10 начина да бъдете по-самоуверени

03.07.2014, 11:07

Техники, с които да овладеете състоянието на духа си

   
 
10 начина да бъдете по-самоуверени

Достатъчно уверени ли сте, колкото ви се иска да бъдете? Дори и да не сте, имаме успокоение за вас. Това е умение, което и да не притежавате може да добиете чрез различни тренировки. В статията "Какво търсят жените в един мъж" обещахме да публикуваме материал, свързан с развиването на умението да сме по-уверени. Това състояние на духа е психологическа черта, която се развива с житейски опит и техники за самоувереност. Някои от тях ще ви разкрием по-надолу в текста.

На първо място отървете се от представата, че увереността, лидерството и умението да разговаряме в публичността са черти, с които човек се ражда. Всъщност е доказано, че срамежливостта и предпазливостта са вродени. От древни времена в нашите гени е заложено да сме внимателни, такива, каквито са били дедите ни, за да оцелеят в природата. Това, от което се е притеснявал човек преди обаче, е съвсем различно от това, от което се притеснява днес.

Едно от най-големите смущения на съвременния човек е опасността да не се впише в обстановката заради своята стеснителност. Този страх е оправдан, защото е факт, че уверените в себе си хора имат по-големи успехи.

На вашето внимание – 10 техники, които ще ви помогнат да сте по-уверени в себе си.

1. Поставете мислите си на място

Средно 65 000 мисли минават през главата на човек всеки ден и 85-90% от тях са негативни – неща, за които се тревожим и от които се страхуваме. Това отново се обяснява с гените, които носим още от нашите деди, които постоянно са се страхували за своето оцеляване. Ако сложите ръката си в огъня, мозъкът ви ще иска да е сигурен, че никога повече няма да го направите. Този оцеляващ механизъм обаче работи срещу вас, защото ви кара да се фокусирате върху страховете вместо върху надеждите и мечтите. Идеята е да се противопоставите на мозъка си и да поддържате негативността в допустими пропорции. Осъзнайте, че мислите са си просто мисли и не значи, че отразяват обективно реалността.

С тази точка не ви подтикваме да възпламенявате ръцете си.

2. Разберете се със себе си

Има много хора, които, ако ги попитаме "Какво искаш да правиш?", "Какъв искаш да бъдеш?", ще ни кажат "Не знам.", а отговорът на този въпрос със сигурност не трябва да изглежда по този начин. Да сте наясно със себе си и своите цели и мечти е основният ключ към личната самоувереност. Всичко останало, което правите, трябва да води към тези цели.

3. Започнете деня си с благодарност

Започнете деня си, мислейки за нещата, за които сте благодарни в живота. Не са много хората на земята, които имат същите възможности като вас. Ако започнете деня си с положително настроение, останалата част от деня ви ще премине много по-достойно и уверено.

4. Направете крачка извън своята комфортна зона

Има нещо характерно за зоната, в която се чувстваме комфортно. Ако стъпвате извън нея с малки стъпки, тя се разширява. Ако пък стоите и се ограничавате само в нея, се свива. Не позволявайте да се заклещите в свиваща се комфортна зона!

Всички имаме опит с неща, които сме си мислели, че няма да ни харесат, но в действителност не са се оказали толкова лоши. Само че не може да разчитате на другите да ви изкарат от собствената ви комфортна зона. Това е ваше задължение. Осъзнайте, че около вас има много неща, които трябва да пробвате. Всяко различно действие, което предприемате, ви носи опит, който е безценен и който ще ви помогне да разгърнете нови страници в живота си, ще ви запознае с много хора, с много гледни точки. Опитът е едно от нещата, които ще ви направи по-уверени.

5. Бъдете готови да отскочите назад

Провалите не са това, което ще разруши вашата увереност! Напротив. Те би трябвало да ви направят дори по-уверени, тъй като ще сте се поучили от грешката си и със сигурност ще знаете какво не трябва да правите. Но за да се провалите, трябва да сте опитали да направите нещо! Така че действайте, без да се притеснявате!

6. Подбирайте мъдро компанията си

Разбирате, че няма как да сте уверени в себе си, ако общувате с хора, които сами по себе си са обезкуражени и с това обезкуражават и вас, унищожавайки увереността ви. Вашият възглед – негативен или положителен – е средно аритметичен на възгледа на петте човека, с които прекарвате най-много време. Помислете над това!

7. Направете си домашното

В почти всяка ситуация подготовката може да увеличи увереността ви. Ако трябва да произнесете реч, повтаряйте си я вкъщи, записвайте се, прослушвайте се и по време на събитието логично ще сте по-уверени. Ако ще се срещате с нови хора, проучете ги в интернет, вижте в какви организации членуват, какво харесват и така ще имате теми, за които да говорите с тях. Ако ще се целувате за пръв път с момиче, идете пред огледалото и започнете да го мляскате страстно.

Подготвяйте се преди важни събития и със сигурност ще сте по-уверени.

8. Дишайте!

Просто е. Ако дишате дълбоко в ситуации, в които не се чувствате комфортно, мозъкът ви ще се изпълни с кислород и ще го направи по-буден и адекватен. Много е важно в такива ситуации да усещате, че контролирате тялото и съзнанието си. Ако успеете да го постигнете, ще сте много по-уверени в действията си.

9. Опознайте себе си

Много е важно да познавате силните и слабите си страни. Важно е да сте наясно с характера си и това как реагирате в различни ситуации. Ако осъзнавате всичко това и знаете как да го използвате правилно, проблемите със самоувереността ви би трябвало вече да не са фактор.

10. Не се притеснявайте да поискате помощ

Хората не знаят какво искате, а и не са длъжни. Ако имате нужда от помощ, няма да я получите, ако не помолите за нея. Достигнете психологическото състояние на увереност и имайте самочувствието да помолите за това, което ви е нужно и ще останете изненадани колко отзивчиви могат да са хората. Всичко това ще помогне за вашето израстване като човек.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ