Най-странната битка: Човек срещу октопод

18.01.2021, 10:30

Ужас!

   
 
Най-странната битка: Човек срещу октопод

Харесваш ли бойните изкуства? Те са широко разпространени по целия свят и ние сме им големи фенове още от малки. Но наскоро разбрахме за едни малко по-особени боеве, от които ни прилошава само като си ги представим!

Днес ще те запознаем с един спорт, в който достоен съперник на човека е октопода. Да, звучи абсурдно, но е факт.

Борбата с октопод става популярна в средата на миналия век в САЩ. Всичко започва със статия в списание, където американецът Вилмонт Менар говори за необичайното си хоби. Веднага се появяват много желаещи да вземат участие в забавлението и да го видят. За победител се определя този, който успява да извади най-големия октопод на брега.

2270641

Скоро след това започват да се организират годишни първенства, където се събират повече от 5 хиляди души публика. Най-известният се провежда през 1963 г. Участниците улавят 25 октопода, най-големият от които тежи 26 кг. Разликата между първенствата и редовните състезания е, че на официални събития участниците се гмуркат с маска. Останалите се справят без допълнителни инструменти.

Първоначално този спорт се определя като безопасен за октоподите. Те биват хващани, претегляни и освобождавани. Но на практика много от тях умират след травма и стрес. Някои са отвеждани в аквариуми като трофеи или изяждани. Всички състезания спират през 1976 г., когато е приет закон, който ги забранява.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ