5 известни символа, създадени, за да имат точно обратното значение

15.04.2015, 09:33

Благата същност на "Скинхедс"

   
 
5  известни символа, създадени, за да имат точно обратното значение

Жестовете и символите са основна част от общуването между хората. Само наличието на пръстен на определен пръст на ръката може да разкаже на хората за вас, само един жест може да покаже каква музика предпочитате, а стилът ви на обличане е в състояние да разкрие ценностната ви система. Интересно е, че много често не знаем откъде произлизат подобни стереотипи и дали изобщо символите и жестовете, които познаваме и използваме в ежедневието си, означават това, което си мислим. Вижте 5 иконични символа, които не са създадени да означават това, което означават днес.

Чичо Сам

1493451

Чичо Сам е официален символ на патриотизма на САЩ, чийто образ става иконичен за страната, след като се появава на плакати, приканващи свободолюбиви патриоти да се присъединят към американската армия и да участват в Първата световна война.

Произход:

Образът на Чичо Сам датира много преди Първата световна война. Неговият лик е създаден още през 1812 г. и въобще не е замислен като положителен. Напротив. Първоначално образът му е подигравателен, използван предимно за антиправителствени пропаганди, които искат да представят американското правителство като стар, ексцентричен, костюмиран в цветовете на знамето, неприятен тип. Повратната точка във възприемането на образа му като положителен е приликата, която все повече граждани започват да намират между него и обичнания от всички Ейбрахам Линкълн.

Дяволските рога

1493452

Жестът представлява вдигнати нагоре палец и кутре и е символ на рока и хеви метъла по целия свят. В първите години от създаването на тежката музика медиите налагат мнението, че това е дяволска музика. Армиите на мрака, т.е. музикантите, нямат нищо против да влязат в този образ, затова и жестът, наподобяващ дяволски рога, бързо обединява всички в този стил.

Произход:

Жестът на Дявола започва да се налага от рок иконата Рони Джеймс Дио по време на престоя му в групата Black Sabbath. Изпълнителят често включва "дяволските рога" в изпълненията си, а всички започват да го копират, без да знаят какво е значението на жеста. Всъщност Дио разказва откъде е видял "рогата на Дявола" и какво означават те. Според него, това е стар италиански жест, който прогонва злите сили.
Оказва се, че "дяволските рога" нямат нищо общо с Дявола. Дори напротив...

Знакът "Шака"

1493449

"Шака" е универсален знак, характерен за хавайската сърф култура. Представлява свит юмрук с изпънати палец и кутре. Може да се каже, че "Шака"-поздравът е еквивалент на знака на мира. На Хавайските острови жестът се използва почти от всеки и означава "отпусни се", "успокой се", което напомня, че на това яко място не трябва да се притеснявате или да бързате.

Произход:

Хавайската легенда за "Шака" разказва за човек, който при работна злополука губи пръстите на едната си ръка, освен палеца и кутрето. Тък като не можел да продължи да работи на същото място, бил назначен като пазач на влаковете, където трябвало да следи за пакостливи деца, които имали навика да влизат с взлом във вагоните, за да си играят. Малките идиотчета дебнели кога пазачът го няма и свивали пръстите си по подобие на увредения охранител, когато теренът бил чист.

Символът заживява нов живот в изцяло положителна насока, след като бившият кмет на Хонолулу, Франк Фаси, го използва в предизборната си кампания.

Всевиждащото око

1493448

Ако се чудите какво означава знакът на всяка еднодоларова банкнота, представляващ пирамида с око на върха ѝ, теоритиците на конспирацията с радост ще ви обяснят, че символът, познат като "всевиждащото око", е знакът на масоните, а латинската фраза под пирамидата означава "новият световен ред".

Произход:

Що се отнася до масонската връзка в знака, такава наистина съществува, донякъде. Пирамидата и окото наистина наподобяват масонския символ, който олицетворява Бог като "архитект на вселената". Въпреки това, причината този знак да е на доларовата банкнота, е да символизира "силата и продължителността".
Историците и конспираторите спорят дали масоните имат нещо общо с дизайна на американските книжни парични знаци, но така или иначе концертът на Джорджано в София не се осъществи. Слочаенос?

Скинарският външен вид

1493535

Днес голата глава, кубинките и евентуалната татуирана свастика - символ на нацизма, ясно дават да се разбере, че индивидът, изглеждащ по този начин, е готов да ви пребие, особено ако сте от малцинството.

Произход:

"Скинхед" движението е създадено в Лондон. Представителите му са от младежката субкултура и въпреки че голата глава днес е символ на движението, традиционните скинари никога не бръснели главите си изцяло. Скин културата е създадена, за да обедини младите работещи англиѝски младежи и тъмнокожите чужденци срещу неудовлетворяващото положение в обществото, в което ги поставя английското правителство. Друго общо между "скинхедс" и тъмнокожите е предпотичанието към един и същ стил музика – ска.
След като в Англия започват да се преселват множество пакистанци, които застрашават работните места на английските младежи, цялостната идея на движението се променя и постепенно се превръща в омраза към малцинствата.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ