Никога не се описвайте с тези думи

29.06.2012, 15:23

   
 
Никога не се описвайте с тези думи

Представете си следната ситуация. Току-що сте се запознали с някого. Той или тя ви пита: "С какво се занимавате?". Вие отговаряте: "Архитект съм". Следва нов въпрос: "Проектирали ли сте някоя сграда, която съм виждал/-а"? На това отговаряте: "Да, нашата фирма разработи проекта за новата библиотека на университета". Реакцията е мигновена. Новият ви познат обяснява запленен: "О, виждал/-а съм я. Прекрасна сграда".

Друга ситуация. Току-що сте се запознали с някого. Получавате същия въпрос: "С какво се занимавате?".Решавате да впечатлите с отговора си: "Аз съм страстен, иновативен и динамичен доставчик на архитектурни решения. Използвам комплексен подход, за да създавам невероятни проекти за клиентите си". Новият ви познат (и потенциален клиент) моли за извинение и си тръгва... Завинаги. Защото звучите като претенциозен сноб.

Как да избягвате подобни ситуации? Сайтът за бизнес и предприемачество Inc.com представя кратък списък от думи, които да избягвате, когато ви се налага да се опишете. Но не ни разбирайте погрешно - няма нищо лошо, когато някой друг използва по ваш адрес тези определения... Вие обаче е добре да не ги употребявате, ако искате да ви приемат насериозно.

Мотивиран: Известният комик Крис Рок казва за онези, които обясняват как им се налага да се грижат за децата си, следното: "Предполага се, че би трябвало да го правите, глупаци". Никога не си приписвайте заслуги за нещо, което така или иначе е ясно, че трябва да направите.

Авторитет: Ако се налага да заявите, че сте авторитет, значи не сте. Освен ако не можете да го докажете, избягвайте изрази като "маркетинг авторитет в сферата на социалните мрежи". Без доказателства такива неща показват, че просто седите прекалено много в социалната мрежа Twitter.

Глобален доставчик: По-голямата част от компаниите могат да предлагат стоки и услуги по целия свят. Ресторантите (очевидно) обаче не могат. Съветът в този случай гласи: Използвайте "глобален доставчик", само когато размерът на фирмата ви не е очевиден или лесен за предполагане. В противен случай рискувате да прозвучите като малка компания, която се опитва да се прави на голяма.

Иновативен: Повечето фирми твърдят, че са иновативни. Подобно е положението и при хората. Често обаче това не е така. Всичко е наред - иновацията не е изискване за успех.

Вместо да тръбите как използвате невиждани до момента методи в работата си, докажете го. Опишете продуктите, които сте създали. Покажете процесите, които сте променили. Иновацията без материални доказателства е нищо.

Креативен: Някои думи, след като бъдат използвани, написани и чути достатъчно на брой пъти, спират да оказват влияние. "Креативен" е една от тях. Ако не вярвате, проверете няколко профила в професионалната социална мрежа LinkedIn. В болшинството от тях креативен ще присъства със сигурност.

Искате още подобни примери? Е, добре: ефективен, динамичен, доказан, влиятелен, отборен играч и др. Възможно е някои от тези наистина да ви описват... Само че използвани и от още няколко десетки милиона души, те губят ефекта си.

Страстен: Ако поне веднъж сте се описвали като: "изключително страстен/-на по отношение на включването на елегантен дизайн във всекидневни предмети", то определено сте звучали леко плашещо... Подобна е оценката и ако твърдите, че сте страстен в намирането на дългосрочни клиентски решения.

Съветът на Inc.com е: Опитайте да използвате думи като "фокус", "концентрация" или "специализация". Запазете страстта за любимите хора.

Уникален: Пръстовите отпечатъци са уникални. Снежинките също. Подобно твърдение е вярно и за различните хора, но вероятно не и за техните компании.

Не се опитвайте да се изкарате уникални. Клиентите се интересуват повече от това коя фирма ще им предложи по-добри стоки и услуги. Успеете ли да спечелите тази надпревара, в съзнанието на клиентите си ще станете уникални.

Гуру: Хората, които се правят на умни за идеята, обикновено не са. Избягвайте да се самоопределяте като нинджа, бунтовник, мъдрец или "по-католик от папата"... Готино е, когато клиентите ви описват с подобни епитети. Когато вие сами го правите, значи се престаравате.

Невероятно + (допълнителна модификация): Проверете няколко случайни професионални биографии. Със сигурност в тях ще има множество определения като "изключително страстен", "дълбоко проницателен" и "невероятно завладяващ". Кога да си просто проницателен или просто завладяващ стана недостатъчно? Налага ли се да сте "изключително страстен"?

Ако ще се описвате със супер ласкателни прилагателни, избягвайте допълнителните модификации.

 

Благодарим на колегите ни колегите ни от Econ.bg, че ни предоставиха този материал. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 5
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 29.06.2012 | 17:07
5 И ние благодарим, вече ще знаем;)
от Не е посочен | 29.06.2012 | 16:42
4 Истината е,че с думите трябва да се внимава...точно както и с действията
от Не е посочен | 29.06.2012 | 16:23
3 Като цяло за мен не е много умно човек сам да се самооценя, а другите около него да го правят. Разбира се, трябва да имаш бегла представа от това, което си за да знаеш къде да надграждаш и къде не;) Специално за бизнеса трябва много внимателно да се подбира екипа, да се държи на него и да има разбира се сполотеност, но и добра дисциплина.
от Не е посочен | 29.06.2012 | 15:58
2 Познавам такива хора,вечно знаещи и можещи!Пълни изхвърлячи,без никакво покритие на думите си!
от Не е посочен | 29.06.2012 | 15:29
1 че кой говори така?
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ