Най-големият пазар на злато в света

21.02.2012, 15:58

   
 
Най-големият пазар на злато в света

Почти всичко, което е свързано с благородни метали, определено има особено влияние върху окото. Колкото и скромен да е човек, не може да отрече слабостта си към всичко, което блести. С кризата, която тресе света обаче, има един метал, който придоби огромна известност. Именно златото, но говорим за златото в чистата му форма, без примеси и по възможност формовано като гигантско блокче шоколад.

С тази мисъл в главата си, ние се разровихме за новини около ценното средство за справяне с кризата и вижте на какво попаднахме - "Най-големият пазар за злато ще бъде Китай". Вече изпитваме странна досада, когато чуем за тази държава, но фактите, които засягат живота ни по един или друг начин, остават факти.

Китай е страната, която бавно се превръща в суперсила и е на път да измести Индия в съревнованието им за титлата "най-големия пазар на злато в света". Да, според годишния отчет на World Gold Council за 2011 година, количеството закупено злато в Китай е нараснало с 20 процента в сравнение с предишната година. Това са 770 метрични тона злато. За справка, в Индия са били продадени "само" 163 метрични тона повече.

От самата институция твърдят категорично, че е много вероятно за 2012 година Китай да застане на първо място в предлагането и изкупуването на злато, тъй като още през първата четвърт на тази година азиатската държава вече утвърждава позицията си. Още повече тук взимаме предвид факта, че за втората половина на изминалата година, Китай беше най-големият търговец на златна бижутерия в света.

Повишаването на инфлацията и "слабите" рупии, които направиха златото по-скъпо, могат да се смятат за основната причина, поради която Индия ще отстъпи първото място съвсем скоро, както виждат нещата експертите. Освен това по-добрите заплати и подобряващото се качество на живот на китайците доведе до голямо търсене на луксозни стоки и златни бижута в Китай. Предвид тези два факта, логично е заключението, че в момента двете суперсили са застанали лице в лице в битка, а ние нямаме друг избор освен да изчакаме отчета на World Gold Council за 2012 година, за да ви кажем със сигурност кой е победителят. Някакви предположения?

Източник: LuxuryLaunches.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 4
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 22.02.2012 | 14:58
4 ехеее...това не го знаех :о
от Не е посочен | 22.02.2012 | 11:15
3 дали ще стане?
от Не е посочен | 21.02.2012 | 16:52
2 Ако това наистина се случи, Китай ще стане най-заможната страна.
от Не е посочен | 21.02.2012 | 16:18
1 Златото винаги е било обект на желание... :)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ