Лени Кравиц

Снимка: Орфей Мюзик/Warner
роден на 26 май 1964 в Ню Йорк,
музикант, актьор
1989 Излиза дебютният му албум "Let Love Rule", който се превръща в хит
2008 За първи път изнася концерт в България като част от световното му турне "Get on the Bus with the Love Revolution Tour"

Биография:

Леонард Албърт Кравиц, по-известен като Лени Кравиц, е роден на 26 май 1964 г. в Ню Йорк Сити. Майка му е актрисата Хелън Уилис, позната от ситкома "The Jeffersons". Тя има бахамски корени. Баща му Сай Кравиц е телевизионен продуцент от ABC. Той е с руски произход. Лени е кръстен на чичо си Леонард, който е убит в Корея през 1951 г.

Лени прекарва детството си в Манхатън с родителите си, а през уикендите е с баба си Беси.

Още на 3 години започва да "свири" в кухнята върху тенджери и тигани, използвайки ги за барабани. На 5 вече заявява, че иска да стане музикант. Започва да свири на барабани, а по-къно и на китара. Слуша рок, джаз, R&B, опера, госпъл и блус. Като дете често посещава "New York theater", където майка му работи. Именно тя е тази, която го окуражава да се занимава с музика.

През 1974 г. се мести със семейството си в Лос Анджелис. Там става част от хора "California Boys". Фен е на Led Zeppelin, Kiss, Aerosmith, Jimi Hendrix, Pink Floyd, Cream и The Who. Завършва гимназията "Beverly Hills", където негов съученик е Слаш.

Научава се да свири на пиано и бас китара. Има и няколко роли в телевизионни реклами по това време.

През 1985 г. родителите му се развеждат, което има голямо влияние върху него. Отношенията му с баща му много се влошават.

През 1987 г. Лени се жени за Лиса Боне, от която има дъщеря Зоуи. С Лиса се развеждат през 1993 г.

През 2002 г. се появяват слухове, че Лени е сгоден за Адриана Лима, но той отрича. През 2003 г. се среща с Никол Кидман, но през 2004 г. се разделят.

Професионална кариера:

На 15 години Лени е решен да гради музикална кариера. Напуска дома си. Прекарва време с приятели, спи в колите им. Вдъхновен от Дейвид Бауи, приема псевдонима "Romeo Blue". Музиката му по онова време е силно повлияна от Принс.

През 1982 г. завършва училище и успява да убеди баща си да му даде пари, за да започне да прави записи, вместо да учи в колеж. Още с първото си демо получава няколко предложения за работа от различни компании. Единственото условие е Лени да промени малко музиката си с цел да стане "достатъчно черна". Той отказва.

През 1989 г. излиза дебютният му албум "Let Love Rule", който се превръща в хит. Скоро след това написва и хита на Мадона "Justify My Love."

Албумът му от 1993 г. "Are You Gonna Go My Way" се счита за един от най-успешните и с право, защото всяка песен от този албум е хит. Той носи голямата слава на Лени Кравиц, който получава много предложения и се появява на корицата на много известни списания. По-нататъшната кариера на Кравиц е съпътствана от много и престижни музикални награди – в САЩ, Великобритания и Австралия. В началото на новото хилядолетие Кравиц работи успешно с Майкъл Джексън, изпълнявайки негови песни и прави световни турнета.

Издава още няколко албума. Пише и продуцира музиката за дебютния албум на Ванеса Паради от 1992 г. Прави няколко съвместни песни с Aerosmith и Мик Джагър.

През 2005 г. издава сингъл в памет на жертвите на урагана Катрина.

Още за Лени Кравиц:

На 14-то място в класацията на VH1 - "VH1's 100 Sexiest Artists".

Обича Бразилия и често пътува дотам.

През 2008 г. за първи път изнася концерт в България като част от световното му турне "Get on the Bus with the Love Revolution Tour".

Дискография:

1989 Let Love Rule

1991 Mama Said

1993 Are You Gonna Go My Way

1995 Circus

1998 – 5

2001 Greatest Hits

2001 Lenny

2004 Baptism

2008 It Is Time For A Love Revolution

Филмография:

1998 The Rugrats Movie

2001 Zoolander

2001 Being Mick

2004 Rebelde

2007 The Diving Bell and the Butterfly

2009 Precious

2011 Selma

Награди:

Brit Awards 1994

VH1/Vogue Fashion Awards 1998

Grammy Awards: 1998 (Fly Away - Performance), 1999 (American Women - Performance), 2000 (Again - Performance), 2001 (Dig In - Performance) BMI Pop Awards: 2000 (American Women) MTV Video Music Awards: 1993 (Are You Gonna Go My Way) American Music Awards: 2002

BSFC Award 2009

Black Reel Award 2010

   
 
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.



Можете да отидете на Начална страница