Кание Уест

Източник: Guliver/Getty Images
роден на 08 юни 1977 в Атланта,
певец, текстописец,композитор, продуцент, дизайнер
2001 Започва да работи с Джей Зи
2004 Издава първия си самостоятелен албум "The College Dropout"
2005 Печели първата си награда "Грами"
2011 Заедно с Джей Зи създават успешния албум "Watch the Throne"

Биография:

Кание Уест е роден на 8 юни 1977 г. в Атланта, Джорджия, където живее с родителите си. Баща му Рей Уест е бивша „черна пантера“ и е първият чернокож фотожурналист в Атланта. Майката на Кение – д-р Дона Уест, е професор по Английски език в „Chicago State University“, преди да се пенсионира и да започне да работи като мениджър на Кание.  

Когато Кание е на 3 години, родителите му се развеждат. Заедно с майка си се преместват в Чикаго, където тя го отглежда. Като дете Уест има отлични оценки в училище. Взима уроци по изкуства в American Academy of Art в Чикаго. Още като ученик Кание прави песни за известните в града музиканти. По-късно си спечелва слава като пише песни за най-известните R&B изпълнители - Jay-Z, Алиша Кийс, Джанет Джексън и други. 

През 2002 г. започва да се среща с дизайнерката Алексис Пфайфър. През август 2006 г. й прави предложение за брак, но след 18 месеца се разделят. Имал е романтична връзка и с модела Амбър Роуз, а в момента е сензационно обвързан с красавицата Ким Кардашиан.

Професионална кариера:

След като учи една година в университета в Чикаго, Кание се мести в Ню Йорк през 2001 г., за да се посвети изяло на музикалната си кариера. Джей Зи го наема, за да пише песни за неговия албум „The Blueprint“. Тогава Уест започва да прави хитове и за други звезди като Лудакрис и Бионсе. Докато работи като композитор, Уест прави свое демо, подписва договор с Roc-A-Fella Records – студиото на Джей Зи и през 2002 г. започва да работи върху собствени записи.

Веднъж, когато пътува по работа за Лос Анджелис, Кание заспива, докато шофира, и се преобръща с колата си. От този инцидент получава деформация на челюстта. Въпреки травмата, той се връща в студиото, за да довърши дебютния си албум „The College Dropout“. Албумът е издаден през 2004 г. и е изключително успешен. 2,6 милиона копия от албума са продадени и Кание получава награда „Грами“ за най-добър рап албум. Продължава успехите си с албумите „Late Registration“ от 2005 г. и „Graduation“ от 2007 г.

Печели много награди с хитовете си "Jesus Walks", "Diamonds from Sierra Leone", "Good Life" и с най-големия си хит "Gold Digger", който е с участието на Джейми Фокс. 

Уест е направо съсипан след смъртта на майка си, която умира през ноември 2007 г. след усложнения, настъпили заради пластична операция. На първия си концерт след погребението, Кание посвещава на майка си изпълнение на песента "Hey Mama".

Продължава да работи и през 2008 г. издава албума „808s & Heartbreak“ - също много успешен. Уест получава признание и за съвместните си проекти с други изпълнители. Дуетът му с Естел - "American Boy" и песента му с Джей Зи, Лил Уейн и T.I. му носят две награди „Грами“.

През следващата - 2009 г. Уест издава два албума, прави и дебют като дизайнер на собствена линия обувки за луксозната модна марка „Louis Vuitton“, а по-късно прави собствена модна марка. Включва се и в много благотворителни кампании. Продължава дейността на „Kanye West Foundation“ - организация основана от неговата майка, която е ангажирана с намаляването на броя на децата, напускащи училище.

През 2010 г. издава петия си самостоятелен албум "My beautiful dark twisted fantasy", който дебютира на първа позиция в Billboard 200 и с 496 000 продадени копия само за първата седмица. Паралелно с този успешен проект Кание разработва и съвместен албум с Джей Зи "Watch the Throne", който двамата издават лятото на 2011 г. и го превръщат в тотална сензация в музикалните среди. От август 2011 г. до март 2012 г. са продадени над 1 460 000 копия от него.

Още за Кание Уест:

Все още носи метална пластина в брадичката си заради катастрофата от 2002 г.

Когато е 10-годишен живее за една година в Китай с майка си.

Има собствена звукозаписна компания - G.O.O.D.

Любимата му група са шотландката рок банда „Franz Ferdinand”.

Дискография:

2004: The College Dropout

2005: Late Registration

2007: Graduation

2008: 808s & Heartbreak

2010: My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Награди:

Награда на списание Source - 2004

Награди "Грами" - 2005, 2006, 2008, 2009, 2010

Световни музикални награди - 2004, 2006, 2008

Британски музикални награди - 2006, 2008, 2009

Европейски музикални награди на MTV - 2006

Видео-музикални награди на MTV - 2008

Американски музикални награди - 2008

Награди BET - 2005, 2008

Хип хоп награди BET - 2007, 2008, 2009

   
 
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.



Можете да отидете на Начална страница