Възходът на босненския голаджия Един Джеко с екипа на Рома

10.04.2020, 18:00

Едва ли някой би асоциирал малката балканска дъжава Босна и Херцеговина със страна, която е дала много на световния футбол, както например Бразилия, Италия, Испания и други.

   
 
Възходът на босненския голаджия Един Джеко с екипа на Рома

Едва ли някой би асоциирал малката балканска дъжава Босна и Херцеговина със страна, която е дала много на световния футбол, както например Бразилия, Италия, Испания и други. Въпреки това обаче през последното десетилетие босненци имат голям повод за радост в лицето на най-успешния футболист в историята на страната, а именно Един Джеко.

Родения през 1986-та година таран играе в елитните европейски клубни първенства от 2007-та насам, като от 2015-та година той се присъедини към италианския отбор Рома. По това време Джеко е на 29 години, което означава, че той навлиза в заключителните години от своята професионалния кариера, а това логично доведе до някои въпросителни относно самия трансфер. Въпреки това, не трябва да забравяме, че преди да акустира в Рим, Джеко бе шампион последователно на Германия и Англия.

Това се случи с отборите на Волфсбург и Манчестър Сити, като босненеца има на сметката си 85 гола в 142 официални мача за вълците от Волфсбург и 72 гола в 189 срещи с екипа на сините от Манчестър. Както е видно обаче, съотношението между отбелязни голове и изиграни срещи на Един бе по-ниско с екипа на "гражданите", от колкото, когато той се състезаваше в Първа Бундеслига. Затова и мнозина не бяха сигурно до колко босненския стрелец ще съумее да намери своята форма в италианското калчо.

И съдейки по първия сезон на Джеко с екипа на джалоросите, той определено не оправда очакванията със само 10 отбелязани гола в цели 39 мача. Съответно, конкретните коефициенти за залагане за голмайстор на Серия А през следващия сезон със сигурност не са били благосклонни към босненеца, който обаче опроверга всички критици с представянето си. През въпросния втори сезон (2016/2017), родения в Сараево таран вкара записа името си в историята на италианския шампионат, благодарение на отбелязаните цели 39 гола в 51 официални срещи, като цели 29 от тях дойдоха в Серия А.

 

Именно заради тези 29 гола във висшия ешелон на италианския футбол Джеко успя да грабне приза за голмайстор на първенството, като той подобри и рекорда на легендата на Рома Франческо Тоти, който десетилетия по-рано бе спечелил приза с 26 гола. Това постижение само по себе си запуши устите на всички критици, макар и от тогава насам босненеца да не е успявал да достигне тези висини.

Така например Джеко се разписа общо 24 пъти в 49 мача през сезон 2017/2018, което разбира се бе далече от рекордния му втори сезон с екипа на Рома. След това през сезон 2018/2019 Един Джеко записа втория си най-слаб сезон с фланелката на джалоросите от гледна точка на общия брой отбелязани голове.

Тогава той се разписа общо 14 пъти в 40 срещи, въпреки, че през сезон 2019/2020 той отново показва своя голов нюх, като босненеца се е разписал 15 пъти в 32 официални срещи. И за да засвидетелства своята вярност към римския клуб, през лятото на 2019-та Джеко подписа нов договор, който го обвързва с клуба от столицата до 2022-ра година.

Всичко това показва ясно какъв наистина е възхода на Джеко, от както той премина при джалоросите, като той записа най-добрите си постижения именно с екипа на вълците. И тъй, като той ще продължи да играе за Рома поне до 2022-ра, няма да е учудващо да видим още много голове от босненския нападател.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ