Джеймс Браун

Източник: Guliver/Getty Images
роден на 03 май 1933 в Барнуел,
певец
1953 Започва музикалната си кариера с "The Famous Flames"
1965 Записва песента "I Feel Good"
1987 Получава награда "Грами"
1997 Вписан е в Залата на славата на рокендрола

Биография:

Джеймс Браун е роден на 3 май 1933 г. в Барнуел, Южна Каролина в семейството на Сузи и Джоузеф Джеймс Гарднър. Той има афро-американски, индиански (апахи) и азиатски произход.

Израснал е в бедност по време на Великата депресията в САЩ. На 16 години е обвинен във въоръжен грабеж. Излежава три години в затвора.

Пробва се в бокса и в бейзбола, но получава травма на крака. След това съсредоточава цялата си енергия в музиката. Започва с бандата The Gospel Starlighters, която превръща в първото поколение на The Famous Flames.

Джеймс Браун има четири брака и 6 деца. От 1953 до 1969 г. е женен за Велма Уорън. С нея имат три деца. От 1970 до 1981 г. е женен за Деидре Дженкинс, с която имат две деца. От 1984 до 1996 г. е с Адриен Родригес. През 1996 г. тя умира. От 2001 до 2004 г. е женен за Томи Рей, от която има едно дете. През 2004 г. бракът им е анулиран.

Професионална кариера:

Заедно с групата The Famous Flames започват непрестанни турнета (Джеймс Браун често нарича себе си най-работливия човек в шоу бизнеса). Първите хитове, записани през 1959 г. "Please Please Please" и ''I'll Go Crazy" са смесица от госпел и R&B. Въпреки че тези песни са успешни на местно ниво, бандата не е много популярна до турнето през 1963 г. - Live at the Apollo.

Браун продължава със записите на няколко парчета, които се определят като фънк музика. Песните от 1965 г. "Papa's Got A Brand New Bag" и "I Got You (I Feel Good)" се превръщат във вечни хитове.

В края на 60-те Браун променя звученето на своята музика, както и текстовете, които засягат социално-политически теми – в "Say It Loud (I'm Black and I'm Proud)" 1968) и "I Don't Want Nobody to Give Me Nothing (Open Up the Door I'll Get It Myself)" 1970).

В началото на 70-те повечето от членовете на групата са го изоставили и той започва да работи с нови музиканти – второто поколение на The Famous Flames. Започват да записват и издават с компанията Polydor Records. Тогава до голяма степен се оформя и стилът "Джеймс Браун", както и признанието за постиженията на Браун в музиката извън афро-американската общност. Майлс Дейвис и други джаз музиканти започват да говорят за Браун като за влиятелна фигура в развитието на техния стил.

През 1988 г. Джеймс Браун е арестуван за шофиране с превишена скорост по улиците на Огъста. Арестуван е и заради притежание на огнестрелно оръжие и на наркотици. През 1991 г. е освободен от затвора. Установява, че бийтът от неговите парчета е навсякъде в рап музиката.

През 1991 г. издава колекцията "Star Time", която е кратко резюме на неговата кариера.

През декември 2004 г. Джеймс Браун получава диагнозата рак на простатата и претърпява операция.

На 24 декември 2006 г. е приет в болница в Атланта, Джорджия. На 25 декември умира от сърдечна недостатъчност, предизвикана от усложнения след боледуването от пневмония. Умира в съня си.

Още за Джймс Браун:

Една от съпругите му – Адриен Родригес го е обвинявала в углавно престъпление четири пъти. Тя умира след пластична операция.

Бил е приятел с Елвис Пресли.

Улица в Огъста е наречена на него - "James Brown Boulevard" от кмета на града през 1993 г.

Наричат го "The Godfather of Soul", "The Godfather of Funk", "Mr. Dynamite".

Дискография:

1955 - Please Please Please

1959 - Try Me

1960 - Think

1961 - Night Train

1961 - The Amazing James Brown 

1955 - Jump Around

1955 - Shout & Shimmy

1955 - Tour The U.S.A. 

1955 - Prisoner of Love 

1955 - Showtime

1955 - Out of Sight

1955 - Grits & Soul 

1955 - Papa's Got A Brand New Bag

1955 - I Got You (I Feel God)

1955 - James Brown Plays New Breed

1955 - Mighty Instrumentals 1955 - Sings Raw Soul

1955 - James Brown Plays The Real Thing

1955 - Cold Sweat

1955 - I Can't Stand Myself When You Touch Me

1955 - I Got The Feelin'

1955 - James Brown Plays Nothing Than Soul

1955 - James Brown Sings Out Of Sight

1955 - A Soulful Christmas

1955 - Thinking About Little Willie John And A Few Nice Things

1955 - Say It Loud, I'm Black and I'm Proud 

1969: Gettin' Down To It 

1969: It's A Mother 

1969: The Popcorn 

1969: Plays Rhythm & Blues 

1969: Excitement 

1970: Ain't It Funky 

1970: Soul on Top 

1970: It's a New Day – So Let a Man Come In 

1970: Hey America 

1971: Sho' Is Funky Down Here 

1971: Hot Pants 

1971: Soul Brother No. 1 

1972: There It Is 

1972: Get On The Good Foot 

1973: Black Caesar 

1973: Slaughter's Big Rip-Off 

1973: The Payback 

1974: Hell 

1974: Reality 

1975: Sex Machine Today 

1975: Everybody's Doin' the Hustle 

1976: Get up Offa That Thing

1976: Body Heat 

1976: Hot 

1977: Mutha's Nature 

1977: Strangers 

1978: Jam/1980's 

1978: Take a Look at Those Cakes 

1979: The Original Disco Man 

1979: Mister Dynamite 

1980: People 

1980: Soul Syndrome 

1981: Nonstop! 

1981: The Third Coming 

1981: Special 

1983: Bring It On! 

1986: Gravity 

1986: James Brown’s Funky People 

1988: I'm Real 

1988: James Brown’s Funky People Part 2 

1991: Love Over-Due 

1992: Universal James 

1995: James Brown’s Funky Christmas 

1998: I'm Back  1999: The Merry Christmas Album 

2000: Funky People Part 3 

2002: The Next Step 

2005: They Don't Want Music

Награди:

American Music Awards: 1992

Награда "Грами" - 1987

Вписване в Залата на славата на рокендрола - 1997

   
 
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.



Можете да отидете на Начална страница