8 професии, които през 2015 г. могат да станат роботски

17.12.2014, 12:28

Готови ли сме за механични колеги?

   
 
8 професии, които през 2015 г. могат да станат роботски

Роботите от много години са част от различните общества под една или друга форма. И както повечето от нас са свикнали ежедневно да работят с компютър и да разчитат на него за много неща, така след време е силно вероятно да имаме механизирани колеги, които също си имат точно определени функции. И като казваме след време, нямаме предвид след 50 години, а по-скоро, отколкото очакваме.

Има голяма вероятност още догодина в някои страни роботите да изместят хората и то в професии, за които сякаш не сме очаквали. Ето осем от тях.

1. Чистач

1451612

Професионалното чистене не е лесна работа, но я си представете какво щеше да ви е, ако трябваше не просто да почистите, но и да отстраните всеки един микроб. Е, вече има робот, който прави точно това. Той е създаден от Xenex Disinfection Services и използва ултравиолетови лъчи, за да унищожава бактериите, мухъла и други гадорийки. Впрочем, той вече работи в болница в Калифорния.

2. Учител

1451614

На вас може и да ви се струва, че роботите са малко плашещи, но децата от едно училище в Кънектикът не са на това мнение. Във въпросното учебно заведение учат дечица с нарушено развитие. С годините учителите са забелязали, че те много по-лесно общуват и учат с роботи, отколкото с живи хора. Така че в това училище вече има две умни машини, които обучават децата. Роботите са от вида NAO и са разработени във френската технологична компания Aldebaran. Реално възможностите на този вид все още не достигат, за да замени един учител, но спокойно може да се справя като асистент.

3. Спортист

 

Вече сме виждали роботи да тичат и да хвърлят разни неща, но все още не сме виждали машини, които адекватно да се състезават. Екип японски учени обаче вече работят точно върху това - учат роботи да бъдат бейзболисти. Засега са ги научили да хващат, хвърлят и удрят бейзболната топката, както и да тичат.

4. Санитар или медицинска сестра

1451616

Работата на болничния персонал не е никак лека. Не само че трябва да се грижат за много хора, но се налага и да ги местят от стая в стая. Вече съществува специален робот-легло обаче, чиято работа е точно такава - да превозва пациентите от едно място до друго. Роботът е дело на компанията Abacus Global Technology.

5. Продавач

1451608

Колко пъти ви се е случвало да попитате продавач за конкретна стока, а той да изпадне в недоумение и да не ви свърши никаква работа? Един робот не би си позволил подобно нещо, защото във всеки един момент ще знае коя стока къде се намира, има ли я в наличност, какви размери са останали и т.н. Такъв механичен продавач вече се тества. В "мозъка" му има карта на магазина и когато е помолен да открие даден артикул, той отива директно при него, водейки клиентите, а след това се връща обратно на началното си място.

6. Портиер

1451618

Представяме ви SaviOne, който работи в хотел в Калифорния. Той ще ви покаже стаята ви, няма да ви надуе главата с излишни глупости, но ще е учтив, ще ви помага и ще ви свърши идеална работа.

7. Актьор

1451610

Изобщо не се шегуваме. През октомври в Будапеща се игра "Метаморфозата" на Франц Кафка, в която главната роля се изпълнява от робот на име REPLIEE S1.

8. Самолетни пилоти

1451617

Така и така самолетите вече са почти изцяло автоматизирани. Автопилотът си е чист робот. Но все пак някой човек трябва да го включи. Advance Institute of Science and Technology от Южна Корея обаче разработва робот-пилот, който има крака и ръце, както и глава. Проектиран е да може да управлява самолет в кризисна ситуация. Може би гражданските полети все още не са цел на разработчиците.

Източник: Mashable

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ