5 Технически компании, които превзеха света през последните години

04.05.2018, 15:00

... и няколко любопитни факта за тях.

   
 
5 Технически компании, които превзеха света през последните години

Може да се оплаквате колкото си искате от капитализма и технокрацията, но сме сигурни, че ще го направите я от "умния" си телефон, я от супер лекия си преносим компютър. Ако непрекъснато ви сърби да си купувате всяка най-нова техника, която излиза, проблемът ви си е персонално ваш. Не може да отречете обаче, че техническите гиганти и корпорации наистина промениха света през последните години. За добро или лошо това е факт. Ето и някои от водещите компании, които със сигурност са докоснали и вашето ежедневие.

AMAZON

CEO: Джеф Безос

Пазарна стойност: 719.1 милиарда долара

Ръст през последните десет години: 2020%

Създадена през 1994 г. в гаража на Безос, днес AMAZON е най-големият сайт за онлайн търговия на стоки и услуги. В самото си начало компанията е ограничена до продаването на книги, но впоследствие се разраства, включвайки хранителни стоки, изкуствен интелект, автомобилни принадлежности, играчки, музика и стотици други категории. Интересен факт е, че преди да се спрат на името "Amazon", сайтът е щял да се казва "Cadabra.com"

2056009

 

APPLE

CEO: Тим Кук

Пазарна стойност: 875.3 милиона долара

Ръст през последните десет години: 770%

Тази компания не се нуждае от интродукция, просто е нужно да си пуснете наградения със Златен глобус филм"Стив Джобс". APPLE стартира през 70-те, а днес е известна с един от най-успешните модели мобилни телефони на всички времена - iPhone. Интересен факт е, че създателят на компанията Стив Джобс е бил уволнен от APPLE през 1985 г. 

2056007

 

FACEBOOK

CEO: Марк Зъкърбърг

Пазарна стойност: 520 милиона долара

Ръст през последните десет години: 483%

Тук отново имаме компания-феномен, за която е създаден цял Холивудски филм - "Социалната мрежа". Филмът разказва за създаването на най-масово използваната социална мрежа в света, както и за обвиненията към Зъкърбърг в плагиатство на идеи.

2056003

 

Microsoft

CEO: Сатя Надела

Пазарна стойност: 724.2 милиарда долара

Ръст през последните десет години: 231%

Поредният техно-гигант, създаден през 70-е. Първичното публично предлагане (ППП) отнема десет години и превръща Бил Гейтс в милионер. Оттогава насам светът използва софтуера на компанията по цял свят, което я превръща в една от най-надеждните технологични инвестиции.

2056012

 

TWITTER

CEO: Джок Дорси

Пазарна стойност: 24.15 милиарда долара

Ръст през последните десет години: - 28%

Интересен факт е, че създателите са обмисляли името "Friendstalker" за любимата платформа за изява на новия президент на САЩ. 

2056006

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ