От какви грижи се нуждаят зимните обувки, за да не ги съсипе влагата

30.10.2021, 15:56

ко навън вали дъжд и сте стъпили в локва, бързаме да ви успокоим: при правилна грижи нищо лошо няма да се случи с вашите ботуши

   
 
От какви грижи се нуждаят зимните обувки, за да не ги съсипе влагата

Ако навън вали дъжд и сте стъпили в локва, бързаме да ви успокоим: при правилна грижи нищо лошо няма да се случи с вашите ботуши, обувки или боти. Правилата е са наистина прости, единствено е нужно да обърнете внимание на вида на материала.

Грижа за кожените обувки

Естествената кожа понася добре влагата, но няма да е излишно да се снабдите с водоотблъскващ спрей, с който е препоръчително да обработвате кожените боти или ботуши, ако навън е мокро. Може да използвате също ленено масло и дори свинска мас, но ако кожата е тънка, тогава трябва да внимавате с тях, защото има опасност да им промените цвета.

Можете да подсушите кожените обувки с кърпа или хартия, но не ги сушете със сешоар или в близост до печката.

Идеалният вариант е леко да ги забършете с кърпа и да ги оставите да изсъхнат сами. Ако сте стъпили в рядка кал, тогава, когато се приберете вкъщи, почистете по-бързо обувките, защото колкото повече стоят изцапани, толкова по-бързо ще се съсипят.

Грижа за велурени обувки

Велурът е може би най-финият материал, който изисква специални грижи. Преди да излезете за първи път с велурените си боти или ботуши, се препоръчва да ги избършете с влажна кърпа. Ако се намокрят и изцапат навън, в никакъв случай не бързайте с чистенето, преди да са изсъхнали. Трябва да са сухи и след това внимателно с четка да се отстрани мръсотията.

Силно замърсени велурени обувки третирайте с топла вода и малко амоняк, в съотношение 1: 5 (една част амоняк и пет части вода). Послеизбършете ботушите с лек разтвор на оцет (1 чаена лъжичка оцет на 1 литър вода) и минете с мека кърпа.

Грижа за обувки изкуствена кожа

Те също трябва да бъдат предварително обработени с водоотблъскващи средства, когато ги използвате в мокро време. За тях се използват специални импрегнации, които предотвратяват проникването на вода и мръсотия, а най-добре е изобщо да не носите такива обувки, когато навън е много мокро.

Но ако вече сте го намокрили, първо внимателно отстранете мръсотията с влажна гъба и след това оставете обувките да изсъхнат.

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ