Цветните татуировки ще бъдат забранени в цяла Европа?

01.10.2021, 15:00

Но защо?

   
 
Цветните татуировки ще бъдат забранени в цяла Европа?

От 2022 г. абсолютно всички цветни мастила за татуировки ще бъдат забранени в Европейския съюз. Някои черно-бели пигменти ще останат разрешени, но до 2023 г. и те ще бъдат забранени. За нарушение на новия закон се предвижда глоба до 50 000 евро. Същевременно време забраната на съществуващите бои не означава забрана на татуировките. Всъщност ситуацията е много по-интересна.

Официалната причина за забраната е вредното въздействие на съществуващите бои върху човешкото тяло. В началото на 2020 г. Европейската агенция по химикалите (ECHA) наложи забрана за сини и зелени цветове поради вредния им състав. Предполагаше се, че ще бъдат създадени по-безопасни алтернативи, които да ги заменят. Само пигменти, одобрени от ECHA, ще бъдат приети за продажба. Такова разрешение вече е получено от голяма немска компания "Еdding", известна с производството на маркери.

Хората подозират властите в монопол, а много производители на бои вече пртестират срещу забраната. Мнозина виждат политиката на ECHA като опит за концентриране на производството на "правилните" бои в ръцете на избрани компании и за установяване на контрол върху пазара.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ