8 факта за най-изолираното племе в света

24.11.2021, 15:00

Как изобщо съществуват такива хора в днешно време?

   
 
8 факта за най-изолираното племе в света

Няма особено много места по света, където цивилизацията не е проникнала и често дори и най-далечните племена учат английски, за да търгуват и да общуват с чужденци. Но има едно племе, което не само не се поддава на натиска на околния свят, но и активно се защитава от него - сентинелците.

Къде живеят сентинелците? На остров Северен Сентинел в архипелага Андман в Индийския океан. Колко точно хора живеят там е трудно да се каже, но по груби оценки на острова там има от 15 до 100 души.

Сентинелците не умеят да палят огън Просто чакат да удари светкавица и след това поддържат въглищата в хралупите на дърветата. Те не носят дрехи, както и бижута и говорят някакъв език, който не е подобен на никой друг език в света. Сдобиват се с храна за себе си с помощта на лъкове: ловят риба и диви прасета, а също така събират плодове, мед, яйца на костенурки и чайки.

Сентинелците не поддържат връзка с външния свят и го избягват по всякакъв възможен начин. Поради това е доста трудно да се установи колко точно хора живеят на острова, откъде идва това племе и от какво се състои животът им.

Контактът с външния свят е много опасен за. Те нямат имунитет към всички онези вируси, които чужденците могат да донесат със себе си. Неприятен пример за това е опитът за колонизиране на остров Северен Сентинел през 19 век, когато няколко сентинелци са отвлечени от британците. В резултат на това отвлеченият старец и съпругата му загиват, а останалите, четири деца, трябвало да бъдат върнати на острова с торби с подаръци.

2333360

Сентинелците атакуват тези, които се опитват да се приближат до тях. Това научава и екипажът на Primrose, който се разбива близо до остров Северен Сентинел през 1981 г. Докато моряците чакат помощ, те внезапно виждат как някакви хора слизат на брега и започват да замерят кораба с лъкове и тръгват към кораба с лодки. Силни вълни и вятър възпрепятстват качването им на кораба и в резултат на това екипажът е евакуиран с хеликоптер. А корабът все още ръждясва във водите близо до острова.

През 1974 г. екипът на National Geographic се опитва да се сприятели със сентинелците. Те им носят подаръци на острова като кокосови орехи, плетено прасе, кукла и комплект алуминиеви съдове, пластмасова пишеща машина. В отговор племето изстрелва копия към екипа, едно от които уцелва директора на канала в крака.

През 1991 г. сентинелците успяват да осъществят контакт с външни хора. Или поне не се опитват да ги убият... Тогава лодка от експедицията се приближава до острова, а няколко члена на племето се приближават до нея без оръжия и чрез жестове показват, че искат подаръци. Няколко чувала с кокосови орехи били разтоварени на брега. Тогава членовете на експедицията приканват сентинелците с жестове да доплуват по-близо, но те се връщат обратно на брега.

Телата на всички убити чужденци си стоят на острова. Съвсем наскоро 27-годишният мисионер Джон Чау отиде на острова, за да ги запознае с християнството, но беше убит. Тялото му и телата на други мъртви чужденци остават на острова, защото няма как да бъдат изнесени от там.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ