Боно

Източник: Guliver/Getty Images
роден на 10 май 1960 в Дъблин,
певец, активист
1976 Запознава се с останалите от U2
2005 "Личност на годината" на списание Time
2006 Получава рицарско звание от Кралица Елизабет II

Биография:

Пол Дейвид Хюсън с прякор Боно Вокс е роден на 10 май 1960 г. в Дъблин, Ирландия. Той е второто дете на Боби и Айрис Хюсън. Има по-голям брат - Норман. Боно израства в Дъблин, Ирландия. Баща му Боби е католик, майка му Айрис — протестантка, отгледан е със силна религиозна вяра като член на Ирландската църква. По принцип, когато го попитат какъв би се нарекъл — католик или протестант, Боно казва: „Винаги съм се чувствал и като двете“. Описван от Боби като „твърде дразнещо дете“, Пол още от малък си печели името на разсеяно и свадливо дете, поради което приятелите и семейството му лепват прякора „Антихристът“.

На петнадесетгодишна възраст Пол преживява голяма двойна загуба, когато майка му умира по време на погребението на баща ѝ (този инцидент, с който много фенове и писатели спекулират, може би е и причината за твърдият характер на Боно). Много парчета, особено от ранните албуми („I Will Follow“, „Out of Control“, „Tomorrow“) засягат точно този период от живота му.

Боно се жени за училищната си любов Алисън „Али“ Стюърт, на 21 aвгуст 1982 г. Певецът на няколко пъти споменава в интервюта, че работата му с U2 и връзката му с Алисън са започнали по едно и също време. Двамата с Али имат четири деца — Джордан, Мемфис Ийв, Илайджа Боб Патришъс Гуги Кю и Джон Ейбрахъм.

Професионална кариера:

Пол се увлича по музиката и по свиренето на китара. Ентусиазира го музиката на групи като T.Rex, Thin Lizzy, The Ramones и Television.

През 1976 г. Пол отговаря на обява, пусната от Лари Мълън Джуниър за сформиране на група. Същата обява виждат и Дейв Евънс (Едж), Дик Евънс (който скоро напуска групата) и Адам Клейтън. Четиримата сформират група, която наричат Feedback, после сменят името на The Hype и накрая се спират окончателно на U2. Първоначално Боно пее, свири на китара и пише текстовете, но след като Дейв Евънс става по-добър китарист, Боно започва да се занимава само с вокалите, въпреки че често свири на акустична китара и хармоника.

През 1992 г., заедно с китариста на U2 Дейв, Боно купува двузвездния дъблински хотел "Кларънс" с тогавашните му 70 стаи и го превръща в четиризвезден хотел с 49 стаи, който бързо набира репутация като един от най-стилните и луксозни хотели в града.

Като публична фигура Боно се изявява като застъпник на множество политически и благотворителни каузи, в частност борбата със световния глад и бедността в Африка. Боно участва заедно със Стинг, Пол Макартни и други известни изпълнители в супергрупата на Боб Гелдоф Band Aid. Техният сингъл "Do They Know It's Christmas" се продава в три милиона копия и събира милиони лири за борбата с глада в Африка.

През 2005 г. Боно получава награда за „Личност на годината“ от списание Time, а през 2006 г. получава рицарско звание от Кралица Елизабет Втора. Наградата му е връчена през март 2007 г., но Боно не получава званието сър, защото е ирландец, а това звание е само за граждани на Обединеното Кралство и представители на висшето съсловие във Великобритания.

Една от версиите за прякора на Боно – Bono Vox – от латински - „добър глас“, а също така и марка слухови апарати.

Дискография:

с U2

Boy — 1980

October — 1981

War — 1983

The Unforgettable Fire — 1984

The Joshua Tree — 1987

Rattle And Hum — 1988

Achtung Baby — 1991

Zooropa — 1993

Pop — 1997

All That You Can't Leave Behind — 2000

How to Dismantle an Atomic Bomb — 2004

18 Singles - 2006

No Line on the Horizon - 2009

Награди:

Награда "Грами" - 1995 

Награда на ASCAP - 1996

"Златен глобус" - 2003 

World Soundtrack Award - 2003

   
 
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.



Можете да отидете на Начална страница