8 неща, които уверените хора не правят

01.06.2015, 13:20

Вижте дали сте от тях или само така си мислите

   
 
8 неща, които уверените хора не правят

Ако попитате 100 души дали смятат, че са уверени, процентът, който ще отговори положително, ще бъде впечатляващо голям. И в това всъщност няма нищо лошо. Проблемът идва тогава, когато решим да разберем какво точно означава да си уверен. Има ли някаква общовалидна дефиниция или при всеки човек е различно и зависи от начина му на живот, целите и уменията му като цяло?

Е, оказва се, че съществуват определени знаци, които показват на опитните хора дали събеседниците им са уверени или само претендират да са такива. Ако и вие смятате, че сте с достатъчно самочувствие и то с покритие, може би е добре да проверите дали е така.

Ето кои са осемте неща, които наистина уверените в себе си хора не си позволяват да правят:

1. Не се сравняват с другите

Непрекъснато ни се повтаря, че не е ок да се сравняваме с другите. Въпреки това много хора продължават да го правят - да търсят "огледало" в хората наоколо. Ежедневното "сверяване на часовника" засилва несигурността у нас, защото често ни се струва, че всички останали са по-добре от нас, дори и в действителност да не е точно така. Хората, които са уверени и щастливи обаче, избягват да се "оглеждат" с тези наоколо, защото реално смятат, че са по-добри от тях и няма нужда от доказателство. Ако човек иска да се усъвършенства в нещо, по-добре да прави промени, а не сравнения.

2. Не се колебаят да вземат решение

Да, разбира се, понякога на човек му е нужно да чуе мнението на важните за него хора, за да вземе някакво сериозно решение. Според специалисти обаче, уверените хора си личат по това, че лесно и категорично взимат решения, защото знаят какво искат и кое е най-доброто за тях или за техния бизнес. Да, и при тях има тежки ситуации и колебания, но не на ежедневно ниво.

3. Не се интересуват от живота на другите

Социалните мрежи дотолкова се впиха в живота ни, че съществуването им вече не прави впечатление на никого, даже обраното - ако някой страни от тях, обществото го намира за странен. Съвременните хора трудно биха могли да избягат от интернет общуването, но онова, което различава обикновените от доста по-уверените личности, е умението да си "почиват" от твърде много социални контакти онлайн. Става дума за виртуална чистка, която не всеки умее, а и желае да си причини.

4. Не казват "да", само защото иначе ще се чувстват зле

Едно от най-полезните неща, на които човек може да се научи, е умението да казва "не". На теория изглежда елементарно и съвсем постижимо, но на практика много хора "просто не могат да откажат", а причините са, че после "ще им е кофти". Човекът със самочувствие никога не би си позволил да се съгласява на каквото и да е, само за да удовлетвори нечие чуждо желание. Понякога отказът е по-здравословен от всяко съгласие. Уверените хора знаят това.

1512575

5. Не зависят от други хора, за да бъдат щастливи

Две от най-разпространените съвременни заблуди са, че човек може да открие щастието в материалния свят или в света на друг човек. Истината е, че и двете твърдения са грешни, но това всеки го научава лично, а не чрез съветите на хората около него. Човек, който се чувства достатъчно уверен в себе си, никога не би допуснал личното му щастие да зависи от някого другиго.

6. Не съдят другите хора

Когато един човек е несъобразителен и често осъжда хората и техните постъпки, то можем спокойно да говорим за липса на емпатия. Липсата на емпатия пък е знак за емоционална затвореност, която на свой ред води до липса на самочувствие и увереност.

7. Не се задоволяват с по-малко, отколкото заслужават

Уверените хора умеят да дефинират нуждите си и да преследват целите, които сами са си поставили. Например в любовта - има страшно много случаи, в които една връзка продължава страшно дълго време, защото единият участник смята, че това е най-доброто, което може да му се случи. Уви, това говори не само за ниско самочувствие, но и за грешна преценка на личните приоритети.

8. Не стоят само в зоната си на комфорт

Никога няма да разберем точно какви сме, ако непрекъснато стоим в зоната си на комофрт. Да, новите неща може и да ни плашат, но именно те помагат на човек да се опознае и да разбере точно докъде стигат границите му. А този, който познава точните си лимити, притежава непоклатима увереност.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ