Забравихме как да се бръснем!

02.12.2011, 15:05

   
 
Забравихме как да се бръснем!

Настъпи краят на "мъчителните" 30 дни от Моември, през които милиони мъже се опитваха да пуснат мустак и да съберат пари за великата кауза – справяне с една от най-тежките мъжки болести.

Време е да се отърват обаче от досадната брада и мустаци. А вие дори да не сте взели участие в инициативата, все ще ви се случи да стигнете до момента с бръсначката пред огледалото. А какво по-добро от това да пристъпите смело към отражението във въпросното стъкло в банята и да използвате специално оръжие. Ритуалното изпълнение на разкрасителната процедура изисква не какво да е пособие, а иконичната бръсначка, която можете да откриете в спомените си от ранните години покрай баща ви.

В действителност бръсначките не са се променили много от представянето на самобръсначката през 18-ти век. Вярно е, че добре познатите ни приспособления за бръснене имат повече ножчета и са по-добре защитени, но тези неща са за новаците. Бръсначката само с едно ножче може да ви спести доста работа при отстраняване на брадата. Е, може би след като леко сте подстригали брадата си, защото и най-иновативната самобръсначка или винтидж бръснач не биха се справили от раз с гъста четина.

Първата самобръсначка е била изобретена от французина Жан Жак Пере през късните години на 18-ти век. Няма съмнение, че европейската му претенциозна природа е наблюдавала с внимание дърводелец, който обработвал дървена талпа със струг и свободно падащите стружки му напомнили за келявата му брада, от която искал да се отърве. Вдъхновението било на лице и лекотата, с която действал стругът, трябвало да се прехвърли и при новото му изобретение. Съвсем скоро бръсначката с вграден бръснач имала задължително присъствие в банята на мъжете, а производството ѝ във Великобритания и Германия се увеличавало драстично.

Първата бръсначка в САЩ била патентована през 1888 г. от Фредерик, Ричард и Отто Кампфе или просто братята Кампфе, както са по-известни. Естествено, европейци са, но след френско-пруската война имигрират в САЩ. В действителност точно там се случват разни по-интересни неща около въпросното изобретение. Скоро била представена и бръсначката с предпазител (метално гребенче) пред острието.

Но нека погледнем фактите обективно – повратният момент, който е променил изцяло начина, по който се бръснем и до днес, е изобретяването на ножче за еднократна употреба, монтирано на дръжка за многократна употреба. Или прекрасното творение на крал Камп Жилет, който успял да накара инженерите да сътворят лесно заменимото бръснарско ножче. Откакто създал American Safety Razor Company и успял да патентова самобръсначката през 1904 г., нещата не са се променили драстично до днес. Все още има самобръсначки, чиито ножчета се сменят. Стигнахме до три, може би четири – изгубихме бройката на остриетата на проклетото нещо – но базовият модел си остава същият. И с винтидж течението продажбите на класическото дизайнерско решение се увеличават все повече.

Тази сутрин бъдете различни. Тази сутрин събудете спомените за баща си, който така старателно наблюдавахте като малък как прави пяна от крем "Каро" с помощта на малка четка, как нанася на лицето си въпросната пяна (тогава ни приличаше на Дядо Коледа) и след това старателно избръсваше брадата си с металната самобръсначка със сменяеми ножчета. Има огромна доза мъжественост в целия този ритуал – без предпазители, без допълнителни остриета и по дяволите, без електричество. Внимавайте обаче с олдскул начинанието, защото си е цяло майсторство да не се обезобразите. Сигурно тук ще си припомните и порязванията по лицето на баща ви.

Хайде, смело към банята!

Източник: Gizmodo

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 06.12.2011 | 22:20
1 nqkoi hora nikoga nqma da razberat kak e bilo :D
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ