Защо женската богомолка изяжда главата на мъжкия след чифтосване?

07.09.2021, 13:00

Учените ще ни изяснят!

   
 
Защо женската богомолка изяжда главата на мъжкия след чифтосване?

Вероятно всеки ден благодариш на съдбата, че не си се родил богомолка, заради всеизвестния факт, че женската богомолка изяжда главата на мъжката веднага след чифтосването. Но замислял ли си се защо го правят? Учените са намериха няколко отговора.

Богомолките ядат всичко. Те са яростни и ненаситни хищници. В повечето случаи се хранят с други насекоми, но понякога ловят и по-големи животни като жаби, малки гущери, гризачи и птици. Ако ловът се провали, богомолките не могат да се справят с глада и стават канибали. Гладните женски дори могат да изядат малките си, ако не са имали време да се скрият от грижовна си майка след излюпването.

Женската огладнява много по време на чифтосването, тъй като губи много енергия. С цел да спаси себе си и бъдещото си потомство от евентуална смърт тя се възползва от вечерята, която има в лапите си.

Богомолките се жертват за голямо потомство, а самите мъжки нямат нищо против да загубят главите си в името на размножаването. Учените са експериментирали и са установили, че богомолките, които са изяли мъжкия след чифтосване, снасят повече яйца. Работата е там, че за успешното развитие на потомството, богомолката се нуждае от много протеини, които така или иначе се съдържат в главата на мъжкия. Но все пак мъжкият не винаги е застрашен от неизбежна смърт. В 50% от случаите успяват да избягат от женската и да останат живи.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ