Неочаквано вредни всекидневни храни

   
 
Неочаквано вредни всекидневни храни

Всеки, когато е млад и се чувства безсмъртен, не обръща внимание на това какво точно яде. В списъците ни с любими храни могат често да се открият хапвания, които изобщо не могат минат за здравословни. Така или иначе всеки сам поема риска си с тях и знае, че ако редовно маа по половин кило свински ребра, е възможно това да се отрази по някакъв начин на здравето му. Работата е там обаче, че има храни, на които не обръщаме чак такова внимание, и ги ядем без никакви притеснения и угризения, но те също могат да навредят на здравословното ни състояние. Излиза, че несъзнателно пускаме врага, който бавно ни трови, в къщата си и, което е още по-лошо, в тялото си. Ето четири от най-често срещаните храни, за които може и да не подозирате колко са вредни.

Люти чушки

По нашите географски ширини лютата чушка е на изключителна почит, особено сред мъжете. Това е официалната разядка за всички качествени яденета, а дори има българи, за които лютите чушки са основно ястие, за което им е нужен само хляб. Независимо колко е люта чушката обаче, тя винаги съдържа един естествен химикал, наречен капсаицин. Капсаицинът е част от защитните механизми на растението, което, чрез него, защитава плодовете си, в случая чушки. Той има силно дразнещ вкус за всички бозайници, но хората сме решили, че той по някакъв начин ни е приятен. Там е рабата обаче, че този химикал се доближава повече до концепцията ни за отрова, а не до тази за хранително вещество. От него се произвеждат, например, полицейски спрейове за обезвреждане на престъпници. Ако прекалено големи количества чист капсаицин бъдат погълнати, резултатът може и да е летален. Разбира се, с  ядене на чушки трудно бихте могли да стигнете до там, но лютото безспорно е вредно за стомаха и може да доведе до язва и дори перитонит. Според последните проучвания пък има връзка между храните, които съдържат високи нива на капсаицин и ракът на стомаха и черния дроб.

Картофен чипс

Картофеният чипс в момента е един от най-популярните видове джънк фуд. На пръв поглед не би трябвало в него да има нещо вредно, все пак това са си най-обикновени препържени картофки. Работата обаче е в това, че, за да се запазят тези много тънките резенчета картофки по-дълго време, към тях се прибавят големи количества сол и захар. Като прибавим и дълбокото пържене, чипсът се превръща в истинска калорийна бомба и според западнете деитолози е основна причина за напълняването на тамошния потребител. Към това добавяме и факта, че чипсът е наблъскан с консерванти и "Е-та", той е голям виновник за сърдечни заболявания.

Марули и други листни зеленчуци

Прието и да се смята, че марулите и листните зеленчуци са много полезни. Това донякъде е вярно, защото те истина съдържат някой добри вещества, но те далеч не са толкова много. Марулите се доближават повече до определението хранителна баластра, защото не са кой знае колко хранителни. Това, което не се знае от повечето хора, е че те са най-често срещания източник на Е.коли (ешерихия коли), бактерия, която в определени случаи може да е доста опасна за здравето.

Е.коли се срещат във вътрешностите на хората и животните и най-често са безвредни, има обаче щам О157:H7, който може да доведе до сериозно чревни заболявания. Симптомите са остра диария и болки в корема и могат да имат смъртоносни усложнения. Така че по-леко с марулките и винаги ги измивайте много добре.

Безалкохолни напитки

Също като с чипса, всички са наясно, че безалкохолните газирани напитки, не са особено полезни и хранителни. Там е работата, че ефекът им върху зъбите, наднорменото тегло и сърцето е много по-силно негативен, отколкото предполагаме. Например – високото съдържание на кофеин в тях не е благоприятно за нервната система и сърцето, наличието на доста натриев бензоат пък се смята, че води до хиперактивност, а дори и някои по-смели учени предполагат, че може да е и причинител на изменението в ДНК-то. Не стига това, ами фосфорната киселина, която често се слага в безалкохолните, реагира с калция в костите и по този начин ги отслабва, улеснява счупвания и предразполага към остеопороза. Повечето от тези твърдения са доказани и чрез изследвания. Дори някой страни като Франция и Япония се опитаха да направят опити, които за съжаление останаха неуспешни, да забранят продажбата на продуктите на най-разпространената марка за безалкохолни напитки в света именно заради вредите от тях върху костната система.

Източник: Shavemagazine

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 7
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 16.07.2012 | 16:54
7 то за чипса знаем :) ,.че е най-вредната храна
от Не е посочен | 16.07.2012 | 16:48
6 за всичко съм съгласен , ама за марулята малко не ми се вярва сега
от Не е посочен | 16.07.2012 | 13:20
5 не ям нищо от гореизброените,само от време на време хапвам листни зеленчуци,но не съм най-големият им фен,но все пак съм много изненадана както за тях,така и за лютите чушки,винаги съм мислела,че са много полезни
от Не е посочен | 16.07.2012 | 10:59
4 за нищо на света не мога да накарам приятеля ми да се от6каже от картофения чипс и всички останали боклуци,които яде!мъжете просто са проектирани така,че боклуците в магазина да са като магнит за тях
от Не е посочен | 16.07.2012 | 10:38
3 това за марулките и другите зелени гадости ще го покажа на половинката,вече има научно доказателство,че тези зелени неща могат само да навредят и не бива да се използват като храна от никой!
от Не е посочен | 16.07.2012 | 09:52
2 Знам, знам - всичките изброени продукти са толкова вредни, ама са толкова вкусни - не може това да не се отчете, нали така :)) Особено чипса го обожавам много.
от Не е посочен | 16.07.2012 | 09:29
1 това за лютите чушки не го знаех. аз не ги ям по принцип, защото не са ми вкусни, но е хубаво да знам, че са вредни и да предупредя тези, които ги ядат.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ