Съществува ли сезонната депресия?

06.10.2021, 17:00

При теб как е?

   
 
Съществува ли сезонната депресия?

Общоприето е, че с настъпването на есента, липсата на слънчева светлина води до влошаване на настроението и общ спад на силите. Истинската природа на така наречената "сезонна депресия" обаче все още не е разкрита. Някои учени дори отричат съществуването ѝ. Ето какво казват експерти от различни области за този феномен.

Първият, който свързва смяната на сезоните с емоционален спад, е американският психиатър Норман Розентал. В началото на 80-те години той се мести от Южна Африка в Ню Йорк, а след това започва да забелязва в себе си и съпругата си летаргия и апатия през зимните месеци. След това, заедно с колеги, той описва "сезонно афективно разстройство" (SAD).

Не може обаче да се каже, че SAD е повсеместно състояние и днес се счита за специфична форма на "голямо депресивно разстройство". Хората с тази диагноза изпадат и излизат от депресия по едно и също време всяка година. Освен това разстройството може да се прояви не само през зимата, но и през лятото.

През 2016 г. учени от Университета в Обърн (САЩ) поставят под въпрос самото съществуване на сезонната депресия. След като се допитват до 30 хиляди души, те стигат до заключението, че броят на случаите и тежестта на депресията практически не се различават през зимата и лятото. Изследователите заявяват, че "идеята за сезонна депресия е дълбоко вкоренена в ежедневната психология, но не е подкрепена от обективни доказателства" и че "ако някой страда от депресия през зимата, това не означава, че страда от нея поради самата зима."

А ти как се чувстваш при смяната на сезоните? Усещаш ли сериозна промяна в настроенията си с настъпването на есента и зимата?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ