Как да получите желаната заплата

13.12.2020, 14:00

Почти всичко е пари

   
 
Как да получите желаната заплата

Финансовата криза, която сякаш започна да отминава, определено размъти водите между търсещите работа и работодателите. Особено когато се стигне до обсъждането на заплатата. Това обаче не означава, че ако вие кандидатствате за дадена работа, трябва да се съгласявате на първото предложение, което получите. Вижте няколко съвета, които да ви помогнат да получите максималното възнаграждение, без да направите неприятно впечатление на бъдещия си началник.

1. Направете собствено проучване

Преди беше по-трудно да се открият и да се сравнят заплащанията на различните професионалисти. В наши дни обаче вече има специализирани сайтове, които се опитват да внесат малко светлина по въпроса. В тях могат да се намерят таблици и скали, които посочват каква заплата можете да очаквате според квалификацията и опита си.

2. Не казвайте първата сума, за която се сетите

Няма как да не минете и през тази част. Ако попълвате въпросник, със сигурност ще стигнете до графи като "Какви са финансовите ви изисквания?", "Каква заплата желаете?" или "Какво възнаграждение получавахте на последното си работно място?". Добре помислете преди да отговорите. Ако напишете прекалено висока сума, може и да не ви повикат на следващо интервю. Ако пък снижите прекалено много, бъдещият ви работодател може да реши, че или сте ниско квалифицирани, или напълно отчаяни.

Ако сте извикани на разговор и ви бъде зададен въпросът за заплатата, кажете месечното си възнаграждение, бонусите и всички суми, които досега сте получавали дори и еднократно. Ако компанията, в която кандидатствате за работа не предлага подобни суми и бонуси, но сте желан кандидат, работодателят може и да помисли как да ви предложи такава заплата, която да кореспондира на очакванията ви.

3. Не лъжете

Лъжата е най-голямата грешка, която можете да допуснете. Не забравяйте, че HR-ите имат възможност да се свържат със свои колеги и да проверят реалната ви заплата на предишното работно място, въпреки че това по принцип не е практика. Ако ви назначат, истинската ви заплата ще се появи при проверка на данъците ви и най-елементарни счетоводни операции. А новината, че сте излъгали никак няма да се понрави на бъдещия или вече настоящ началник. И не на последно място - новините бързо се разпространяват, така че най-вероятно скоро всичките ви колеги ще знаят, че не сте много изрядни.

4. Не приемайте първото предложение

Повечето работодатели очакват от кандидатите да преговарят. Така че те предлагат сума, която все пак да могат да увеличат, ако започнат преговори. Най-добре кажете, че предложението за работа е уникално, а вие сте поласкани от него, но финансовите ви изисквания са напълно обосновани. В такъв момент специалистите съветват да не искате повече от 20% над първоначалното предложение.

5. След като ви назначат

Ако получите работата, значи сте направили най-важната крачка. Но не и последната. В случай, че продължавате да смятате, че заплатата ви е ниска, изчакайте шест месеца и поискайте повишаването ѝ. Периодът е достатъчен за вашия работодател, за да прецени дали си струвате парите или не.

Източник: TheWallStreetJournal

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ