4 филмови финала, които хората разбират погрешно

08.08.2014, 13:37

Каква всъщност е ситуацията?

   
 
4 филмови финала, които хората разбират погрешно

Има доста филми, чиито финал е бил изключително загадъчен и е оставял историята "отворена". Има обаче и такива, при които се наблюдава завършеност и които не са сред най-озадачаващите, но за сметка на това голяма част от хората не могат да доловят контекста, вложен в тях. За да не се обиди някой бързаме да уточним, че тук не става въпрос за това дали сте тъпи или не, а за това дали сте внимавали достатъчно, за да доловите малките детайли. Вижте няколко филма, чиито финал е интерпретиран доста погрешно от доста хора.

"Черният рицар: Възраждане"

Финалът: Дори след като Бейн и Талиа ал Гул са победени остава заплахата от настроената от тях бомба. Самоотвержен както винаги, Батман я взема със самолета си и я отнася извън Готам, след което тя избухва и главният герой донякъде логично бива считан за мъртъв. Известно време по-късно, докато е на почивка във Флоренция, Алфред забелязва Брус Уейн в компанията на Селина Кайл и двамата си разменят многозначителни погледи.

Какво си мислят всички: Алфред вече е на преклонна възраст и си въобразява някакви неща. Брус Уейн е мъртъв!

Но почакайте: Има няколко момента по-рано във филма, които ни подготвят за подобна развръзка. Помните ли самолета на Батман, който той поправя тайно? Защо ще ни показват това, ако Уейн трябва да ритне камбаната накрая? Друго важно – Алфред да си представи дългогодишния си господар само по себе си е доста вероятно, да. Но да си го представи в романтична обстановка със Селина Кайл? Това няма как да стане, тъй като нито Алфред, нито който и да е знае, че те са двойка. Това е все едно най-добрият ви приятел да умре и вие да си го представяте с някаква мацка, за която почти не ви е споменавал. Няма логика.

"Портокал с часовников механизъм"

Финалът: След като става обект на правителствени експерименти, целящи да го "излекуват" от агресивния му характер, Алекс ДеЛардж полудява по време на процеса и е изпратен в болница. Опасявайки се, че може да разкаже всичко на медиите, правителството сключва сделка с Алекс – той ще си мълчи за проекта, а те ще му върнат старото "Аз". В края на филма Алекс казва "О, да, бях излекуван" докато си представя как прави секс на публично място.

Какво си мислят всички: Ами, нали е бил излекуван? Тогава?

Но почакайте: Коментарът на Алекс за излекуването е откровено саркастичен, като под "излекуван" той има предвид, че пак си е същия дебил, който е бил в началото.

"Шофьор на такси"

Финалът: След като оцелява в битка с влиятелен сводник, помагайки на млада проститутка, психично болният ветеран от Виетнам Травис Бикъл изумено открива, че е възхваляван като герой от медиите. Той продължава да работи като таксиджия и една вечер качва жената, която го е отхвърлила грубо в началото на филма, но отношението ѝ се е променило към по-добро.

Какво си мислят всички: Хубаво е, че Травис е добре. Сега може би дори ще се излекува.

Но почакайте: Създателите на филма – Мартин Скорсезе и Пол Шредър – споделят, че краят на филма изобщо не е толкова оптимистичен, за колкото го мислят повечето хора. Странният поглед, който Травис отправя в огледалото за обратно виждане, трябва да покаже, че героят всъщност е бомба със закъснител, която може да избухне всеки момент. Шредър дори казва, че Травис ще опита още нещо откачено в бъдеще и най-вероятно ще умре в резултат на това.

"Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход"

Финалът: Когато Хенри Джоунс е прострелян от нацистите Инди преодолява няколко изпитания, за да достигне до Свещения граал, който може да излекува всяка рана, а освен това прави бзсмъртен този, който пие от него. Инди отпива от чашата, за да се увери че това е Граала, след което спасява баща си, след което двамата отпрашват към залеза. Иха!

Какво си мислят всички: Сега Инди и баща му са безсмъртни, нали? Супер яко!

Но почакайте: Безсмъртни? Ами сори, не съвсем! Ако сте слушали внимателно ще си спомните, че Рицарят на Граала казва на Инди, че който отпие от Христовата чаша ще получи безсмъртие... стига да не прекрачва печата на входа на храма. С думи прости – след отпиването трябва задължително да останете в храма, иначе няма безсмъртие за вас. Още веднъж съжаляваме.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ