Иги Поп

Източник: Guliver/Getty Images
роден на 21 апр. 1947 в Мъскегън,
музикант, певец
1967 Формира бандата The Psychedelic Stooges, която става известна като The Stooges

Биография:

Джеймс Нюел Остърбърг младши, по-известен като Иги Поп, е роден на 21 април 1947 г. в Мичиган, САЩ в семейството на Луела и Джеймс Нюел Остърбърг старши. Баща му е бивш учител по английски език и треньор по бейзбол в Мичиган. Джеймс има ирландски и английски корени по бащина линия и норвежки и датски корени по майчина линия. Баща му е бил осиновен от американско семейство. Завършва гимназия в родния си град.

През 1968 г. Иги Поп се жени за Уенди Вайсберг, но по-късно същата година бракът им е анулиран. През 1985 г. сключва брак със Сучи Асано. През 1999 г. се развеждат.

Професионална кариера:

Започва музикалната си кариера като барабанист в училищни банди.

Една от тези банди се казва The Iguanas, откъдето той заимства псевдонима си Iggy. През 1967 г. формира бандата The Psychedelic Stooges, която става известна като The Stooges.

Въпреки че няма огромен успех, бандата има своето влияние върху пънк и гръндж музиката от 70-те и 80-те години. Джеймс става вокалист на групата и започва да се нарича Иги Поп. По време на участията на групата той се появява винаги гол до кръста, понякога покрит с кръв, а в някои случаи се реже с нож на сцената и после се хвърля в публиката.

Първият албум на групата е издаден през 1969 г. През следващата година издават и албума "Fun House". И двата се считат за класически пънк албуми, но по онова време не се продават добре. Поп има проблеми с наркотиците, както и някои други членове на групата. Не след дълго тя се разпада.

С помощта на Дейвид Бауи, Иги Поп събира отново бандата под името Iggy & the Stooges. Бауи е продуцент на третия им албум "Raw Power" от 1973 г. След издаването му групата отново се разпада. Иги Поп отива на турне с Дейвид Бауи. Издава и няколко солови албума с помощта на Бауи.

Истински успех постига с албума си от 1986 г. "Blah Blah Blah". Започва да записва и издава албуми с по-рок звучене. Един от най-големите му хитове е песента "Candy".

Продължава да записва албуми и да изнася концерти. Отново се събира с The Stooges за кратки турнета.

Още за Иги Поп:

Винаги излиза на сцената гол до кръста. За този начин на изява го вдъхновява Джим Морисън.

Провъзгласяват го за "Кралят на пънк-рока".

Има син Ерик Бенсън.

Любимият му албум е "Bringing It All Back Home" на Боб Дилън.

Дискография:

с "The Stooges"

  • 1969 - The Stooges

  • 1970 - Fun House

  • 1973 - Raw Power

  • 2007 - The Weirdness

солови албуми:

  • 1977 - The Idiot

  • 1977 - Lust for Life

  • 1979 - New Values

  • 1980 - Soldier

  • 1981 - Party

  • 1982 - Zombie Birdhouse

  • 1986 - Blah Blah Blah

  • 1988 - Instinct

  • 1990 - Livin' on the Edge of the Night (EP)

  • 1990 - Brick by Brick

  • 1993 - American Caesar

  • 1996 - Naughty Little Doggie

  • 1999 - Avenue B

  • 2001 - Beat 'Em Up

  • 2003 - Skull Ring

  • 2009 - Préliminaires

   
 
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.



Можете да отидете на Начална страница