Защо висим пред телевизора до никое време?

11.09.2021, 10:00

Учените имат обяснение за този феномен!

   
 
Защо висим пред телевизора до никое време?

Защо стоим като хипнотизирани пред телевизора до късно вечер, въпреки, че трябва да ставаме рано за работа на следващата сутрин? Май не е само мързел... 

Оказва се, че по подразбиране човешкият мозък е настроен да се занимава с всякакви хубави неща възможно най-често. Когато гледаме телевизионни предавания и сериали, на него му е интересно и започват да се активират зоните, които отговарят за удоволствието. И колкото повече удоволствие, толкова по-добре.

Други области на мозъка пък са отговорни за самоконтрола - те се активират при вземане на решения и потискат моментния импулс да направим нещо много приятно, но в бъдеще ни вреди. Наскоро учените откриха, че при някои хора тези зони не са толкова активни, колкото при други. Оказва се, че генетично им е по-трудно да устоят на изкушението да гледат предаването до 3 часа сутринта.

Това не означава, че трябва да продължиш да се лишаваш от сън. Учените са открили, че можем да научим тези зони да работят по-активно. Просто ни трябва силна вътрешна мотивация. Ако редовно се убеждаваме, че яденето на бърза храна е вредно и трябва да си лягаме в 22 часа, тогава рано или късно мозъците ни ще ни повярват!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ