

По време на квалификациите за Евро 2012 Джерард беше с капитанската лента в мача срещу България на "Уембли" (4:0), а настоящият селекционер Рой Ходжсън го назначава за капитан и за самото Европейско първенство. 

До началото на Шампионата на Стария континент в Полша и Украйна Джерард има 91 мача с 19 гола за националите. На финалите на европейския шампионат Джерард извежда Англия с капитанската лента във всички четири срещи на "Трите лъва", които отпадат на четвъртфинал от Италия. 

На 14 ноември 2012 в контролата срещу Швеция Джерард изиграва своя мач номер 100 с националната фланелка.

   
 
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ