Преди 28 години Господ бе българин, а крилатата фраза попадна в речник  2 Виж всички снимки

22.11.2021, 12:00

В Париж пред повече от 50 000 зрители Костадинов и компания пишат една от най-златните ни страници в най-великата игра.

   
 

Минаха 28 години от най-паметната победа на националния отбор по футбол на България. Естествено, иде реч за епоса под Айфеловата кула срещу Франция, когато потопихме "петлите" в сълзи, а за нас бе дадено началото на една незабравима приказка, увенчана бронзови медали от Мондиала в САЩ през 1994 година. Дано някога отново напишем подобна - bet365 бонус код 2021 може да даде шанс и за индивидуална такава. На 17 ноември 1993 година трикольорите обърнаха драматично с 2:1 Франция на "Парк де Пренс" и накараха цяла България да празнува, вместо да спи.

В Париж пред повече от 50 000 зрители Костадинов и компания пишат една от най-златните ни страници в най-великата игра. Както е известно, Франция повежда в този мач след попадение на Кантона, но Костадинов с две страхотни попадения ни донесе победата и класирането за Щатите.

След черната за франсетата вечер в техния футбол настъпва съшински ренесанс, защото се заемат сериозно с целта повече националния им тим да не бере подобен срам. И резултатите идват бързо. Само четири години и половина след краха срещу България - Франция вдига световната титла на домашния Мондиал, след като на финала е разпердушинена самата Бразилия на Роналдо. 

От своя страна пък България я кара по инерция още няколко години и записва доста успехи със златното си поколение - класиране на Европейско, както и на второ поредно Световно. После следват разочарования, та и до ден днешен.

Иначе, в изминалите години няма как всеки един футболен фен да забрави тези мигове от Париж и най-вече второто попадение на Коща, което падна в 90-ата минута на срещата. Всичко около и за този много велик момент в историята на футбола ни е написано и казано, но е хубаво по-младите привърженици на играта да гледат пак и пак видеа от този мач, както и да чуят коментара на доайена в спортната журналистика - Николай Колев-Мичмана. В най-сюблимния момент той изрича крилатата фраза "Господ е българин".

Култовата фраза дори намира място в речник на световния футбол. Негов автор е британският журналист Том Уилямс, който в продължение на година селектирал най-култовите реплики от различни точки на планетата.

Освен емблематичния коментар на Мичмана, в сборника ще има и няколко типично български изрази.

Ето някои от тях:

Един от тях е нашенският вариант на катеначото, а именно - "забърквам бетона", друг пък включва балканската версия на Менделсон - "да бия някого като тъпан на сватба".

"Признавам си, че изразът за тъпана и сватбата е един от най-любимите ми от целия речник. Той е абсолютно уникален", разкрива авторът.

Речникът включва още две култови реплики, които могат да бъдат чути само по нашите географски ширини. Става дума за кошмара на всеки бранител, станал жертва на противников финт - "да го пратя за бира", както и най-пъстрата футболна метафора, заимствана от текстилната индустрия "бродирам", която е достойна само за изпълнения като бижутерския гол на Христо Йовов за Левски срещу Олимпик Марсилия.

Един от най-цветущите примери от световната сцена пък е изразът със зеленчуков привкус "ръце от маруля", с който в Бразилия се подиграват на вратарите си при лесно допуснат гол.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ